صحت انتخابات چگونه تایید میشود؟
خبرگزاری میزان - علی کمالی، پژوهشگر حقوق در یادداشتی که در اختیار میزان قرار داد نوشت: نظارت بر انتخابات مجلس با استناد به اصل ۹۹ قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان است و طبق تفسیر شورای نگهبان از این اصل، این نظارت شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات میشود و البته این لازمه داشتن انتخاباتی سالم است.
آخرین مرحله از انتخابات که شورای نگهبان بر آن نظارت دارد، نظارت بر صحت برگزاری انتخابات است تا کسی نتواند با استفاده از راههای غیرقانونی و نادرست حق مردم و دیگر کاندیداها را ضایع کند. بر این اساس تا شورای نگهبان صحت انتخابات در هر حوزه انتخابیه را تایید نکند نتیجه آن انتخابات قانونی نیست.
در تمام مدتی که انتخابات برگزار میشود، هیأت مرکزی نظارت در تمام کشور و هیأت پنج نفره استانها و هیأتهای سه نفره حوزههای انتخابیه بر کیفیت انتخابات نظارت کامل دارند و در هر مورد که سوءجریان یا تخلفی مشاهده کنند، به فرمانداران و بخشداران اعلام و آنان موظفند بنا به نظر هیأتهای مذکور، طبق قانون انتخابات در رفع نواقص اقدام کنند و در صورتی که مقامات وزارت کشور نظرات هیأتهای نظارت را ملحوظ ندارند مراتب را به شورای نگهبان گزارش خواهند کرد.
هیأت مرکزی نظارت حق ابطال انتخابات یا متوقف ساختن آن را ندارد و فقط باید مدارک حاکی از عدم صحت یا لزوم متوقف ساختن آن را برای شورای نگهبان بفرستد تا شورا در مورد ابطال یا متوقف کردن آن نظر بدهد؛ لذا توقف یا ابطال انتخابات در هر حوزه انتخابیه از اختیارات شورای نگهبان است که باید مستند به قانون و همراه با اسناد و مدارک معتبر و با رأی اکثریت مطلق اعضای شورای نگهبان باشد.
در کنار گزارشهای هیأتهای نظارت، دریافت و بررسی شکایات و اعتراضات و اسناد تخلفات انتخاباتی از شیوههای دیگر شورای نگهبان برای بررسی صحت برگزاری انتخابات است که در فرصتهای مشخص شده در قانون صورت میگیرد.
نهایتا نظر شورای نگهبان در مورد تایید یا ابطال انتخابات در حوزههای انتخابیه قطعی و لازم الاجراست و مطابق ماده ۹۷ قانون انتخابات مجلس، در صورت عدم ابطال انتخابات در حوزه انتخابیه و تایید صحت آن، وزارت کشور موظف به صدور اعتبارنامه منتخبین خواهد بود و چنانچه در صدور اعتبار نامه کوتاهی کنند، متخلفین مجازات خواهند شد.
اعتبارنامه منتخبین به دستور وزارت کشور و با مهر و امضاء اعضا هیأت اجرائی و هیأت نظارت در پنج نسخه که یک نسخه آن برای شورای نگهبان ارسال میشود، ظرف ۴۸ ساعت تنظیم و صادر میگردد.
در نتیجه با توجه به قانون انتخابات مجلس میتوان آخرین وظیفه نظارتی شورای نگهبان در روند انتخابات مجلس را تایید صحت انتخابات عنوان کرد.
انتهای پیام/