چرا تغذیه با شیر مادر و حمایت از آن مهم است؟

11:19 - 10 مرداد 1403
کد خبر: ۴۷۸۵۸۲۵
چرا تغذیه با شیر مادر و حمایت از آن مهم است؟
تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول عمر نیاز به مواد مغذی و انرژی لازم برای رشد و تکامل فیزیکی و عصبی کودکان را تامین می‌کند.

خبرگزاری میزان - به گزارش وبدا، سید علیرضا مرندی اطفال در پیشگفتار مجموعه آموزشی ترویج تغذیه با شیر مادر نوشت:

تغذیه با شیر مادر برای تحقق اهداف جهانی تغذیه از جمله بقا و سلامت انسانها، رشد اقتصادی و نیز پایداری محیط زیست، امری کلیدی و حیاتی است. حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر به عنوان راه حل موثر و هزینه اثربخش برای ادامه زندگی، ارتقای وضعیت تغذیه، رشد و تکامل شیرخواران و کودکان خردسال، حفاظت از سلامت مادران و کمک به کودکان برای دستیابی به حداکثر ظرفیت خود حتی تا سنین بزرگسالی مستند شده است.

بدیهی است که ساعات و روز‌های اول عمر فرصتی کلیدی برای استقرار شیردهی و فراهم آوردن حمایت‌های مورد نیاز مادران برای موفقیت در شیردهی است. تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و شروع تغذیه با شیر مادر طی ساعت اول زندگی برای جریان یافتن و استقرار تغذیه با شیر مادر، ادامه حیات و سلامت نوزادان، شیرخواران و کودکان اهمیت زیادی دارد.

تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول عمر نیاز به مواد مغذی و انرژی لازم برای رشد و تکامل فیزیکی و عصبی کودکان را تامین می‌کند و اگر تغذیه با شیر مادر پس از ۶ ماهگی همراه با مصرف غذا‌های کمکی سالم و کافی، ادامه داشته باشد همچنان به تامین انرژی و مواد مغذی با کیفیت بالا و نیز پیشگیری از سوء تغذیه (لاغری و چاقی) و تامین امنیت غذایی شیرخواران کمک می‌کند.

متاسفانه علیرغم توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت و یونیسف و انجمن پزشکان کودکان آمریکا، اروپا و سایر کشور‌های صنعتی در مورد شروع تغذیه نوزادان با شیر مادر طی ساعت اول تولید و تغذیه شیرخوار در ۶ ماه اول به طور انحصاری با شیر مادر و سپس تداوم آن همراه با غذا‌های کمکی سالم و کافی تا دو سال یا بیشتر، اینک که ۲۷ سال از نهضت جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر می‌گذرد، فقط ۴۴ درصد شیرخواران در سطح جهان تغذیه با شیر مادر را طی ساعت اول تولد آغاز می‌کنند، ۴۰ درصد آنان تا شش ماهگی به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می‌شوند و ۴۵ درصد نیز تا ۲ سالگی ادامه می‌دهند.

باتوجه به راه اندازی نهضیت بیمارستان‌های دوستدار کودک در ایران از سال ۱۳۷۰ شواهد اساسی وجود دارد که اجرای ۱۰ اقدام، میزان‌های شیردهی را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. این افزایش مرهون اجرای استاندارد‌های دوستدار کودک توسط تیم پزشکی عهده دار مراقبت مادران و نوزادان است. متخصصین کودکان، متخصص زنان، فوق تخصص نوزادان، پزشکان، ماماها، پرستاران و مشاورین شیردهی از اعضای فعال تیم سلامت برای حمایت از تغذیه با شیر مادر در دوره قبل از تولد، زایمان، ساعات حساس اولیه پس از تولد در بیمارستان‌ها و سراسر دوران شیرخواری در مراکز بهداشتی، درمانی، مطب‌ها و جامعه هستند. باورها، دانش و مهارت تخصصی مدیریت شیردهی تک تک اعضای این تیم دستیابی به اهداف تغذیه موفق با شیر مادر را تحقق می‌بخشد لذا ضروری است همراه با ارتقای دانش تئوری شیر مادر، آموزش عملی و کسب مهارت‌های شیردهی توسط کلیه کارکنان بهداشتی درمانی که عهده دار مراقبت‌های مادر و شیرخوار هستند از جمله پزشکان به منظور ارائه خدمات آموزشی به رده‌های پایین تر، خدمات تغذیه‌ای بهتر و رفع مشکلات شیردهی مادران مورد تاکید قرار گیرد.

در همین راستان و باتوجه به این موضوع که توصیه‌های پزشکان برای مادران بسیار تاثیرگذار است، مجموعه آموزشی تغذیه با شیر مادر برای پزشکان توسط کمیته کشوری شیر مادر در سال ۱۳۷۱ تالیف شد و با بهره گیری از این مجموعه، اولین کارگاه‌های آموزشی را اعضای محترم کمیته کشوری برای پزشکان در دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور برگزار کردند. مجموعه آموزشی شیر مادر با همکاری انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر جمهوری اسلامی ایران و مشارکت یونیسف در سال ۱۳۸۸ بازنگری و تجدید چاپ شد که تا کنون مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

انتهای پیام/

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *