واکنش آشفته اروپا به جنگ غزه و نشانه‌های تضعیف سیاسی آن

15:47 - 08 آبان 1402
کد خبر: ۴۷۴۱۹۶۰
واکنش آشفته اروپا به جنگ غزه و نشانه‌های تضعیف سیاسی آن
شکست‌های پی‌درپی سیاست‌های اروپا در قبال مناطق مختلف جهان، حاکی از تضعیف جایگاه سیاسی این قاره در جهان است.

خبرگزاری میزان - وقوع درگیری شدید بین رژیم صهیونیستی و مبارزان فلسطینی که در دهه‌های گذشته کم‌سابقه بوده، نقطه عطفی در آشکار شدن افول جایگاه اروپا در جهان است.

پس از آغاز جنگ اوکراین، تلاش اوکراینی‌ها و حمایت نظامی غرب باعث شد تا اوکراین تا حدودی بتواند دوام آورد. 

کمک‌های واشنگتن بسیار بیشتر از آن چیزی بود که اروپایی‌ها در مجموع می‌توانستند ارائه کنند. اما ادامه جنگ، دولت‌های اروپایی را به چالش کشید.

اتحاد سیاسی در حمایت از اوکراین با وجود چالش‌ها در حال حاضر در ظاهر حفظ شده است. ۱۱ بسته تحریمی علیه روسیه، میزبانی پناهندگان اوکراینی و افزایش مستمر کمک‌های نظامی و اقتصادی از ارکان یک استراتژی هماهنگ بوده است. 

اتحادیه اروپا بحث درباره پیوستن اعضای جدید به این اتحادیه را بازگشایی کرد و اذعان داشت که پس از آغاز جنگ اوکراین، گسترش یک ضرورت استراتژیک است. 

«اورسولا فون درلاین»، رئیس کمیسیون اروپا در سال ۲۰۱۹ بر سر کار آمده و اعلام کرد که می‌خواهد یک «کمیسیون ژئوپلیتیک» را مدیریت کند. 

تا پیش از این، به نظر می‌رسید که اروپای ژئوپلیتیکی در راه است. حال همه چیز برای اروپا رو به خرابی می‌رود.

شکست سیاست‌های اروپا در آفریقا

در غرب آفریقا، اروپا، که اساساً از سوی فرانسه نمایندگی می‌شود، با شکست روبرو شده است. این شکست مربوط به کودتا‌های انجام شده از سوی کشور‌های آفرقایی است که زمانی مستعمره فرانسه بودند. این کودتا‌ها درحالی انجام شدند که فرانسه برای سال‌ها در جهت جنگ به اصطلاح علیه تروریستم در این قاره حضور نظامی داشت. 

«گاردین» در مقاله‌ای درباره این شکست‌ها نوشت که مجموعه‌ای از کودتا‌های نظامی، همراه با فروپاشی دولت‌های تحت امر غرب، اثرات مخرب بحران آب‌وهوا، ناامنی غذایی و افزایش مهاجرت به بیرون از قاره آفریقا، همگی حاکی از شکست بزرگ سیاست اروپاست.

آنچه بروکسل «رویکرد یکپارچه» خود می‌نامد، که به موجب آن افزایش امنیت برای دولت‌های آفریقایی تابع غرب، با کمک‌های توسعه‌ای و اصلاحات دموکراتیک ترکیب می‌شود، رو به زوال است.

پس از آن سران اتحادیه اروپا نگاه خود را به شمال آفریقا معطوف کردند. هدف آن‌ها یک قرارداد بود که بتوانند در ازای ارائه پول نقد، تونس را به‌عنوان نگهبان دروازه خریداری کنند و مهاجران را از عبور از تونس به اروپا منع کنند. این قرارداد در ماه جولای ۲۰۲۳ امضا شد. سپس همانطور که پیش‌بینی می‌شد، تونس بعداً از این معامله سرپیچی کرد، اما خواستار پول نقد خود بود.

ادامه درگیری‌ها در غرب بالکان

در غرب بالکان، وضعیت هنوز چندان وخیم نیست، اما با وجود احیای چشم‌انداز عضویت در اتحادیه اروپا برای کشور‌های نامزد، خشونت بین صربستان و کوزوو شعله‌ور شده است.

باز هم اتحادیه اروپا در متوقف کردن درگیری‌ها درمانده بوده است، چه رسد به اینکه بتواند توافق دیپلماتیک بین بلگراد و پریشتینا را به ارمغان آورد.

وضعیت در قفقاز

وضعیت در قفقاز وخیم‌تر است. شکست‌های اتحادیه اروپا ناشی از عدم تلاش نیست. 

«چارلز میشل» رئیس شورای اروپا توافقی را بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان پس از جنگ ۲۰۲۰ میانجیگری کرد. اما این در نهایت با تشدید درگیری از طریق محاصره قره‌باغ از سوی جمهوری آذربایجان و به دنبال آن تسلط نظامی باکو، این سیاست هم شکست خورد. 

شکست جاه‌طلبی اروپا در خاورمیانه

حال شکست کامل جاه‌طلبی «اروپای ژئوپلیتیکی» از زمان آغاز مجدد درگیری‌ها در خاورمیانه مشخص بوده است. اروپا، مانند آمریکا، تلویحاً روایات رژیم صهیونیستی را پذیرفته است. 

آنچه «نیروی عظیم اسرائیل» خوانده می‌شد، در کنار حذف مسئله فلسطین از معادلات منطقه‌ای از طریق عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با جهان عرب، بخشی از یک استراتژی بود. 

آن دسته از دولت‌های اتحادیه اروپا که بدون قید و شرط از رژیم صهیونیستی حمایت کردند، پس از تضعیف و رد راه‌حل موسوم به «دو کشوری» از سوی کابینه بنیامین نتانیاهو، با چالش روبرو شدند.

تحولات منطقه از هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه)، به طرز جالبی اختلافات در اروپا را آشکار کرده است.

در حالی که برخی از سران اروپایی، مانند «میشل» یا «جوزپ بورل»، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در پیام‌های خود درباره تعهدات قانونی رژیم صهیونیستی به ظاهر صریح بوده‌اند، اما پیام‌های برخی دیگر از جمله فون درلاین بسیار مبهم بوده و باعث ایجاد اصطکاک در نهاد‌های اروپایی و فراتر از آن شده است.

به گفته کارشناسان، این اختلافات از نظر معنایی ممکن است کم و حاشیه‌ای به نظر برسند، اما از نظر سیاسی، اختلافات بسیار آشکار است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *