فصل گذشته تیم نکونام در بزنگاه رسیدن به قهرمانی با نمایش ضعیف در چند بازی آخر به خصوص تساوی مقابل نساجی دستش از رسیدن به جام کوتاه ماند. مقطعی که بسیاری از هواداران بر این عقیده بودند که گل مردود سرخپوشان، استقلال را از جام دور کرد، اما واقعیت این است که آنها با تفکرات سرمربی کنونی خود ناکام ماندند. آبیپوشان در فصل گذشته علی رغم کسب تساویهای پرتعداد؛ توانستند امتیازات لازم را به دست بیاورند و به جز شکست در هفته سوم مقابل سپاهان دیگر باختی نداشتند. آنها فصل گذشته با دریافت ۱۵ گل بهترین خط دفاع لیگ را داشتند، اما حالا استقلال نکونام دیگر نشانی از دژ مستحکم فصل بیستوسوم را ندارد و در چهار هفته ابتدایی، ۶ گل دریافت کرده است. هر چند که بسیاری از پیشکسوتان باور دارند که این نتایج نمیتواند ملاک ارزیابی استقلال در فصل جاری باشد، اما سابقه رفتاری و نتایج سینوسی نکونام در فصل گذشته حکایت از ضعف فنی آبیپوشان در فصل جاری دارد.
سریال لجبازیهای نکونام وارد فاز جدیدی شده و او با وجود اینکه مدیریت و مالک باشگاه پشت او ایستادند و تمام خواستههایش را از لحاظ مالی و بازیکن برطرف کردند باز هم به دنبال مقصر است و به هیچ عنوان خود را مسبب این نتایج نمیداند. نکونام در این فصل از لحاظ رفتاری تغییری نکرده؛ فصلی که وی کمتر به دنبال رساندن آبیها به کیفیت فنی مطلوب و صدر جدول است و بیشتر دنبال بهانه میگردد تا با تاختن به مدیران باشگاه و کادر اجرایی استقلال، نتایج ضعیف تیمش را در چهار هفته نخست لیگ برتر توجیه کند. استقلال در این چهار هفته تنها پنج امتیاز کسب کرده و هفت امتیاز با صدر جدول و سه امتیاز با رقیب سنتی خود فاصله دارد.
سرمربی استقلال اینگونه آموزش دیده
جواد نکونام در کلاس کیروش الفبای مربیگری را یاد گرفته. او در کنار شیوه تدافعی، به دنبال تمامیت خواهی در ارکان مختلف باشگاه هم است. شیوه برخورد وی با مدیران باشگاه حکایت از آن دارد که این مربی اعتقاد چندانی به چارت سازمانی ندارد و به دنبال یک سلطه کلی بر استقلال است، سلطهای که مدیران باشگاه را به مجری دستورات این مربی تبدیل خواهد کرد و این همان شیوهای بود که کیروش هشت سال با ارکان فدراسیون فوتبال انجام داد و در شرایط سخت نیز با مصاحبههای حاشیهای به دنبال تحریک هواداران بود.
نکونام در دوران بازیگری خود افتخارات کمی کسب نکرده و نام بزرگی از خود به جای گذاشته، اما در زمان مربیگری؛ چه در فولاد و چه در استقلال هیچگاه رفتار حرفهای از او ندیدیم و در حد و اندازههای یک بازیکن بزرگ و شاغل در لالیگا نبوده. او از کیروش یاد گرفته بهترین راهکار برای پاسخگویی، مقصر جلوه دادن دیگران است. نکونام در فصل گذشته با این راهبرد استقلال را از ریل قهرمانی خارج کرد تا جایی که اختلافش با علی خطیر (مدیرعامل وقت استقلال) به یکی از مهمترین و جذابترین سوژههای رسانهای تبدیل شده بود که در نهایت به کنارهگیری خطیر در اواخر فصل منجر شد. هر چند که رفتن خطیر و آمدن سمیعی میتوانست نکونام را به مرد مطیع باشگاه تبدیل کند، اما نکونام روند خود را حفظ و حتی مدیران باشگاه را تهدید به افشاگری کرد.
