واکنشهای بینالمللی به نشست تهران درباره سازوکار منطقهای ۳+۳
خبرگزاری میزان - ایران روز دوشنبه میزبان دومین نشست فرمت ۳+۳ با حضور وزرای خارجه ارمنستان، جمهوری آذربایجان، روسیه و ترکیه برای ارتقای صلح و همکاری در قفقاز جنوبی بدون دخالت خارجی و غربی بود.
برگزاری این نشست در تهران واکنشهای رسانههای بینالمللی را به همراه داشته است.
پایگاه فرانسوی «آرافآی» در این رابطه نوشت که ارمنستان و جمهوری آذربایجان به مذاکرات در پایتخت ایران پیوستند تا تنشها را کاهش دهند.
در این نشست، که وزرای خارجه ترکیه و روسیه علاوه بر وزیر امور خارجه ایران در آن نیز حضور داشتند، نمایندگان کشورها به تلاشها برای صلح در قفقاز اشاره کردند.
در پایان این مذاکرات، وزاری امور خارجه ایران و روسیه تلاشهای اتحادیه اروپا و تا حدی آمریکا برای مداخله در روند تحدید مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان را محکوم کرد.
کاهش نفوذ فزاینده غرب در قفقاز
این گفتوگوها بهعنوان تلاش طرفین برای کاهش نفوذ فزاینده غرب در قفقاز تلقی میشود. غرب طی سالهای اخیر این منطقه را به چشم حیاط خلوط خود دیده است.
پایگاه «بیانان نیوز» نیز نوشت: وزیر امور خارجه ایران بر ضرورت حل مشکلات قفقاز از سوی ملتهای خود منطقه تاکید کرد. اظهارات او منعکسکننده دیدگاه کلی اعضای فرمت ۳+۳ بود؛ تقویت خوداتکایی و همکاری منطقهای.
پسزمینه نشست تهران، منطقهای در قفقاز جنوبی بوده که اخیراً تحولات مهمی را تجربه کرده است. پس از نزدیک به ۳۰ سال، جمهوری آذربایجان کنترل بیشتر قرهباغ کوهستانی را در جریان جنگ در پاییز ۲۰۲۰ به دست گرفت. از آن زمان هم همواره تنشهایی بین طرفین درگیری وجود داشته است.
این نشست همچنین بهعنوان محل اولین گفتوگو بین وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان از زمان کنترل جمهوری آذربایجان بر قرهباغ کوهستانی بوده است.
شرکتکنندگان با صدور بیانیهای مشترک بر اهمیت احترام به تمامیت ارضی و نقش همکاری اقتصادی در تقویت اعتماد و ثبات متقابل تاکید کردند.
به نوشته «بیانان»، در حالی که مسیر صلح طولانی و مملو از چالش است، پلتفرم ۳+۳ راهی برای ادامه گفتوگو و همکاری ارائه میکند. تعهد این ابتکار منطقهای به حلوفصل مناقشات از طریق درک متقابل و دیپلماسی ممکن است کلید صلح و ثبات پایدار در قفقاز جنوبی باشد.
واکنش آمریکا
در همین حال، «متیو میلر»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این نشست در قالب ۳+۳ که در تهران برگزار شد، ادعا کرد: آمریکا از هرگونه تعامل با حسن نیت که به صلح و ثبات برای مردم قفقاز جنوبی کمک کند، استقبال میکند.
«میلر» در یک نشست مطبوعاتی؛ گفت: ما از هرگونه تعامل با حسن نیت که به صلح و ثبات برای مردم قفقاز جنوبی کمک کند، صرف نظر از اینکه این گفتوگوها در کجا انجام میشود و یا میزبان آن کیست، استقبال میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای خود اضافه کرد:، اما با توجه به آنچه گفته شد، ما موقعیت جغرافیایی حساس قفقاز جنوبی را مرتبط به ایران و روسیه در نظر میگیریم، اما این کشورها را شرکای قابل اعتمادی در این موضوع نمیدانیم.
ایران لنگر ثبات و امنیت در منطقه
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه با انتشار پیامی نوشت: استفاده از ظرفیت و توان موثر کشورهای منطقه برای حلوفصل مشکلات میتواند تامینکننده منافع آنها و توسعه پایدار منطقه باشد.
به نوشته وی، در حالی که آمریکا همراه با برخی متحدانش با حمایت تمام عیار از رژیم شرور صهیونیستی در حال تشدید جنگافروزی، بیثباتی و ناامنی در منطقه هستند، تهران میزبان دومین نشست سازوکار منطقهای ۳+۳ تحت عنوان «نوبت صلح، همکاری و پیشرفت در قفقاز جنوبی» با حضور وزیران امور خارجه کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و روسیه بود.
کنعانی، تصریح کرد: ایران ستون و لنگر ثبات و امنیت در منطقه براساس دکترین امنیت دستهجمعی بومی و معتقد به ظرفیت و توان موثر کشورهای منطقه برای حلوفصل مشکلات و بحرانها، امنیت و ثبات پایدار برای تامین منافع مشترک و توسعه و پیشرفت جمعی است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، پیگیری این راهبرد در جای جای منطقه میتواند بدون مداخلات سودجویانه بازیگران فرامنطقهای، تامینکننده منافع کشورها و توسعه پایدار منطقه ما باشد.
انتهای پیام/