بروکسل؛ پایتخت بیخانمانی اروپا
خبرگزاری میزان – بحران بیخانمانی در کشورهای اروپایی در سالهای اخیر از مرزهای کنترل و نظارت فراتر رفته و به شکل روزافزونی آسیبپذیرترین افراد را در حفرهای بدون هرگونه چشمانداز روشن میبلعد.
اتحادیه اروپا در مواجهه با این بحران تاکنون نتوانسته اقدام موثری انجام دهد یا دستکم سرعت این روند را کُند کند.
براساس گزارشهای موجود، شمار افراد بیخانمان در اروپا از سال ۲۰۰۹ تاکنون بیش از ۲ برابر افزایش یافته است و این به معنای گسترش ابعاد بحرانی است که قربانیان آن متنوعتر میشوند.
عمده قربانیان بحران بیخانمانی در اروپا زنان قربانی خشونت خانگی، مهاجران و کودکان هستند؛ افراد معتاد به الکل و موادمخدر نیز سهم قابل توجهی از جمعیت بیخانمانها در کشورهای اروپایی دارند.
براساس گزارشی که FEANTSA در سال ۲۰۲۳ منتشر کرد، بهطور میانگین ۸۹۰ هزار نفر هر شب در سراسر اتحادیه اروپا در خیابانهای میخوابند؛ این رقم معادل جمعیت شهرهای تورین یا مرسی در فرانسه است.
نخستین آمار رسمی از شمار بیخانمانها در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۹ منتشر شد؛ براساس آمار مذکور، بهطور متوسط هر شب ۴۱۰ هزار نفر در خیابانها میخوابیدند؛ گزارش مذکور شامل انگلیس نیز میشد.
عوامل متعددی در رشد و گسترش بحران بیخانمانی در قاره سبز نقش دارند؛ بیخانمانی در اتحادیه اروپا نیز از این قاعده مستثنی نیست.
بلژیک در سالهای اخیر مانند دیگر کشورهای اروپایی، با ابعاد جدیدی از بحران بیخانمانی مواجه شده است که آسیبپذیرترین اقشار مردم این کشور را هدف قرار میدهد.
ناتوانی یا اقدام نکردن عامدانه دولت بلژیک در زمینه اسکان مهاجران و پناهجویان، دامنه بحران بیخانمانی در این کشور را گسترش داده و اماکن عمومی مانند ایستگاههای مترو را به محل نمایش آشکار این بحران تبدیل کرده است.
در حال حاضر ۵۰ درصد بیخانمانهایی که در ایستگاههای مترو بروکسل شب را صبح میکنند، با اعتیاد به موادمخدر و الکل دستوپنجه نرم میکنند و ۴۰ درصد دیگر از مشکلات سلامت روان رنج میبرند.
گزارشها نشان میدهند که سیاستهای سختگیرانه ضد مهاجرتی بلژیک در بسیاری از موارد پناهجویان و مهاجران را تا یک سال ناچار به خوابیدن در خیابانها میکند.
«براس هلپ»، یک سازمان غیردولتی فعال در زمینه مبارزه با بیخانمانی در بلژیک گفت: اجرا نشدن تعهدات حقوق بشری در بلژیک و بیتوجهی این کشور به قوانین بینالمللی سبب میشود تا مهاجران و پناهجویان بهعنوان افراد آسیبپذیر مدت بیشتری در خیابانها سرگردان بمانند و مشکلات جسمی و روانی بیشتری را متحمل شوند.
یکی دیگر از ابعاد بسیار نگرانکننده بحران بیخانمانی در بلژیک جوان شدن سن افراد بیخانمان است؛ براساس گزارشها، شمار کودکان و جوانان بیخانمان در بلژیک در سالهای اخیر در سیر صعودی حرکت میکند.
این بحران تا حدی گسترش یافته که براس هلپ اعلام کرد قصد اجرای برنامهای برای مبارزه با بیخانمانی در بروکسل را دارد.
براساس این طرح ادعایی بلندپروازانه مشکل بیخانمانی در بروکسل که سبب شده این شهر به پایتخت بیخانمانی در اروپا معروف شود، باید تا سال ۲۰۲۹ خاتمه یابد.
شمار افراد بیخانمان در بروکسل در ۲ سال گذشته بهطور پیوسته افزایش یافته است؛ همین امر سبب شده تا خدمات و حمایتهای اجتماعی موجود از بیخانمانها اشباع شده و در نتیجه افراد بیخانمان در شرایط به شدت نابسامانتری زندگی کنند.
انتهای پیام/