مشارکت زنان در عرصههای تصمیمگیری؛ حرکتی امیدبخش در مسیر رشد روزافزون
خبرگزاری میزان – حضور اجتماعی زنان و نقشآفرینی آنان در عرصههای مهم بهویژه در عرصههای تصمیمگیری و تصمیمسازی همواره یکی از موضوعهای مورد بحث در جوامع مختلف بوده است، زیرا زنان در کشورهای مختلف تقریبا نیمی از جمعیت را تشکیل میدهند و از این رو، ظرفیت مهمی محسوب میشوند.
موضوع حضور زنان ایرانی در عرصههای مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و مشارکت آنها در حوزههای یاد شده در دوران پس از انقلاب اسلامی، یکی از موضوعهایی است که پرداختن به آن یک امر ضروری است.
زنان بهعنوان نیمی از جمعیت ایران در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی توانستند با فراهم شدن بستر مورد نیاز برای پیشرفت در عرصههای مختلف جایگاه خود را ارتقا داده و حتی نقشهای تاثیرگذارتری را بهویژه در زمینههای تصمیمگیری و اداره کشور برعهده بگیرند.
مسائلی مانند افزایش شمار زنان شاغل و تحصیلکرده در حوزههای مختلف و شکوفا شدن و به ثمر نشستن ظرفیت بانوان در عرصههای علمی، ورزشی، فرهنگی، کسب و کار، مدیریتی و دیگر حوزهها واقعیتهایی غیرقابل کتمان هستند.
بستر رشد زنان در ایران پس از انقلاب اسلامی در حالی به شکل فزاینده مناسبتتر، گستردهتر و هموارتر میشود که غرب با به چالش کشیدن هویت زن قصد دارد تا الگوی مورد نظر خود را از زنان به همه کشورها تحمیل کند.
در عین حال، تاکید بر موضوعهایی مانند سقف قائل نشدن برای رشد زنان و ترمیم اندک خلاءهای موجود در قانون و فرهنگ، در مسیر به رسمیت شناخته شدن بیشتر جایگاه زنان و حقوق آنها حرکت میکند؛ چراکه این باور در جامعه ایران جایگاه خود را یافته است که هرگونه تلاشی برای احقاق حقوق زنان، به پیشرفت عمده همه جامعه منجر میشود.
همین رویکرد سبب شده تا ایران بهویژه در میان کشورهای همسایه و منطقه به الگویی جهت مشارکت زنان در عرصههای مختلف تبدیل شود.
مهمترین اقدامها در زمینه ارتقای جایگاه زنان در دوران پس از انقلاب اسلامی
همانطور که بالاتر گفته شد، ایران در دوران پس از انقلاب اسلامی اقدامهای متعددی را برای ارتقای جایگاه زنان در زمینهها و عرصههای مختلف انجام داد و در یکی دو دهه اخیر به شکل چشمگیری شاهد به ثمر نشستن این تلاشها است که توانستهاند جامعه را در مسیر رشد متحول کنند.
ریشهکن کردن بیسوادی زنان پس از انقلاب اسلامی ریشه و بنیان اصولی همه اقدامهای صورت گرفته برای ارتقای جایگاه زنان در ایران است؛ براساس آمارهای منتشر شده در سال ۱۴۰۱، از پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا پایان سال ۱۴۰۰ در حوزه آموزشی، سهم زنان در عضویت هیئت علمی دانشگاهها ۳۳/۳ درصد و در دانشگاههای علوم پزشکی ۳۴ درصد افزایش داشته است؛ همچنین تعداد دانشجویان دختر در دانشگاههای کشور ۵۶ درصد رشد داشته است.
فراهم کردن بستر مورد نیاز برای ورود زنان در زمینه اشتغال یکی دیگر از اقدامهایی است که در دوران پس از انقلاب اسلامی با برنامهریزی انجام شد؛ در عین حال، میتوان از دوران پس از انقلاب بهعنوان دوران طلایی حضور زنان ایرانی در عرصههای مختلفی مانند حوزههای فرهنگی، ورزشی، رسانهف بهداشت، ... یاد کرد.
در کنار همه موارد پیشگفته، سهم زنان ایرانی در عرصه قدرت و تصمیمگیری در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به ۲/۲۵ درصد از مدیران دولتی در همه سطوح عالی، میانی و پایه مدیریت اجرایی رسید؛ این موضوع نتیجه توجه ویژه جمهوری اسلامی ایران به مسئله ضرورت فعالیت بیشتر زنان در عرصههای یاد شده است.
- بیشتر بخوانید:
- درخشش زنان ایرانی در عرصههای مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی
- دستاوردهای زنان ایرانی در چهار دهه گذشته؛ مُهر ابطال بر ادعاهای غرب
ارتقا جایگاه و موقعیت زنان در عرصههای مدیریتی و تصمیمسازی کشور
یکی از شاخصهای ارتقای حقوق زنان در ایران، ارتقا جایگاه و موقعیت آنها در نظام اداری و عرصههای مدیریتی و تصمیمسازی است و بررسی این شاخص میتواند بهترین تصویر از وضعیت زنان ایرانی در نظام اداری و عرصههای تصمیمگیری باشد.
این یک واقعیت است که با افزایش آگاهی و گسترش آموزش عالی برای زنان و ارتقا توانمندیهای آنها در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سهم مشارکتهای سیاسی و اجتماعی زنان متحول شد و رشد چشمگیری را شاهد بود.
قوانین و مقرارت مصوب از جمله قانون اساسی، سیاستهای کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری سال ۱۳۸۹، منشور حقوق و مسئولیتهای زنان در جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۳، قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶، سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴، مصوب ۱۳۸۲، دستورالعمل شورای عالی اداری مصوب ۱۳۹۶، منشور حقوق شهروندی مصوب ۱۳۹۵، همگی بر حق مشارکت زنان در سیاستگذاری، قانونگذاری، مدیریت، اجرا و نظارت در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و رشد شخصیت و ارتقا جایگاه زنان در عرصههای مدیریتی و تصمیمگیری تاکید دارند.
اگرچه آمارها، بررسیها و تحقیقهای متعدد و مختلف بر واقعیت رشد و ارتقا جایگاه زنان ایرانی در عرصههای مختلف بهویژه در حوزه مدیریتی و تصمیمسازی ایران صحه میگذارند، باید این موضوع را در نظر داشت که قابلیتها و ظرفیتهای زنان ایرانی میتواند در سایه پرداختن به این مهم در قانون اساسی، اسناد بالادستی و سیاستهای کلی نظام و تاکیدهای مکرر رهبر معظم انقلاب اسلامی افزایش یافته و همه جامعه را از دستاوردها و نتایج خود بهرهمند سازد.
رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با اقشار مختلف بانوان در دی ماه ۱۴۰۲، فرمودند: حضور زنان در مشاغل مختلف مدیریتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هیچ محدودیتی ندارد و ملاک، شایستهسالاری است؛ در جایی مانند وزارت یا نمایندگی مجلس اگر بانوی مجرب و کارآمد بهتر و شایستهتری وجود دارد، از نظر اسلام هیچ محدودیتی برای تصدی او وجود ندارد.
تاکید ویژه رهبر انقلاب و توصیههای ایشان بر موضوع ارتقای موقعیت زنان در جایگاههای سرنوشتساز کشور، نویدبخش تحقق روزافزون رشد زنان ایرانی در عرصههای مختلف است.
انتهای پیام/