رفح میان آتش و خون؛ سناریوهای جنگ غزه چیست و چشمانداز آتشبس چگونه است؟
طرح رژیم صهیونیستی برای عملیات نظامی گسترده در شهر رفح در جنوب نوار غزه باعث ایجاد نگرانیهایی در سطح بینالمللی شده است.
یکی از دلایل این نگرانیهای ازدحام بالای جمعیت در این شهر و مناطق اطراف آن است.
در این رابطه منصور براتی، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در گفتوگو با خبرگزاری میزان معتقد است رژیم صهیونیستی به دلیل شکست در دستیابی به اهداف خود تمایل به گسترش جنگ بهویژه در رفح دارد.
شرایط در رفح بسیار پیچیده است
براتی با اشاره به اینکه شرایط رفح بسیار پیچیده است، گفت: یک میلیون و ۳۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار فلسطینی در شهر رفح و اطراف این شهر اقامت دارند و گفته میشود در هر متر مربع در این منطقه، ۱۲ نفر حضور دارند.
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی با بیان اینکه فلسطینیهایی که بیخانمان شده و در روزهای اولیه جنگ به آنها اعلام شد که باید به مناطق امن بروند، به امید اینکه خطر کمتری متوجه جان آنها باشد به سمت رفح حرکت کردند، اظهار کرد: در حال حاضر حمله گسترده به رفح قطعا بحرانی انسانی را رقم خواهد زد و به همین دلیل، اتفاقی خواهد افتاد که حتی متحدان غربی رژیم صهیونیستی هم توانایی پاسخ به افکار عمومی در کشور خود و جهان را نخواهند داشت. این موضوع دردسرهای زیادی را برای آنها ایجاد خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه چنین حملهای باعث میشود که گروهی از مردم فلسطین به سمت مرزهای مصر حرکت کنند، اضافه کرد: مصر جزو متحدان آمریکا بهحساب میآید و این کشور در حال حاضر درگیر بحران اقتصادی بوده و در رسیدگی به مردم خود با مشکل روبرو است.
کارشناس مسائل منطقه، افزود: بهطور مثال، اگر جمعیتی ۱۰۰ هزار نفری به سمت مصر حرکت کنند، چالش بزرگی برای دولت مصر به وجود میآید. زمانی که تعداد زیادی از فلسطینیها از کشور خودش خارج میشوند، امکان بازگشتشان سخت شده و معمولا رژیم صهیونیستی اجازه این کار را نمیدهد؛ بنابراین از جمله چالشهایی که برای مصر ایجاد خواهد شد، موضوع تامین محل اسکان آوارگان، هزینه نگهداری و تامین غذا برای آوارگان فلسطینی خواهد بود.
براتی در بخشی دیگر با اشاره به اینکه اخیرا خبری درباره آزاد شدن ۲ صهیونیست زندانی از مجموع ۱۳۶ نفر از سوی ارتش رژیم صهونیستی در رفح منتشر شد و رژیم صهیونیستی مدعی شد که این ۲ نفر را طی عملیاتی نظامی در رفح آزاد کرده است، توضیح داد: ارتش رژیم صهیونیستی به این نتیجه رسیده است که احتمالا زندانیان بیشتری در رفح حضور دارند و فکر میکند با جستوجو و عملیات نظامی در رفح میتواند اثری از آنها پیدا کند؛ همچنین صهیونیستها فکر میکنند که بتوانند ردی از فرماندهان اصلی حماس را هم در این شهر پیدا کنند.
به گفته کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی، استدلال صهیونیستها به این دلیل است که ارتش این رژیم مناطق دیگر نوار غزه را جستوجو کرده، اما هیچ ردی از فرماندهان حماس، از جمله یحیی سنوار و محمد الضیف پیدا نکرده است؛ آنها امیدوار هستند که این اتفاق در رفح رخ دهد.
