کاهش فروش تسلیحات نظامی در جهان به دلیل اختلالها در زنجیره تامین
خبرگزاری میزان - فروش تسلیحات نظامی سالهاست که به دلیل درگیریها در سراسر جهان رونق داشته است. اما این روند در سال ۲۰۲۲ متوقف شد؛ البته فقط بهطور موقت.
این براساس تازهترین گزارش موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم (SIPRI) بوده که بر ۱۰۰ شرکت بزرگ تولید کننده تسلیحات در سال ۲۰۲۲ تمرکز کرده است.
بر اساس گزارش سیپری از ۱۰۰ شرکت برتر تولید کننده تسلیحات و خدمات نظامی در سال ۲۰۲۲، این شرکتها در مجموع نزدیک به ۶۰۰ میلیارد دلار (۵۵۰ میلیارد یورو) از فروش تسلیحات و خدمات نظامی درآمد کسب کردند. این مبلغ بسیار بالا بود، اما درآمدها در این صنعت در مقایسه با سال ۲۰۲۱ به میزان قابل توجهی (۳.۵ درصد) کاهش یافت.
شیائو لیانگ، یکی از نویسندگان این گزارش گفت: این اولین کاهش فروش از زمان بررسی سیپری از ۱۰۰ شرکت اول اسلحهسازی در سال ۲۰۱۵ است.
کاهش فروش تسلیحات آمریکا به دلیل مشکلات تولید
بسیاری از شرکتهای نظامی آمریکایی و اروپایی به دلیل کمبود نیروی کار، افزایش هزینهها، پیامدهای همهگیری ویروس کرونا و اختلالات زنجیره تامین، که با جنگ روسیه و اوکراین تشدید شده، قادر به افزایش ظرفیت تولید خود نبودند.
بیشتر تسلیحات عرضه شده به اوکراین مربوط به شرکتهای اروپایی و آمریکایی بود که درآمد چندانی برای این صنعت نداشته است.
از دلایل دیگر کاهش درآمد فروش تسلیحات، تمرکز شرکتهای بزرگ تسلیحاتی بر روی سیستمهای گران قیمت مانند هواپیما، کشتی و موشک است.
مهمتر از همه، ۴۲ شرکت نظامی آمریکایی حاضر در این فهرست شاهد کاهش قابل توجه درآمدشان حتی تا میزان ۷.۹ درصد بودهاند.
در همین حال با استناد به پیشنویس گزارش پنتاگون، پایگاه صنعتی دفاعی آمریکا فاقد ظرفیت و سرعت لازم برای پاسخگویی کامل به تقاضای نظامی است.
براساس این گزارش، آمریکا قادر به ساخت سلاحهای خود با سرعت کافی نیست و عدم تطابق بین کیفیت و سرعت یک خطر استراتژیک فزاینده برای صنعیت تسلیحاتی این کشور به حساب میآید. این در حالی است که واشنگتن نیاز به حمایت از درگیریهای فعال دارد.
این وضعیت در حالی است که آمریکا دارای بیشترین بودجه نظامی در جهان است. براساس گزارشها بودجه نظامی آمریکا حدود ۴۰ درصد از هزینههای نظامی جهان در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داد.
رشد متوسط فروش تسلیحات در اروپا
فروش تسلیحات ۲۶ شرکت اروپایی حاضر در فهرست ۱۰۰ شرکت برتر، با ۰.۹ درصد افزایش به ۱۲۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ رسید.
براساس مطالعه سیپری، جنگ در اوکراین تقاضاهایی را برای تسلیحات مناسب برای جنگ فرسایشی، مانند مهمات و خودروهای زرهی ایجاد کرد. بسیاری از تولیدکنندگان اروپایی این تسلیحات توانستند درآمدهای خود را افزایش دهند. یکی از این شرکتها، شرکت تسلیحاتی لهستانی PGZ است که درآمد خود را ۱۴ درصد افزایش داد.
در همین حال، درآمد چهار شرکت تسلیحاتی آلمانی حاضر در فهرست ۱۰۰ شرکت برتر سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۹.۱ میلیارد دلار بوده که در مقایسه با سال ۲۰۲۱ میلادی ۱.۱ درصد افزایش داشته است.
انتهای پیام/