جمهوری آذربایجان و ارمنستان به صلح نزدیک شدند؟
خبرگزاری میزان - الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان، بهتازگی و پس از گفتوگوی تلفنی با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، گفت: جمهوری آذربایجان و ارمنستان به توافق نهایی درباره متن معاهده صلح نزدیک هستند.
بیانیه منتشرشده ازسوی دفتر علیاف میگوید: طرفین به توافق نهایی درباره متن سند نزدیک شدهاند.
شولتز نیز گفت: آلمان از برقراری صلح و روابط حسن همجواری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان حمایت میکند.
این اظهار نظر رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در حالی مطرح میشود که واهاگن خاچاتوریان، رئیسجمهور ارمنستان، مهر ماه گذشته ابراز امیدواری کرد ایروان و باکو میتوانند تا پیش از پایان سال ۲۰۲۴ (دی ماه) توافق صلح را امضا کنند.
به گفته وی، فرصتی برای ارمنستان و جمهوری آذربایجان به وجود آمده که تا پایان سال یک معاهده صلح امضا کنند.
گذشت ۴ سال از امضای توافق صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان
مناقشه ارضی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان درباره قرهباغ کوهستانی از اواخر دهه ۱۹۸۰ آغاز شد؛ توافق صلح میان ایروان و باکو ۴ سال پیش و در پاییز ۲۰۲۰ پس از جنگ دوم قرهباغ، امضا شد.
اکنون و با گذشت ۴ سال از امضای توافق صلح میان باکو و ایروان این سوال باقی میماند که آیا ارمنستان و جمهوری آذربایجان میتوانند روابط خود را عادی کنند؟
پایگاه «اوراسیا نت» می نویسد که پس از ماهها بنبست مذاکرات، روند صلح ارمنستان و جمهوری آذربایجان دوباره در حال حرکت است اما اختلاف میان باکو و ایروان درباره برخی موضوعهای عمده وجود دارد.
- بیشتر بخوانید:
- ارمنستان خواستار امضای توافق صلح با جمهوری آذربایجان شد
- پیشنهاد ارمنستان به جمهوری آذربایجان برای امضای معاهده صلح
آخرین وضعیت توافق صلح میان باکو و ایروان
در همین حال پس از نشست در حاشیه نشست بریکس در شهر کازان روسیه در مهر ماه گذشته، علیاف و پاشینیان به وزیران خارجه متبوع خود دستور دادند تا مذاکرات را در مورد «توافق برقراری صلح و روابط بینالملل» تسریع کنند.
دور اخیر مذاکرات بر تعیین حدود مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان متمرکز بود و هر ۲ کشور همچنان مناطق مورد ادعای دیگری را کنترل میکنند.
نیکول پاشینیان با وجود تداوم اختلاف نظر در مورد تحدید حدود مرزها، همراه با تعلیق گفتوگوها در مورد گشایش خطوط راه آهن، در کازان گفت که ۹۰ درصد از مفاد توافقنامه صلح نهایی شده است؛ وی از جمهوری آذربایجان خواست تا توافقنامه صلح را «همانطور که است» امضا کند و در آینده جزئیات مهم را بررسی کند.
ازسوی دیگر علیاف تمایلی به واگذاری هیچ موضوعی برای مذاکرات آتی نداشته است، بهویژه درخواستی درباره اصلاح قانون اساسی ارمنستان برای به رسمیت شناختن صریح حاکمیت آذربایجان بر قره باغ کوهستانی مطرح کرده است.
اما وی در ادامه گفتوگوهای خود با پاشینیان در کازان با وزیران خارجه دو کشور که برای نهایی کردن متن توافق تلاش میکنند، موافقت کرد.
گفتوگوها در کازان، دومین دیدار عالیرتبه علیاف و پاشینیان، پس از تبادل نظر در نشست سران کشورهای مشترکالمنافع (CIS) در مسکو، روسیه بود.
در همین حال مسکو پیشنهاد کرده است که معاهده صلح میان ایروان و باکو باید براساس توافقهایی صورت گیرد که در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میانجیگری شده است.
انتهای پیام/