حکم جلب احتمالی دیوان کیفری بین‌المللی؛ نتانیاهو و گالانت بازداشت می‎شوند؟

7:30 - 02 خرداد 1403
کد خبر: ۴۷۷۴۵۵۲
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
حکم جلب احتمالی دیوان کیفری بین‌المللی؛ نتانیاهو و گالانت بازداشت می‎شوند؟
کارشناسان می‎گویند که تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی برای صدور حکم جلب مقام‌های صهیونیست، انزوای رژیم صهیونیستی را در سطح جهان عمیق‌تر می‌کند؛ اما احتمال جلب نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی چقدر امکان دارد؟

خبرگزاری میزان – رژیم صهیونیستی به دنبال مهار پیامد‌های درخواست کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی، برای صدور حکم بازداشت مقام‌های صهیونیست است.

کریم خان به‎تازگی اعلام کرد که دیوان کیفری بین‌المللی تصمیم دارد حکم بازداشتی را برای مقام‎های رژیم صهیونیستی از جمله بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، نخست وزیر و وزیر جنگ این رژیم صادر کند.

بلژیک، اسلوونی و فرانسه تاکید کردند که از تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی حمایت می‌کنند.

انزوای جهانی رژیم صهیونیستی

در حالی که هیچ‎کس با دستگیری قریب‌الوقوع مواجه نیست، این اعلامیه انزوای جهانی رژیم صهیونیستی را در زمانی که با انتقاد فزاینده‌ای از سوی نزدیک‌ترین متحدانش در مورد جنگ غزه مواجه است، عمیق‌تر می‌کند.

حمایت از تصمیم دیوان از سوی ۳ کشور اروپایی نیز اختلاف‎ها را در رویکرد غرب در قبال این رژیم آشکار می‌کند.

یسرائیل کاتز، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی، در واکنش به این تصمیم عازم فرانسه شد و نشست‌های او در پاریس می‌تواند لحن را برای نحوه اجرای حکم‌ها -در صورتی که در نهایت صادر شود- و اینکه آیا آن‌ها می‌توانند تهدیدی برای سران رژیم صهیونیستی به شمار روند، تعیین کند.

رژیم صهیونیستی همچنان از حمایت متحد اصلی خود، آمریکا و همچنین سایر کشور‌های غربی که مخالف این تصمیم بودند، برخوردار است.

اما اگر این احکام صادر شوند، می‌توانند سفر بین‌المللی نتانیاهو و یوآو گالانت را پیچیده‌تر کنند حتی اگر آن‌ها با خطر فوری پیگرد قانونی مواجه نشوند، زیرا رژیم صهیونیستی خود عضوی از دیوان کیفری بین‌المللی نیست.

ادامه جنایت‌های رژیم صهیونیستی در فلسطین

به گفته مقام‌های بهداشت فلسطین، در حالی که سران رژیم صهیونیستی با تصمیم دیوان کیفری برای صدور حکم بازداشت مواجه هستند، جنایت‌های این رژیم ادامه دارد و در هر شبانه روز صد‌ها نفر به شهادت رسیده و یا مجروح می‌شوند.

بیانیه فرانسه و بلژیک

فرانسه طی بیانیه‌ای درباره درخواست‌های حکم بازداشت، گفت: از دادگاه کیفری بین‌المللی، استقلال آن و مبارزه با معافیت از مجازات در همه شرایط حمایت می‌کنیم.

این بیانیه می‎گوید: فرانسه برای ماه‌ها در مورد لزوم رعایت دقیق قوانین بین‌المللی بشردوستانه و به ویژه در مورد ماهیت غیرقابل قبول تلفات غیرنظامی در نوار غزه و دسترسی ناکافی بشردوستانه هشدار داده است.

حاجه لحبیب، وزیر خارجه بلژیک، با انتشار پیامی، نوشت: جنایت‌های ارتکابی در غزه بدون توجه به عاملان آن باید در بالاترین سطح تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.

