خدمترسانی قوه قضاییه با بهرهگیری از فناوریهای نوین افزایش یافته است
خبرگزاری میزان- رهبر انقلاب در شهریور ماه سال ۱۴۰۱ وقتی سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه را ابلاغ کردند، همزمان بر ضرورت بروز رسانی و اجرای سند تحول و تعالی قضایی تاکید کردند و مسئولان دستگاه قضایی کشور را به هوشمندسازی فرایندها و بهره گیری از فناوریهای نوین در ارائه خدمات قضایی به مردم توجه دادند.
البته بهرهگیری از فناوریهای نوین در ارائه خدمات قضایی به مردم، ضمن اینکه در سند تحول و تعالی قضایی مورد توجه قرار گرفته یکی از تاکیدات رئیس قوه قضاییه است که در سخنرانیها و بازدیدهای مکرر خود به آن اشاره میکند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای ۱۶ بهمن سال گذشته به مدت ۳ ساعت از نمایشگاه فناوریهای دانشبنیان قضائی که در یکی از ساختمانهای دادگستری تهران برپا شده بود، بازدید کرد و گفت: امروز مقوله هوشمندسازی و استفاده حداکثری از فناوریهای نوین، انتخاب بین دو یا چند گزینه نیست؛ بلکه ما ملزم هستیم به این سمت حرکت کنیم و حداکثر استفاده را از فناوریهای نوین ببریم.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به ضرورت سرمایهگذاری جدی همه بخشها و دستگاهها در حوزه هوشمندسازی و استفاده از فناوریهای نوین، گفت: هرچقدر در مقوله سرمایهگذاری در حوزه فناوریهای نوین تأخیر داشته باشیم، متحمل هزینههای بیشتری خواهیم شد و هر اندازه در این زمینه سرمایهگذاری کنیم و کار را سرعت ببخشیم، مردم و نظام منتفع خواهند شد.
دستگاه قضا در سنوات گذشته اقدامات بیشماری در راستای بهرهگیری از فناوریهای نوین و فرآیندهایی که منجر به کاهش اطاله دادرسی شود در دستورکار داشته است و همچنین توانسته دهها سامانه را در همین راستا راه اندازی و مورد استفاده عموم مردم قرار دهد.
اما از آنجاکه توسعه خودکاربریها و انجام امور توسط خود مردم یکی از سیاستهای دستگاه قضااست، سامانههای فراوانی همچون سامانه ارجاع هوشمند به کارشناس، سامانه مدیریت پرونده قضایی، سامانه هوشمند استعلامات مالی، سامانه انتشار آرای قضایی، سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی، سامانه نوبت دهی قضایی به کلیه مراجع قضایی و دادگستریها، استعلام وضعیت وکیل/کارشناس، سامانه سجل محکومیتهای مالی و سامانه تنظیم قراردادهای الکترونیک وکالت راه اندازی شده تا ضمن سرعت بخشی به امور، مانع تلف شدن وقت مردم در مسیر تردد به محاکم قضایی شود.
خدمترسانی قوه قضاییه با بهرهگیری از فناوریهای نوین و اینترنت افزایش یافته است
خدمترسانی قوه قضاییه با بهرهگیری از فناوریهای نوین و از طریق اینترنت افزایش یافته است و دادگستری فارس نیز هم سو با سیاستهای قوه قضاییه در حوزه فناوری اقدامات جامعی را در استان انجام داده است.
علی مؤمن حسین پور، معاون قضایی، برنامهریزی و فناوری اطلاعات دادگستری استان فارس در گفتوگو با میزان، درباره افزایش خدماترسانی قوه قضاییه در راستای اجرای سند تحول و تعالی قضایی و با بهره گیری از فناوریهای نوین از طریق اینترنت و فضای مجازی به برخی از این خدمات از جمله صدور گواهی عدم سوءپیشینه، برگزاری جلسات دادرسی الکترونیک با طرفین پرونده، جلسات دادرسی الکترونیک با زندانیان و جلسات رسیدگی علنی برخط، برگزاری مزایدات اجرای احکام به صورت الکترونیک اشاره و در مورد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، سامانه هوشمند استعلامات مالی (سهام)، ابلاغات الکترونیک و پرونده الکترونیک (بدون کاغذ) توضیحاتی ارائه کرد.
دادرسی بدون حضور فیزیکی طرفین در محاکم
وی با بیان اینکه قوه قضاییه درباره خدمترسانی هر چه بهتر، راحتتر و سریعتر به مردم از فناوریهای نوین بهره میگیرد، تصریح کرد: دادگستری استان فارس با برنامهریزی صورت گرفته از سوی معاونت راهبردی قوه قضاییه و استفاده از فناوریهای نوین به سمت الکترونیکی شدن پروندهها، دادرسی بدون حضور فیزیکی طرفین در محاکم و همچنین دسترسی الکترونیکی اصحاب دعوی به پروندهها پیش میرود.
مؤمن حسین پور با اشاره به اینکه درگذشته، فرایند صدور گواهی عدم سوءپیشینه حداقل یک هفته به طول میانجامید گفت: پس از الکترونیکی شدن این فرآیند، مدت زمان صدور کاهش یافته است به نحوی که طی یک سال گذشته، متوسط زمان صدور گواهی عدم سوء پیشینه کمتر از یک روز بوده است.
معاون قضایی، برنامهریزی و فناوری اطلاعات دادگستری استان فارس در خصوص جلسات دادرسی الکترونیک با طرفین پرونده نیز گفت: به تشخیص قاضی در پروندههایی که امکان تشکیل جلسه به صورت الکترونیک وجود دارد، مراتب از طریق ابلاغ الکترونیک به طرفین پرونده اطلاع داده میشود.
وی افزود: در سال گذشته در سطح استان فارس ۲۸ هزار و ۷۳۷ جلسه رسیدگی به صورت الکترونیک برگزار شده است که در مواردی از آنها افرادی از کشورهایی مانند قطر، سوریه، کانادا، سوئد، انگلیس، آلمان به صورت الکترونیک در جلسات مربوط به پرونده خود شرکت کردند.
حسین پور در ادامه از حفظ کرامت انسانی متهمین و نیز کاهش تردد زندانیان از زندان به دادگاه با برگزاری جلسات رسیدگی الکترونیک در زندان خبر داد و گفت: با برگزاری جلسات دادرسی الکترونیک با زندانیان، افراد زندانی جهت حضور در جلسات رسیدگی به شعب اعزام نمیشوند بلکه از طریق ویدئو کنفرانس و با استفاده از یک بستر ایمن در جلسات حاضر میشوند.
۹۲ درصد جلسات دادرسی با زندانیان در استان فارس به صورت الکترونیک برگزار شده است
معاون قضایی، برنامهریزی و فناوری اطلاعات دادگستری استان فارس تعداد جلسات دادرسی الکترونیک با متهمان در زندان را طی سال گذشته ۱۸ هزار و ۱۸ جلسه عنوان کرد و افزود: این آمار بدین معناست که بیش از ۹۲ درصد جلسات دادرسی با زندانیان در استان فارس به صورت الکترونیک برگزار شده است.
وی در بیان عملکرد حوزه سامانههای خدمات رسان قوه قضائیه به جلسات دادرسی علنی برخط در راستای اجرای سند تحول و تعالی قوه قضاییه اشاره کرد و گفت: این جلسات که در فضای مجازی پخش و از طریق بستر اسکای روم برگزار میشود علاوه بر آنکه تصویر شفافی از دستگاه قضایی و دادرسیها در اذهان عمومی ایجاد کرده است، به صورت ویژه مورد استقبال دانشجویان و کارآموزان قضاوت و وکالت قرار گرفته است.
۷۴ جلسه دادرسی علنی برخط در سطح حوزههای قضایی استان فارس برگزار شده است
علی مومن حسین پور خاطر نشان کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۷۴ جلسه دادرسی علنی برخط در سطح حوزههای قضایی استان فارس برگزار شده که تعداد ۲۲ هزار و ۹۰۷ نفر به صورت بر خط در این جلسات رسیدگی شرکت کردهاند.