وی با اشاره به شکستهای رژیم صهیونیستی در جنگ غزه، عنوان کرد: صهیونیستها به این دلیل که نتوانستند تاکنون به موفقیت و اهداف تعیین شده خود در غزه دست پیدا کنند، انگیزه بیشتری برای گسترش عملیات در رفح دارند.
براتی با بیان اینکه آمریکا هم در این راستا برای جلوگیری از کشتار غیرنظامیان در رفح در حال وارد کردن فشار به اسرائیل در جهت توقف عملیات تا خروج مردم از این منطقه است، میگوید: همچنین فشار آمریکا بر صهیونیستها برای تداوم مذاکرات آتشبس دوباره آغاز شده است. البته حمله به رفح هنوز منتفی نبوده و احتمال این حمله بسیار زیاد است.
چشمانداز آتشبس وجود دارد
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در بخشی دیگر با اشاره به بینتیجه بودن مذاکرات قبلی آتشبس در غزه، گفت: حماس حاضر به آتشبس موقت نیست و باید اعلام شود که جنگ بهطور کامل متوقف شده تا حاضر به آزادسازی صهیونیستهای زندانی در غزه شود. این موضوع اصلی است، زیرا اگر زندانیها آزاد شوند دست اسرائیلیها برای حمله بسیار بازتر خواهد بود و دیگر نگرانی برای آنها از لحاظ جان زندانیها وجود نخواهد داشت؛ بنابراین احتمال اینکه صهیونیستها رفتار جنایتکارانهتری از خود نشان دهند بالا خواهد بود و میتوانند جنگ را تا هر زمانی که بخواهد طولانی کنند.
وی تصریح کرد: به همین دلیل است که این دور از مذاکرات به نتیجه نرسیده و صهیونیستها این شرط را نپذیرفتند؛ قرار بود که میانجیها به طرفین فشار وارد کنند که هر دو طرف مقداری در مواضع خود نرمش نشان دهند و حاضر شوند که با یک آتشبس موقتی با امتیازدهی کمتر موافقت کنند؛ امتیازدهی کمتر ممکن است شامل آزادسازی زندانیهای کمتر در ازای مدت زمان کمتر در آتشبس باشد.
براتی، اضافه کرد: بنابراین چشمانداز آتشبس وجود دارد؛ اما ممکن است به دلیل انگیزهای که صهیونیستها برای ادامه جنگ دارند این اتفاق روی ندهد و آنها بخواهند ابتدا عملیات نظامی خود را انجام دهند و بعد پای میز مذاکره بروند.
اختلافات در رژیم صهیونیستی افزایش یافته است
کارشناس مسائل منطقه در ادامه به افزایش اختلافها در رژیم صهیونیستی پرداخت و گفت: اختلافات در رژیم صهیونیستی از اوایل سال ۲۰۲۳ که نتانیاهو با پیروزی قاطع در انتخابات نوامبر ۲۰۲۲ به قدرت بازگشت افزایش یافت؛ یکی از دلایل این اختلافات موضوع طرح کابینه نتانیاهو برای اطلاح سیستم قضایی این رژیم بود. در پی اعلام این طرح ساکنان اراضی اشغالی مخالفتهای گستردهای را با نتانیاهو آغاز کرد.
وی اضافه کرد: اعتراضات به طرح کابینه نتانیاهو ۳۹ هفته تا ششم اکتبر (۱۴ مهر و یک روز پیش از آغاز عملیات طوفان الاقصی) ادامه داشت؛ این اعتراضات باعث ایجاد شکاف گسترده و دوقطبی شدن در جامعه رژیم صهیونیستی شد؛ همچنین مقبولیت نتانیاهو و حزب لیکود دچار ریزش شد.