آرامش واژه ناآشنا در اردوی استقلال در زمان مربیگری نکونام
حال در این فصل هم مانند فصل گذشته در همین ابتدای کار نکونام جنگ خود را با سمیعی آغاز کرده و در آستانه دربی به نظر میرسد او هیچ علاقهای به کنترل حواشی ندارد و اردوگاه آبیها غرق در تلاطم است. جنگ او با مدیریت قطعاً شرایط سختی را برای استقلال رقم خواهد زد تا جایی که این روزها جمع کثیری از هواداران خواهان تصمیمی جدی از سوی مدیران باشگاه در خصوص سرمربی پرحاشیه تیمشان شدهاند. آنان حتی باور دارند باخت استقلال در دربی هر چند ممکن است برای حیثیت باشگاه گران تمام شود، اما میتواند سوت پایان مربیگری نکونام در استقلال باشد، حتی با وجود برد نکونام هم به نظر میرسد هواداران میلی به تداوم حضور او نداشته باشند. نکونام همانگونه که در زمان حضور در استقلال به عنوان بازیکن نتوانست جایی در دل هواداران باز کند، اکنون نیز با حاشیهسازی به یکی از مردان جنجالی تیم تبدیل شده، تا جایی که حتی برخی از هواداران استقلال برای رفتن او لحظهشماری میکنند.
در سوی مقابل پرسپولیس با کارلوس گاریدو عملکرد خوبی به نسبت استقلال از خود نشان داده است. گاریدو با وجود اینکه برای نخستین بار حضور در فوتبال ایران را تجربه میکند و هدایت یک تیم بزرگ را بر عهده گرفته، تصور میرفت که برای این فصل هیچ امیدی به قهرمانی نداشته باشد، اما با وجود برخی خلاءها در ترکیب سرخ پوشان، او توانست به خوبی بازیکنان را با تفکرات خود هماهنگ کند و با وجود شکست در خاک عربستان مقابل الاهلی، یک بازی هجومی و برتر را به نمایش بگذارد. آنها در آخرین مسابقه خود توانستند گربه سیاه سرخ پوشان را با نتیجه ۲ بر صفر شکست دهند. شاید گاریدو هم میتوانست به جای تمرکز روی آرامش و تمرینات تیم در مصاحبهها به زمین و زمان برای توجیه نتایج ضعیف ابتدای فصل و حتی تیمی که خودش نبسته بود خرده بگیرد، اما در سکوت یک تیم جنگجو ساخت. حال نکونام که تیمش در نقل و انتقالات پیروز شده و بازیکنان خوبی هم به خدمت گرفته در خلق موقعیت عاجز است و آرامش واژه ناآشنای اردوگاه آبیپوشان شده.
همه چیز در گروی دوئل نکونام - گاریدو
با این وجود به نظر میرسد که نکونام لحظه به لحظه به سرنوشت مربیانی همچون محمود فکری و علیرضا منصوریان نزدیکتر میشود چرا که شعارهای هواداران رنگ «حیا کن، رها کن» به خود گرفته و میتوان گفت که او دیگر جایی در دل هواداران استقلال ندارد.
حالا در میان اینهمه سختی نکونام و تیمش امشب در یک رقابت سخت میزبان پرسپولیس خواهند بود و قطعاً نتیجه این مسابقه میتواند تا حدود زیادی سرنوشت این مربی را تعیین کند. استقلال حواشی زیادی را تحمل میکند و پرسپولیس در آرامش کامل پا به این مسابقه میگذارد. شاید حتی اگر نکونام پرسپولیس را هم ببرد تنها بتواند برای چند هفته جایگاهش را محکم کند، اما بعید است هواداران با او یکدل شوند چرا که تجربه نشان داده نتایج او سینوسی است. بعد از برد الغرافه، استقلال مقابل نساجی قعرجدولی تن به تساوی داد و این امکان وجود دارد که پس از پیروزی برابر پرسپولیس باز هم به شرایط گذشته بازگردد، اما همه میدانند پیروزی در دربی به اندازه جام قهرمانی برای هواداران دو تیم لذتبخش است و شاید نکونام با یک برد شیرین بتواند بار دیگر قلبهای هواداران آبی را تسخیر کند؛ حتی برای مدت کوتاهی.
آنچه مشخص است اینست که نکونام در صورت باخت یا مساوی مقابل پرسپولیس با حجم بالایی از انتقادات از سوی هواداران رو به رو خواهد شد و شاید بتوان گفت شیشه عمر مربیگری او در استقلال در دستان گاریدو و شاگردانش است.
انتهای پیام/