خروج نظامی از نیجر؛ ضربه‌ای به سیاست فرانسه در آفریقا

10:10 - 03 مهر 1402
کد خبر: ۴۷۳۵۹۰۸
خروج نظامی از نیجر؛ ضربه‌ای به سیاست فرانسه در آفریقا
کارشناسان معتقدند که خروج نظامی فرانسه از نیجر تا پایان سال ۲۰۲۳ ضربه‌ای مهم به سیاست‌های پاریس در قبال قاره آفریقا است.

خبرگزاری میزان - «امانوئل مکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه به تازگی اعلام کرد که پاریس به حضور نظامی خود در نیجر پایان داده و سفیر خود را در نتیجه کودتا از این کشور خارج خواهد کرد.

به گفته «مکرون»، نیرو‌های فرانسوی تا پایان سال ۲۰۲۳ با هماهنگی فرماندهان کودتا از «نیامی» خارج خواهند شد تا از عقب‌نشینی مسالمت‌آمیز اطمینان حاصل شود. 

کارشناسان معتقدند که اعلامیه «مکرون» ضربه مهمی به سیاست فرانسه در آفریقا بود؛ چرا که پیش از این نیرو‌های فرانسوی در سال‌های اخیر مجبور به ترک مالی و بورکینافاسو پس از کودتا در این کشور‌ها شده بودند.

فرانسه همواره مدعی است که به درخواست سران آفریقایی برای آنچه «مبارزه با گروه‌های افراطی» می‌خواند، هزاران نیرو را در منطقه ساحل مستقر کرده بود. 

 

 

استقبال فرماندهان کودتا از تصمیم پاریس

در واکنش به تصمیم فرانسه، فرماندهان نظامی نیجر، گفته‎اند که این اعلامیه نشانه گامی جدید به سوی حاکمیت این کشور است.

بیانیه حکومت نظامی نیجر، می‎گوید: نیرو‌های امپریالیستی و نواستعمارگر دیگر در قلمرو ملی ما مورد استقبال قرار نمی‌گیرند. دوره جدید همکاری بر اساس احترام متقابل و حاکمیت هم‌اکنون در حال پیدایش است.

«اینسا گاربا سعیدو»، یک مقام محلی که به فرماندهان نظامی نیجر در ارتباط است، گفت: با این حال، حکومت نظامی پس از تصمیم فرانسه تا زمانی که سفیر پاریس کشور را ترک کند، باید با ملاحظات به نظارت خود بر فرانسوی‌ها ادامه دهد.

پیش‌تر حکومت نظامی نیجر به سفیر فرانسه دستور داده بود که این کشور را ترک و به پلیس دستور داد تا او را اخراج کند.

با این حال، سفیر فرانسه از این دستور سرپیچی کرده و تصمیم گرفت که در این کشور بماند؛ در همین حال، مقام‎های فرانسوی تکرار می‌کردند که حکومت نظامی نیجر را به رسمیت نمی‌شناسند.

«محمد بازوم»، رئیس جمهور نیجر طی کودتای ماه جولای از ریاست جمهوری خلع شده بود.

دلیل انزجار نیجری‌ها از فرانسه

یکی از دلایل عمده انزجار نیجری‌ها در قبال فرانسه را می‌توان به شکست نیرو‌های امنیتی در ریشه‌کن کردن تهدید تروریسم در منطقه اشاره کرد.

همچنین قابل ذکر است که نیجر یکی از تولیدکنندگان عمده اورانیوم است؛ عنصری که جزء حیاتی زرادخانه‌های هسته‌ای در سراسر جهان است.

بیشتر اورانیوم تولید شده در نیجر به کشور‌های اروپایی، به‌ویژه فرانسه، صادر می‌شود.

 

خروج نظامی از نیجر؛ ضربه‌ای به سیاست فرانسه در آفریقا

 

بسیاری از مردم نیجر هنوز معتقدند که با وجود استقلال کشورشان در سال ۱۹۶۰، فرانسه همچنان به غارت منابع و دیکته کردن سیاست‌های اقتصادی خود به‌عنوان یک قدرت امپریالیستی ادامه می‌دهد.

بسیاری از نیجری‌ها فرانسه را مسئول وضعیت اقتصادی فعلی کشورشان به دلیل بهره‌برداری از منابع نیجر می‌دانند.

حضور نظامی فرانسه در نیجر

«ای‌بی‌سی نیوز»، در گزارشی ضمن اشاره به حضور نظامی فرانسه در آفریقا، می‎گوید که فرانسه در زمان کودتای ماه جولای، حدود هزار و ۵۰۰ نیروی نظامی در نیجر داشت و بار‌ها دستور خروج سفیر خود از سوی حکومت جدید را رد کرده و گفته بود که پاریس فرماندهان کودتا را به رسمیت نمی‌شناسد.

 

خروج نظامی از نیجر؛ ضربه‌ای به سیاست فرانسه در آفریقا

 

تنش‌ها در هفته‌های اخیر بین فرانسه و نیجر، مستعمره سابق فرانسه افزایش یافت و «مکرون» نیز در پی این رویدادها، گفت که دیپلمات‌های فرانسوی در سفارت خانه‌نشین شده‌اند و از جیره‌های نظامی استفاده می‌کنند.

با خروج نیرو‌های نظامی فرانسوی از نیجر، احتمالا آن‌ها تجهیزات نظامی کلیدی را با خود از این کشور خارج خواهند کرد.

سه فروند جنگنده میراژ ۲۰۰۰، چهار هواپیمای بدون سرنشین «ریپر» و چند بالگرد، بخشی از تجهیزات مستقر شده فرانسه در نیجر هستند که پس از کودتا در عمل زمین‌گیر و بدون استفاده شده‌اند.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *