پیامهای آمریکا به ایران/ پاسخ ایران به هر اقدام رژیم صهیونیستی پشیمانکننده خواهد بود
خبرگزاری میزان - متن کامل مصاحبه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه با شبکه «الجزیره» قطر منتشر شد.
پرسش: جناب وزیر، دیدگاه شما نسبت به آتشبس موقتی که به اجرا درآمده است، چیست؟
پاسخ: قبل از هر چیز مایلم به همه بینندگان شبکه الجزیره عرض سلام داشته باشم و همچنین از همه دستاندرکاران شبکه الجزیره که در حدود ۶ هفته گذشته مظلومیت و ایستادگی مردم غزه و کرانه باختری را برای اطلاع جهانیان به تصویر کشیدند، یک تشکر ویژه داشته باشم؛ در عین حال با همه بازماندگان خبرنگارانی که در این مدت به دست جنایتکاران رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند، ابراز همدردی و ادای احترام میکنم؛ خبرنگارانی که تنها رسالت خود را انجام میدادند و به شکلی کاملا غیرانسانی توسط رژیم اسرائیل به شهادت رسیدند.
ما خرسندیم که شاهد توقف موقت جنایتهای جنگی صهیونیستها و نسلکشی آنها علیه مردم فلسطین هستیم؛ امیدواریم که این امر شروعی برای استمرار آتشبس و توقف جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی باشد.
البته مایلم به صراحت اعلام کنم که رژیم اسرائیل بدون حمایت کامل آمریکا قادر نبود چنین جنایتهایی را برای چندمین بار علیه فلسطین مرتکب شود؛ مسئولیت آنچه در ۶ هفته گذشته شاهد بودیم، بهطور مستقیم متوجه آمریکا و جنایتکاران جنگی رژیم اسرائیل است.
پرسش: آیا شما در این آتشبس نقش داشتید؟
پاسخ: طبعا، در سطح دیپلماسی سران، رئیسجمهور کشورم از آغاز این بحران تلاش جدی را شروع کردند تا از طرق سیاسی و بینالمللی مانع کشتار و جنایتهای صهیونیستها علیه مردم غزه و کرانه باختری شوند؛ رئیسجمهوری اسلامی ایران در هماهنگی با سران تعدادی از کشورهای اسلامی ابتکارهای مهمی را مطرح کردند؛ ایده برگزاری نشست سازمان همکاری اسلامی در سطح سران، برگزاری نشست سران بریکس، تماسها، گفتوگوها و حتی انجام سفرهایی برای متوقف کردن جنایتهای جنگی در دستور کار رئیسجمهور کشورمان قرار داشت. از طرف دیگر ما هم در دستگاه دیپلماسی و وزارت امور خارجه ایران بهطور گسترده با همکاری همه همکارانم تلاش کردیم تا مانع تداوم جنایتهای رژیم صهیونیستی باشیم و از طریق ظرفیتهای سیاسی، دیپلماتیک و بینالمللی بتوانیم این شرایط را به نفع مردم فلسطین رقم بزنیم؛ در عین حال از همان هفته دوم این تجاوزات، در ارتباط مستقیم با نخستوزیر محترم در قطر و وزرای خارجه مصر و دیگر کشورهای منطقه و حتی برخی از کشورهای غربی تا آمریکای لاتین و آفریقای جنوبی بودیم و تلاش شد تا بتوانیم همه ظرفیتهای دیپلماتیک را در این رابطه فعال نگه داریم و البته تشکر ویژهای دارم از جناب امیر و نخستوزیر کشور دوست و برادر قطر که ما بهطور مستمر باهم در تماس هستیم و البته دو طرف تلاش کردیم تا با ارتباط نزدیک با سران سیاسی حماس برای رسیدن به مرحله توقف تجاوزات و جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی و احقاق حقوق فلسطینیها و کمک به آنها در این مرحله اقدامهایی را انجام دهیم.
اما مهم این است که این تجاوز و جنایتها باید متوقف شود و این آتشبس موقت باید تبدیل به یک آتشبس دائم شود، در غیر این صورت منطقه با شرایط جدیدی مواجه خواهد شد و رژیم صهیونیستی و آمریکاییها باید تبعات سخت هرگونه عدم توقف پایدار جنایتهای جنگی اسرائیل را بپذیرند.
پرسش: در این خصوص، طرف اسرائیلی گفته است که عملیات نظامی بعد از این آتشبس - که طبق آخرین اطلاعات ممکن است تا ۱۰ روز ادامه پیدا کند - از سر گرفته خواهد شد؛ درباره این سناریو، یعنی از سرگیری جنگ، که قبلا در مورد آن هشدار داده بودید و اکنون نیز نسبت به عواقب آن هشدار دادید، آیا همچنان احتمال گسترش درگیری منطقهای وجود دارد؟
پاسخ: اسرائیل از ادامه و توسعه جنگ استقبال خواهد کرد، اما در صورتی این وضعیت مورد استقبال اسرائیل خواهد بود که مثل شش هفته گذشته نظامیان آمریکا و همه بخشهای امنیتی، سیاسی و رسانهای آمریکا بهصورت کامل در کنار رژیم جعلی اسرائیل قرار داشته باشند و اقدامهای خود را در کمک به نسلکشی رژیم اسرائیل ادامه دهند؛ ما از طریق واسطههایی مطلع شدیم که در ۱۰ روز گذشته دولت آمریکا و کاخ سفید به این جمعبندی رسیدهاند که این گونه ادامه دادن به حمایت از اسرائیل حتی به نفع سیاستمداران آمریکا و کاخ سفید نیست و آمریکا اکنون اراده لازم را برای توقف جنایتهای جنگی رژیم اسرائیل و رسیدن به یک آتشبس پایدار، ارسال کمکهای انساندوستانه، جلوگیری از کوچ اجباری و احترام به حقوق فلسطینیها دارد؛ امیدواریم که این اخباری که به ما منتقل شده است، صحت داشته باشد؛ طبعا راستیآزمایی آن اینگونه خواهد بود که آمریکا رژیم اسرائیل را وادار کند که به استمرار این آتشبس پایبند باشد و این آتشبس موقت تبدیل به یک آتشبس پایدار شود.
پرسش: فقط از باب تاکید میپرسم؛ از فرمایش شما این طور استنباط میکنم که برای تضمین عدم گسترش جنگ در منطقه، کانالهای ارتباطی با آمریکا وجود دارد؛ همین طور است؟
پاسخ: ما پیامهایی را در شش هفته گذشته از آمریکا از طریق دیپلماتیک، بهطور مشخص از طریق سفارت سوئیس در تهران که حافظ منافع آمریکا است، دریافت کردیم؛ آمریکاییها همواره در پیامها تاکید کردهاند که به دنبال توسعه دامنه جنگ نیستند؛ البته ما در پاسخ به آنها اعلام کردیم که اگرچه شما میگویید به دنبال توسعه دامنه جنگ نیستید، اما با قرار گرفتن در کنار رژیم اسرائیل و ارسال گسترده سلاح و امکانات از همه پایگاههای آمریکایی در منطقه به سوی رژیم اسرائیل و تلآویو عملا شدت و دامنه جنگ را گسترش دادهاید؛ طبعا گسترش دامنه جنگ در منطقه در هفتههای گذشته بخشی از واکنش طبیعی نیروهای مقاومت در منطقه علیه این اقدام یکجانبه و حمایت کامل نظامی آمریکا از حملات اسرائیل و کشتار و قتل عام زنان و کودکان فلسطینی بود.
پرسش: در همین ارتباط، با وجود احتمال استمرار و تشدید عملیات نظامی اسرائیل، اگر مقاومت از ایران خواستار مداخله مستقیم و گسترش جنگ شود، چه؟
پاسخ: ما معتقدیم در چارچوب حقوق بینالملل اشغال یک پدیده شوم و اقدامی است که هیچگاه به رسمیت شناخته نمیشود؛ یکی از رسانههای آمریکایی از من سوال کرد که چرا ایران رژیم اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد در حالی که بیشتر دولتها در جهان رژیم اسرائیل را به رسمیت شناختهاند؟ پاسخ ما این بود که سرزمین فلسطین متعلق به مردم فلسطین است و نه متعلق به بیشتر دولتهای جهان، پس این مردم فلسطین هستند که باید نسبت به سرنوشت خود تصمیم بگیرند؛ بر اساس حقوق بینالملل سرزمین اشغال شده قواعد خاص خود را دارد و مردمانی که تحت سلطه قدرت اشغالگر قرار دارند، از این حق برخوردارند که برای آزادی سرزمین خود حتی سلاح حمل کنند و اقدام مسلحانه انجام دهند؛ ما در چارچوب حقوق بینالملل و ارزشهای انسانی و دینی معتقد هستیم که کمک به مردم فلسطین در مقابل اشغالگری و حمایت سیاسی از سرزمین اشغال شده فلسطین، موضوعی است که هم مبنای حقوقی و هم مبنای انسانی، اسلامی و دینی دارد.
پرسش: اسرائیل اخیرا از گسترش دایره عملیات خود علیه رهبران مقاومت اسلامی سخن گفته و این که آنها را در هر جا که باشند، مورد هدف قرار خواهد داد؛ اگر این اتفاق در خاک ایران رخ دهد چه؟
پاسخ: رژیم اسرائیل جز ترور، کشتار و تجاوز در ۷۵ سال گذشته کار دیگری را در این منطقه انجام نداده است؛ نتیجه اقدامهای رژیم صهیونیستی ناامن سازی هرچه بیشتر منطقه و جهان اسلام بوده است؛ طبعا این رژیم اشغالگر در ادامه هم همین روش را دنبال خواهد کرد؛ طبیعی است صهیونیستها اگر بتوانند در هر بخشی از جهان اسلام به ترور و اقدامهای تجاوزگرانه خود ادامه خواهند داد؛ صهیونیستها برای تجزیه کشورهای اسلامی به چند بخش اقدامهای زیادی را در ۷۵ سال گذشته انجام دادند؛ در این چارچوب هم به اقدامات خود برای تفرقه و تجزیه کشورهای اسلامی ادامه خواهند داد.
ما با صدای بلند همواره در حمایت از فلسطین و مقاومت سخن گفتهایم؛ البته برای موضوع فلسطین راهحل سیاسی و دموکراتیکی را در سازمان ملل به ثبت رساندهایم؛ بر مبنای آن راهکار سیاسی، حل مسئله فلسطین در جهان کنونی برگزاری یک رفراندوم بین ساکنان اصیل فلسطین شامل یهودیان، مسیحیان و مسلمانان است؛ رفراندومیکه زیر نظر سازمان ملل و با مشارکت مالی دیگر دولتها انجام شود و یک بار پس از ۷۵ سال تجاوز به سرزمین تاریخی فلسطین، مردم فلسطین شامل یهودیان، مسیحیان و مسلمانان بتوانند سرنوشت خود را تعیین کنند.
طبعا هر اقدام رژیم صهیونیستی علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران با پاسخی پشیمانکننده مواجه خواهد شد.
پرسش: به موضوع راهکار ایران برای حل مسئله فلسطین خواهیم پرداخت، اما پیش از آن، درباره هدف قرار دادن منافع و پایگاههای آمریکایی در عراق توسط گروههای مسلح اتهامهایی متوجه ایران است؛ اسرائیل نیز به دلیل توقیف کشتی متعلق به یک تاجر اسرائیلی توسط جماعت انصارالله، ایران را مستقیما مورد اتهام قرار داده است؛ آیا نگرانید که این اتهامها ممکن است منجر به تشدید اوضاع شود؟
پاسخ: در منطقه گروههایی به نام مقاومت بهعنوان یک واقعیت وجود دارند، اما باید به ریشهها پرداخت؛ حزبالله امروز یک گروه بزرگ و تاثیرگذار مقاومت در لبنان است، اما چه چیزی باعث شد حزبالله به وجود بیاید؟ تجاوز رژیم صهیونیستی به اراضی لبنان؛ لبنانیها تصمیم گرفتند و گروه مقاومتی به نام حزبالله شکل گرفت و این گروه در دفاع از سرزمین و امنیت لبنان و فراتر از آن امنیت منطقه و در مبارزه با صهیونیسم و تروریسم داعش اقدامهای گستردهای را انجام داده است که نتیجه آن امنیت بیشتر لبنان و منطقه بود.
در عراق از سال ۲۰۰۳ که آمریکا عراق را اشغال کرد تا سال ۲۰۱۱ و پس از آن در مقابله با داعشی که بنا به تصریح خانم هیلاری کلینتون توسط آمریکا به وجود آمد، جوانانی به طور خودجوش گروههایی را تشکیل دادند تا از سرزمین خود در برابر تروریسم دفاع کنند؛ تشکیل این گروههای مقاومت در سوریه و یمن هر کدام ریشههایی دارد؛ آنها در ۶ هفته گذشته برای دفاع از بخشی از امت عربی اسلامیکه در فلسطین، در غزه و کرانه، ساکن هستند، تکلیف خود را انجام دادند؛ همانطور که حماس خود تصمیم گرفت عملیات طوفان الاقصی را انجام دهد و خود عمل کرد، این گروهها هم خود راسا تصمیم میگیرند و عمل میکنند؛ ما از آمریکاییها شنیدهایم که به برخی از پایگاههای آمریکا در عراق و سوریه توسط این گروهها حملاتی انجام شده و زد و خوردهایی بین آمریکا و این گروهها وجود داشته است؛ ما هم در این رابطه پیامهایی را از آمریکا دریافت کردهایم، اما پاسخ ما به پیامهای آمریکا این بود که ما هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم و این گروهها در قالب منافع کشور خود، امنیت منطقه و دفاع از امت عربی - اسلامی اقدام میکنند.
پرسش: به راهکاری که از منظر ایران برای حل مسئله فلسطین مطرح کردید، باز میگردیم؛ در حال حاضر صحبت از احیای روند راهکار دو کشوری است؛ دیدگاه شما در این باره چیست؟
پاسخ: ما بهعنوان جمهوری اسلامی ایران از تشکیل دولت واحد فلسطینی در سراسر سرزمین تاریخی و مادری فلسطینیان به پایتختی قدس شریف حمایت میکنیم. راهکار سیاسی ایران مبتنی بر برگزاری رفراندومی بین ساکنان اصیل فلسطین - شامل یهودیان، مسیحیان و مسلمانان - و تعیین سرنوشت از طریق رفراندوم است؛ ما معتقدیم این مردم اصیل فلسطین هستند که باید تصمیم بگیرند؛ وقتی از مردمان اصیل فلسطین سخن میگوییم، علاوه بر مسلمانان و مسیحیان، به حقوق مردمان یهودی اصیل فلسطینی نیز توجه داریم؛ طبعا جمهوری اسلامی ایران به انتخاب، رای و نظر مردمان اصیل فلسطین احترام خواهد گذاشت.
پرسش: اخیرا در مورد آینده غزه پس از جنگ صحبتهای زیادی میشود، مشخصا وزیر امور خارجه آمریکا چندین بار در این رابطه صحبت کرده است. تصور شما از وضعیت غزه بعد از جنگ و همچنین وضعیت منطقه به طور کلی چیست؟
پاسخ: با وجود گذشت ۶ هفته از تجاوزات گسترده صهیونیستها علیه غزه، و در حالی که آنها اعلام میکردند هدفشان نابودی حماس است، حماس در غزه استقرار و بر آن کنترل و اشراف دارد؛ من شب گذشته با آقای شیخ اسماعیل هنیه در دوحه گفتوگو داشتم و روز قبل از آن در بیروت با گروهی از رهبران جهاد اسلامی و حماس دیدار داشتیم آنها اطمینان دادند که تاکنون تنها حداکثر ۱۰ تا ۱۲ درصد از امکانات تسلیحاتی که در درون غزه در اختیار دارند و نیروهای مقاومتی را که در اختیارشان است، وارد صحنه مقابله با تجاوزات رژیم صهیونیستی و تجاوز زمینی رژیم صهیونیستی در غزه کردند و حدود ۹۰ درصد از توان، نیروی انسانی و تسلیحات هنوز در اختیارشان است؛ لذا از وضعیت قوی برخوردارند؛ فراموش نکنیم که هم اداره غزه و مردمان غزه و هم اداره جنگ و مقابله با رژیم صهیونیستی بر عهده حماس است؛ با وجود حضور و همراهی تمام عیار آمریکا و برخی دیگر از کشورهای متحد آمریکا با رژیم اسرائیل آنها نتوانستند در ۶ هفته گذشته حماس را نابود کنند؛ حماس یک واقعیت است که ریشه در درون فلسطین دارد؛ حماس بخشی از مقاومت فلسطینی است. ما معتقدیم آینده غزه توسط مردم فلسطین و مقاومت فلسطین رقم خواهد خورد.
مایلم به صراحت اعلام کنم که اگر آمریکا تصور کند میتواند برای اداره غزه پساجنگ به جای مردم فلسطین تصمیم بگیرد، این یک تفکر و تصور کاملا خطا است؛ همانطور که آمریکا در سال ۲۰۰۶ و تحولات پس از آن در مورد لبنان تلاش زیادی کرد، در درجه اول برای نابودی و حذف حزبالله در لبنان و سپس برای خلع سلاح حزبالله در لبنان، لیکن هیچ یک از این آرزوها به مرحله عمل نرسید و امروز حزبالله یکی از قویترین نیروهای مقاومت در منطقه است، به گونهای که تنها در ۶ هفته گذشته بیش از ۲۸ بار آمریکا و برخی کشورهای غربی به حزبالله پیام دادند و گفتند: «لطفا خویشتن داری کنید و مانع توسعه جنگ علیه رژیم اسرائیل شوید.» پس آینده غزه را مردم فلسطین رقم خواهند زد. آینده فلسطین را مردم فلسطین تعیین خواهند کرد.
انتهای پیام/