مصرف نمک زیاد؛ عامل ابتلا به فشارخون و پوکی استخوان
خبرگزاری میزان- به گزارش وبدا، پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم با هدف آگاهی بخشی آحاد جامعه درباره مصرف نمک تصفیه شده یُددار و افزایش مصرف لبنیات با شعار «انتخاب همه، نمک کم، اما تصفیه شده یُد دار» برای هفته اول و شعار «از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی» برای هفته دوم، از تاریخ ۱ تا ۱۵ بهمن ماه با همکاری وزارت بهداشت، رسانه ها، روابط عمومیها و نهادهای بین بخشی مانند صدا و سیما، آموزش و پرورش، شهرداری، ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و سایر دستگاه ها، برگزار میشود.
احمد اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص مصرف نمک دریا و نمکهای تصفیه نشدهای که امروزه در بازار رواج زیادی پیدا کرده است، گفت: نمک دریا نمکی تصفیه نشده است که دارای انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین مانند، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است که خطر سرطان زایی آنها به اثبات رسیده است.
وی با بیان اینکه نمک دریا علاوه برداشتن نا خالصی ها، دارای میزان کم یُد و یا حتی فاقد یُد است که نیاز روزانه به یُد را تامین نمیکند، خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود نمک دریا میتواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، درست نیست، زیرا بدن برای تامین املاح موردنیاز به منابع غنیتر نیاز دارد و این املاح را میتوان از سایر منابع غذایی دریافت کرد.
اسماعیل زاده افزود: محتوایی که به طور گسترده در زمینه نمک دریا در فضای مجازی و یا توسط برخی از افراد به نام طب سنتی، تبلیغ میشود، برخلاف سیاستهای وزارت بهداشت که متولی سلامت مردم کشور است، بوده و طبعا افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر انداخته، بلکه موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاریهای مادرزادی و بسیاری از پیامدهای زیانبار بهداشتی خواهند بود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: بدیهی است درصورتی نمک دریا میتواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، حاوی یُد کافی، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشد.
وی گفت: در حال حاضر نمکهایی به عنوان نمک دریای تصفیه شده یُد دار در بازار موجود است، افرادی که تمایل به مصرف این نوع نمک دارند، باید نمکی را انتخاب کنند که حتما کلمات تصفیه شده و یُددار و پروانه ساخت و علامت استاندارد بر روی بسته بندی آنها درج شده باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف نمک زیاد منجر به سرطان معده، پوکی استخوان و پرفشاری خون میشود، عنوان کرد: اکثر مطالعات نشان میدهند که میانگین مصرف نمک در هر جمعیت با مرگ و میر در اثر سرطان معده ارتباط نزدیکی دارد. تأثیر بالقوه مصرف زیاد نمک در سرطان زایی معده این است که مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی به تغییر ویسکوزیته مخاطی که از معده محافظت میکند، منجر میشود و میتواند زمینه ساز آسیب اپیتلیومی باشد که در نهایت منجر به زخم معده و سرطان معده شود.
اسماعیل زاده ادامه داد: از آنجایی که مصرف نمک با عفونت هلیکوباکتر پیلوری (H پیلوری) مرتبط است، ممکن است این دو عامل برای ترویج سرطان معده همکاری و فرد را مستعد ابتلا به سرطان معده کنند؛ بنابراین در مصرف نمک زیاده روی نکنید.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت همچنین تاکید کرد: مصرف نمک بیش از نیاز روزانه که ۳ تا ۵ گرم از کل مواد غذایی روزانه است، میتواند زمینه ساز پوکی استخوان باشد، به این صورت که مصرف نمک باعث افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار میشود و میتواند فرد را مستعد پوکی استخوان کند.
وی گفت: از طرف دیگر مصرف نمک زیاد باعث افزایش فشار خون میشود و میتواند در دراز مدت منجر به سکته قلبی و مغزی در فرد شود؛ پس به یاد داشته باشید که در مصرف نمک تعادل را رعایت کنید تا یک عمر با سلامت زندگی کنید.
انتهای پیام/