فراز و فرود کرونا در ۲۰۲۳؛ کارشناسان درباره شیوع سویههای جدید هشدار میدهند
خبرگزاری میزان - ویروس کرونا، جهان را مانند فصل زمستان ۲۰۲۲ تحت تاثیر قرار نداده است، اما مقامهای بهداشت عمومی هشدار میدهند که همچنان افراد باید واکسینه شوند، زیرا سویههای جدید گسترش یافتهاند.
برخی سیستمهای بیمارستانی در کشورها تصمیم گرفتهاند استفاده از ماسک را دوباره آغاز کنند.
وقتی صحبت از کووید-۱۹ به میان میآید، سال ۲۰۲۳ با سه سال گذشته همهگیری متفاوت بود. در سراسر جهان، بستری شدن در بیمارستان و مرگومیر به پایینترین حد خود رسیده است.
در پنجم می، سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرد که این ویروس دیگر یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی نیست. این نشان میدهد که مرحله بحران همهگیری به پایان رسیده است.
ماریا ون کرخوف، کارشناس سازمان بهداشت جهانی، میگوید: این یک نقطه عطف واقعا مهم برای موفقیت در زمینه کووید-۱۹ بوده است، اما این پایان ماجرا نیست. در حالی که بحران به پایان رسیده، اما ویروس هنوز با ما است.
براساس تجزیه و تحلیل نیویورکتایمز، در حال حاضر میزان بستری شدن ناشی از ابتلا به کرونا در بیمارستانها بسیار کمتر از اوج همهگیری سویه اومیکرون در ژانویه ۲۰۲۲ است.
با وجود این، کرونا علت اصلی بستری شدن در بیمارستان برای بیماریهای تنفسی در سراسر آمریکا بوده و جان حدود هزار نفر را در هفته میگیرد.
درباره سویههای جدید کرونا چه چیزی باید بدانیم؟
سویه-زیرسویههایی که مسئول بروز موج کوچک همهگیری تابستانی بودند، همه زیرسویههای XBB مانند EG.۵ بودند. EG.۵ بهطور غیر رسمی اریس نامیده میشود.
این زیرسویهها از نسل اومیکرون بوده و خبر خوب این است که کارشناسان پیشبینی میکنند که دوزهای تقویتکنندهای که انتظار میرود بهزودی عرضه شوند، مطابقت خوبی برای مقابله با سویه/زیرسویههای XBB خواهد داشت.
خبر بد این بود که یک زیرسویه دیگر به نام BA.۲.۸۶ وجود دارد که با نام پیرولا شناخته میشود. این زیرسویه بیش از ۳۰ جهش دارد و آن را با سایر زیرسویههای اومیکرون متفاوت میکند.
اما دادههای آزمایشگاهی اخیر نشان میدهد که BA.۲.۸۶ آنطور که تصور میشد در فرار از مصونیت قوی عمل نمیکند و ابتلا به XBB به محافظت در برابر بیماری ناشی از ابتلا به BA.۲.۸۶ کمک میکند.
زیرسویه جدید دیگر کرونا، که با نام JN.۱ شناخته میشود، از سویه BA ۲.۸۶ به وجود آمده است. BA ۲.۸۶ خود بخشی از سویه اومیکرون است. اومیکرون سویه قویتری از کووید-۱۹ است که سال گذشته به اوج خود رسید.
در حالی که BA ۲.۸۶ دارای ۲۰ جهش در پروتئینهای سنبله خود بوده، JN.۱ دارای ۲۱ جهش است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) این جهش اضافی را L۴۵۵S نامگذاری کرده و گفته که ممکن است این جهش به ویروس کمک کند تا از پاسخهای سیستم ایمنی فرار کند.
وضعیت آمار مبتلایان
نظارت بر ابتلاها به کووید-۱۹ به خوبی اوایل این همهگیری نیست، بنابراین تصویر کاملی از وضعیت آمار مبتلایان وجود ندارد. اما براساس جدیدترین دادهها، پذیرش در بیمارستانها در مقایسه با سال ۲۰۲۲ کاهش داشته است.
در همین حال، میلیونها نفر به مبارزه طولانی با کووید ادامه میدهند. این افراد با علائمی که ممکن است ماهها تا سالها پس از یک عفونت خفیف یا شدید ادامه داشته باشد، مواجه هستند.
علائم گسترده و متنوع بوده و میتواند شامل خستگی شدید، بهویژه پس از فعالیت، تپش قلب و مشکل تنفسی باشد.
انتهای پیام/