معاون فناوری دادگستری فارس برگزاری مزایدات اجرای احکام به صورت الکترونیک را یکی دیگر از اقدامات مهم معاونت راهبردی و فناوری اطلاعات قوه قضاییه با هدف افزایش گستره شرکت کنندگان و اطمینان از صحت و سلامت مزایدات عنوان و تصریح کرد: در گذشته تنها اشخاصی که در محل برگزاری مزایده حاضر بودند میتوانستند در این فرایند شرکت کنند، اما درحال حاضر، هر شخصی از هرکجای کشور امکان شرکت در مزایده را دارد.
۱۳۵ مزایده در استان فارس به صورت الکترونیک برگزار شده است
وی در ادامه به افزایش احتمال فروش اموال مزایدهای با قیمتهای واقعی اشاره کرد و افزود: از ۲۲ بهمن ماه سال گذشته تاکنون ۱۳۵ مزایده توسط شعب اجرای احکام دادگستری استان فارس به صورت الکترونیک برگزار شده است.
افزایش تعداد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در استان فارس
مومن حسین پور با اشاره به اینکه شلوغی و ازدحام مردم در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سالهای گذشته، کیفیت خدمت رسانی را کاهش داده بود به افزایش این دفاتر در راستای خدمت رسانی هر چه بهتر به مردم استان فارس خبر داد و گفت: طی یکسال گذشته تعداد این دفاتر در استان از ۸۲ به ۱۰۵ دفتر و در شهر شیراز از ۱۸ به ۲۳ دفتر رسید که با افزایش این دفاتر، مردم وقت کمتری را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی سپری میکنند. تا زمان حصول رضایتمندی کامل مراجعین، دفاتر جدید خدمات الکترونیک قضایی راهاندازی خواهد شد.
معاون قضایی، برنامه ریزی و فناوری اطلاعات دادگستری استان فارس به طرح پرونده الکترونیک (بدون کاغذ) نیز اشاره کرد و گفت: و در این طرح اوراق پرونده به صورت فیزیکی چاپ و نگهداری نمیشود و صرفاً نسخه الکترونیک پرونده در سامانه موجود است.
۱۷ درصد از پروندههای دادگستری استان به صورت الکترونیک تشکیل شده است
مومن حسین پور در ادامه افزود: این طرح علیرغم همه سختیهای پیش رو در دادگستری استان فارس در حال اجرا است؛ هرچند این طرح با وجود کمبودهای سخت افزاری، دشواریهای زیادی برای قضات دارد، اما با توجه به منافع آن برای مردم و بیت المال، قضات در اجرای آن کوشش و اهتمام زیادی دارند به طوری که در سال گذشته بیش از ۱۷ درصد از پروندههای دادگستری استان به صورت الکترونیک تشکیل شده است و امیدواریم با اهتمام قضات و کارکنان اداری، این روش نوین بهبود و استفاده از آن افزایش یابد.
در ۷۵ هزار و ۳۷۲ پرونده از سامانه سهام استفاده شده است
معاون قضایی، برنامهریزی و فناوری اطلاعات دادگستری استان فارس در مورد سامانه هوشمند استعلامات مالی (سهام) گفت: سهام سامانهای است که برای دستیابی به اموال محکومین مالی استفاده میشود و در این سامانه امکان مشاهده اموال محکومین شامل موجودی حسابهای بانکی، اسناد مالکیت رسمی، پلاکهای خودرو و سهام بورس به صورت برخط برای قضات فراهم شده است.طی یک سال گذشته، در ۷۵ هزار و ۳۷۲ پرونده از سامانه سهام استفاده شده است.
۹۸ درصد ابلاغات دادگستری استان فارس به صورت الکترونیک انجام شده است
وی با بیان اینکه ابلاغ اوراق قضایی از قدیم معضل اصلی قوه قضاییه بوده است، گفت: با استفاده از سامانه ابلاغ الکترونیک، ضمن صرفه جویی در هزینه و نیروی انسانی، میتوان از صحت و کیفیت ابلاغات اطمینان حاصل کرد. طی یکسال گذشته افزون بر ۹۸ درصد ابلاغات دادگستری استان به صورت الکترونیک انجام شده است.
انتهای پیام/