راهکارهای پیشگیری از سرماخوردگی در میان دانشآموزان/موراد ابتلا به عفونتهای تنفسی بهتدریج در حال افزایش است
آمیتیس رمضانی در گفتوگو با میزان با توجه به آغاز فصل سرما و روزهای آغازین بازگشایی مدارس به بیان توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی پرداخت و گفت: در این فصل گردش ویروسهای تنفسی در جامعه افزایش پیدا میکند. ویروسهای تنفسی به چند دسته تقسیم میشوند؛ بخشی از آنها سرماخوردگیها هستند و شدت علائم کمتری دارند و با گرفتگی و آبریزش بینی همراه هستند، دسته دیگر آنفلوآنزا است که شدت علائم بالاتری دارد و با علائمی نظیر تب بالا، بدن درد، سر درد و گلو درد بروز پیدا میکند، گروه دیگر نیز ویروس اومیکرون است که ممکن است در فصل پاییز افزایش پیدا کند و از نظر علائم بالینی بین سرماخوردگی و آنفلوآنزا قرار دارد البته متغیر است و احتمال دارد خفیف یا شدید باشد.
موراد ابتلا به عفونتهای تنفسی به تدریج در حال افزایش است
وی ضمن اشاره به اینکه در فصل پاییز با تعداد زیادی از ویروسهای تنفسی مواجه هستیم و موراد ابتلا به عفونتهای تنفسی به تدریج در حال افزایش است، ادامه داد: دانشآموزان ساعتها در یک فضای بسته تنفس میکنند و این امر موجب میشود تا گردشها ویروسها در محیط افزایش پیدا کند. همچنین ویروسهای تنفسی از طریق دستها و سطوح نیز انتقال پیدا میکند و این امر افزایش ابتلای دانشآموزان به ویروسهای تنفسی را به همراه دارد.
لزوم آموزش شستوشوی منظم دستها به دانشآموزان
این متخصص بیماریهای عفونی ضمن تاکید به آموزش شستوشوی منظم دستها به دانشآموزان افزود: یک کودک بیمار به راحتی میتواند از طریق دست دادن بیماریش را به سایر دانشآموزان و یا اعضای خانوادهاش منتقل کند. به طور کلی شست وشوی منظم دستها یکی از راههای اصلی پیشگیری از عفونتهای تنفسی و گوارشی محسوب میشود.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران با بیان اینکه یکی از اقدامات مهم برای پیشگیری از ابتلای دانشآموزان به عفونتهای تنفسی این است که به آنها آموزش دهیم هنگامی که دچار علائم هستند چه اقداماتی را انجام دهند، توضیح داد: کودکی که بیمار است حتی اگر علائمش خفیف باشد نباید به مدرسه برود چرا که با حضورش در مدرسه گردش ویروس در جامعه افزایش پیدا میکند. درمان اصلی در عفونتهای تنفسی استراحت و مصرف مایعات است و هر چه دانشآموزان بیشتر استراحت کند زودتر بهبود پیدا میکند و سیر بیماریش خفیفتر طی میشود.
رمضانی ضمن اشاره به اینکه دانشآموزی که دچار علائم شدید و تب بالا است حتما باید به پزشک مراجعه کند چرا که درمانهای اختصاصی برای درمان آنفلوآنزا وجود دارد، بیان کرد: این بیماری در کودکان شدیدتر است، کودکان حتما باید درمان اختصاصی این ویروس را دریافت کنند تا شدت، طول و عوارض بیماری در آنها کاهش پیدا کند.
وی ضمن بیان اینکه لازم است نحوه عطسه کردن را به کودکان آموزش دهیم، عنوان کرد: نباید به نحوی عطسه کرد که ترشحات تنفسی کل فضا را پر کند، همچنین عطسه کردن بر روی کف دستها نیز مناسب نیست چرا که ویروس در کف دست مینشیند و میتواند موجب آلودگی سایر دانشآموزان از طریق دست دادن و یا لمس سطوح شود. بهترین کار این است که دانشآموز در زاویه داخلی آرنج عطسه کنند تا دستانشان آلوده نشود و انتشار ویروس کاهش باید. همچنین کودکان باید بدانند که اگر علائمی نظیر سرفه کردن دارند باید از بقیه فاصله بگیرند، اگر فردی این علائم را دارد باید از او فاصله گرفته شود و مسئولان مدرسه نیز نباید اجازه ندهند دانشآموزی که بیمار است در مدرسه حضور پیدا کند.
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: توصیه میشود در طول زنگهای تفریح پنجره کلاسهای به طور کامل باز شود چرا که این اقدام موجب میشود با تهویه هوا سطح آلودگی محیط کاهش یابد و ویروسهای موجود در محیط از بین برود و هم اینکه میزان اکسیژن محیط بیشتر میشود و یادگیری دانشآموزان بهتر میشود.
ورزش برای تقویت سیستم ایمنی و کاهش استرس دانشآموزان موثر است
وی با تاکید بر اینکه ورزش کردن برای تقویت سیستم ایمنی و کاهش استرس دانشآموزان موثر است و لازم است در ساعات ورزش حتما ورزش کنند تا احتمال به بیماریهای عفونی در آنها کاهش یابد، افزود: نکته دیگری که باید به آن توجه شود تغذیه دانشآموزان است. خوشبختانه فصل پاییز فصل مرکبات است که حاوی ویتامین c هستند و این ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش ابتلا به عفونتهای تنفسی و کاهش شدت علائمشان بسیار کمک کننده است. باید در تغذیه دانشآموزان حتما از سبزیجات، میوه و پروتئین و به طور کلی همه گروههای غذایی استفاده شود.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران در رابطه با مصرف مکملها توضیح داد: ویتامین D حتما باید به کودکان رسانده شود و علاوه بر مولتی ویتامین ساده باید ویتامین D نیز به صورت جداگانه مصرف شود چرا که کمبود این ویتامین میتواند موجب افزایش ابتلا و شدت بیماریهای عفونی شود. به طور کلی نباید در مورد مصرف مکملها افراط و تفریط شود و نه باید اینگونه باشد که اصلا خورده نشود و نه اینکه در خوردنشان زیاده روی شود. کودکان باید در شرایط عادی نیز از مولتی ویتامین استفاده کنند، اما باید پس از دورهای استفاده در آن وقفه ایجاد شود و به صورت ممتد مورد استفاده قرار نگیرد، اما ویتامین D باید روزانه مصرف شود و در مورد ویتامین c نیز اگر کودک به اندازه کافی مرکبات استفاده میکنند لازم نیست، اما اگر به اندازه کافی مرکبات مصرف نمیکند توصیه میشود هفتهای یک یا ۲ بار از قرص جوشان استفاده کند و هنگام بیماری نیز باید مصرف این ویتامین افزایش پیدا کند.
انتهای پیام/