براتی درباره تاثیر عملیات مقاومت در هفتم اکتبر بر اختلافها در رژیم صهیونیستی، اظهار کرد: عملیات طوفان الاقصی و ضربه امنیتی و نظامی به رژیم صهیونیستی که به کشته شدن هزار و ۲۰۰ صهیونیست و همچنین بازداشت شدن ۲۴۰ نفر منجر شد، ضربهای بزرگ به نتانیاهو وارد کرد؛ براساس نظرسنجیها، مقبولیت حزب لیکود تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافته و بیشتر شهرکنشینان خواستار استعفا نتانیاهو هستند.
وی افزود: در زمان آغاز جنگ به نظر میرسید که انسجام سیاسی در رژیم صهیونیستی افزایش یافته و حتی بنی گانتز که از مخالفان نتانیاهو بود به کابینه جنگ رژیم صهیونیستی پیوست اما برخلاف انتظار انسجام حداکثری در رژیم صهیونیستی به وجود نیامد؛ حال شاهد هستیم که با گذشت چهار ماه و نیم از جنگ، حتی بین افرادی که وارد کابینه شدهاند اختلافهایی وجود دارد.
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی، اضافه کرد: در همین حال، اعتراضات علیه نتانیاهو در داخل اراضی اشغالی دوباره شکل گرفته و پس از اینکه مقداری از تبوتاب جنگ کاسته شود کمیتههای حقیقتیاب برای بررسی تقصیرات مقامهای اسرائیلی از جمله نتانیاهو تشکیل خواهد شد؛ این تحقیقات در داخل کابینه، ارتش و پارلمان رژیم صهیونیستی آغاز خواهد شد.
به گفته وی، چنین تحقیقاتی پس از جنگ ۱۹۷۳ که در آن رژیم صهیونیستی غافلگیر شده بود، انجام شد؛ پس از تحقیقات تقریبا تمام مقامها از جمله نخستوزیر وقت این رژیم، دادگاهی شده و او مجبور شد برای همیشه از صحنه سیاسی اسرائیل کنار برود.
براتی با اشاره به اینکه اکنون به نظر میرسد که چنین سرنوشتی در انتظار نتانیاهو باشد و این در حالی است که ساکنان اراضی اشغالی دیگر پذیرای حضور او در قدرت نیستند، عنوان کرد: به همین دلیل نتانیاهو تمایل بسیاری به طولانی کردن جنگ دارد تا این فضا کمی تعدیل شود؛ اما مشخص نیست که او بتواند برای طولانی کردن جنگ به چه اجماعی در کابینهاش دست پیدا کند.
وی در بخشی دیگر درباره سناریوهای نتانیاهو برای طولانی کردن جنگ و حفظ قدرت، گفت: یکی از گزینههایی که نتانیاهو به آن فکر میکند حمله به جنوب لبنان است؛ البته جنگ لبنان برای رژیم صهیونیستی بسیار سختتر خواهد بود، زیرا قدرت حزبالله بسیار بیشتر از مقاومت فلسطین است.
براتی، تاکید کرد: نتانیاهو در صورت حمله به جنوب لبنان بین ۵ تا ۶ ماه زمان بیشتری بهدست خواهد آورد؛ بنابراین او به این سناریو نیز برای فرار از مسئولیت فکر میکند.
سیاست کلی ایران درباره درگیریها
کارشناس مسائل منطقه همچنین با اشاره به سیاستهای ایران در موضوع جنگ غزه، بیان کرد: برداشتی که ایران در این مدت داشته این است که رژیم صهیونیستی را دارای استقلال نمیداند.
وی با بیان اینکه ایران مسئولیت اقدامات اسرائیل را بر عهده آمریکا میداند، اضافه کرد: به همین دلیل هر زمان که اسرائیل اقدامی انجام داده، ایران آمریکا را خطاب قرار داده است.
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در پایان گفت: اگر درگیری در جنوب لبنان گریزناپذیر شود، احتمال اینکه پای ایران و آمریکا مستقیمتر به درگیریها کشیده شود، افزایش پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام/
میکائیل کریمی