بنیامین نتانیاهو و دیگر سران رژیم صهیونیستی این اقدام دادستان را «شرم آور و یهودی ستیزانه» عنوان کردند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، نیز از دادستان دیوان کیفری بین‌المللی، انتقاد کرد و از «حق» رژیم صهیونیستی برای دفاع از خود در برابر حماس حمایت کرد.

انگلیس هم این اقدام را «غیرمفید» خواند و مدعی شد که دیوان کیفری بین‌المللی صلاحیت رسیدگی به این پرونده را ندارد، در حالی که جمهوری چک، دیگر متحد رژیم صهیونیستی، تصمیم کریم خان را «وحشتناک و کاملا غیرقابل قبول» خواند.

قرار است هیئتی متشکل از ۳ قاضی تصمیم بگیرند که آیا حکم بازداشت را صادر کنند و اجازه ادامه پرونده را بدهند یا خیر؛ معمولا ۲ ماه طول می‌کشد تا قضات چنین تصمیم‌هایی بگیرند.

نگاهی به ساختار دیوان کیفری بین‌المللی

دیوان کیفری بین‌المللی که در سال ۲۰۰۲ تأسیس شد، صلاحیت رسیدگی به پرونده‌های نسل‌کشی، جنایت علیه بشریت یا جنایت‌های جنگی را در مواردی دارد که در غیر این صورت محاکمه با استفاده از سیستم‌های جنایی سنتی غیرممکن است.

با وجود این، قدرت اجرای حکم‌ها را ندارد و در عوض برای دستگیری، انتقال زندانیان، مسدود کردن دارایی‌ها و اجرای احکام نیازمند همکاری از سوی ۱۲۴ کشور عضو آن (که شامل رژیم صهیونیستی و آمریکا نمی‌شود) است.

ده‌ها نفر از طریق دادگاه کیفری بین‌المللی محاکمه شده‌اند؛ توماس لوبانگا، فرمانده نظامی کنگو، نخستین کسی بود که در سال ۲۰۱۲ از سوی این دادگاه محکوم شد، اما دیگران توانسته‌اند به‌طور مؤثر احکام صادره را نادیده بگیرند.

عزم برای اعمال قوانین بین‌المللی و قوانین درگیری مسلحانه برای همه طرف‌ها، صرف‌نظر از اینکه چه کسانی هستند، در متن اظهارات کریم خان نهفته است که در آن توجیه خود را برای درخواست حکم بازداشت بیان می‌کند.

فعالان حقوق بشر می‌گویند کشورهای غربی از جمله آمریکا همواره حکم‌های صادر شده از سوی دیوان کیفری بین‌المللی را نادیده می‌گیرند و چشمان خود را بر نقض قوانین بین‌المللی از سوی رژیم صهیونیستی می‌بندند.

اقداماتی که از سوی خان و تیمش انجام می‌شود، به اعتقاد آنها، مدت‎هاست به تعویق افتاده است.

دیوان کیفری بین‌المللی عالی‌ترین دادگاه کیفری دائمی و بین‌المللی در جهان است و در سال ۲۰۰۲ براساس معاهده‌ای به نام اساسنامه رم ایجاد شد.

این دادگاه مستقر در لاهه دارای دادستانی است که می‌تواند تحقیقات و پیشنهاد متهم کردن افراد را به جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت، نسل‌کشی و جنایت تجاوز بدهد.

دیوان بین‌المللی کیفری می‌تواند پرونده‌هایی را در زمانی که کشوری درخواست تحقیق در قلمرو یا شهروندانش می‌کند، زمانی که شورای امنیت سازمان ملل درخواست تحقیق می‌کند، یا زمانی که هیئتی متشکل از قضات دیوان بین‌المللی کیفری اجازه تحقیقاتی را می‌دهد که از سوی دادستان دادگاه آغاز شده است را پیگیری کند.

دادستان دیوان کیفری بین‎المللی همچنین باید مطمئن شود که سیستم‌های حقوقی داخلی به معنای واقعی به دنبال عدالت نیستند.

محکومان به حبس دوران محکومیت خود را در بازداشتگاه دیوان بین المللی کیفری در یک زندان هلند می‌گذرانند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *