بالا گرفتن تنشها میان چین و تایوان
خبرگزاری میزان - چین میگوید که رزمایشهای نظامی هوایی و دریایی را در اطراف تایوان آغاز کرده تا «هشدار جدی» به جداییطلبان در این جزیره پس از سفر اخیر «ویلیام لای»، معاون رئیسجمهور تایوان به آمریکا ارسال کند.
تایوان در واکنش به برگزاری این رزمایشها، اعلام کرده که هواپیماهای جنگی، کشتیها و سامانههای موشکی زمینی وظیفه نظارت بر نظامیان چین را بر عهده دارند.
فرماندهی محور شرق ارتش چین، که مسئولیت منطقه اطراف تایوان را بر عهده دارد، در بیانیهای گفته که این یگان در حال انجام گشتزنیهای آمادگی رزمی دریایی و هوایی در اطراف تایوان است.
فرماندهی محور شرق ارتش چین، میگوید: رزمایشها بر هماهنگی کشتیها و هواپیماها برای آزمایش کنترل فضای هوایی و دریایی و آزمایش قابلیتهای رزمی متمرکز است.
به گفته مقامهای نظامی چین، این گشتها و رزمایشها هشداری جدی برای تبانی جداییطلبان تایوان با عناصر خارجی و تحریکات آنهاست.
تلویزیون دولتی چین گزارش داد که کشتیهای مجهز به موشک و جتهای جنگنده در این عملیات شرکت دارند و واحدها برای شبیهسازی اطراف تایوان با یکدیگر همکاری میکنند.
وزارت دفاع تایوان این رزمایشها را محکوم کرده و اعلام کرده که نیروهای مناسبی را برای پاسخگویی مستقر کرده و توانایی، عزم و اطمینان برای تضمین امنیت این جزیره را دارد.
بر اساس بیانیه این وزارتخانه، راهاندازی رزمایش نظامی این بار نه تنها به صلح و ثبات در تنگه تایوان کمک نمیکند، بلکه ذهنیت نظامی را نیز برجسته میکند.
تایوان میگوید که ۴۲ هواپیمای جنگی و هشت کشتی ارتش چین در این رزمایش شرکت داشتند و ۲۶ هواپیما از خط میانی که دو طرف تنگه تایوان را جدا میکند عبور کردند.
وزارت دفاع تایوان همچنین میگوید که هواپیماهای جنگی، سامانههای موشکی زمینی و شناورهای نیروی دریایی برای نظارت بر رزمایش چین مستقر شدهاند.
«ویلیام لای»، معاون رئیسجمهور تایوان، که به عنوان رئیسجمهور بعدی تایوان در انتخابات ژانویه در نظر گرفته میشود، روز جمعه از سفر آمریکا به تایپه بازگشت.
مقامهای و تحلیلگران تایوانی معتقدند که چین احتمالاً در این هفته تمرینهای نظامی را در نزدیکی جزیره برگزار میکند و این کار را به دلیل سفر «لای» به آمریکا انجام خواهد داد.
وزارت خارجه چین همزمان با ورود «لای» به آمریکا بیانیهای صادر کرد و گفت که با هرگونه سفر جداییطلبان تایوان به آمریکا مخالف است.
این وزارتخانه گفته است که معاون رئیس جمهور تایوان سرسختانه به موضع جداییطلبانه تایوان پایبند بوده و همیشه دردسرساز است.
ریشه تنشها میان چین و تایوان
به گزارش «یورو ایاس»، منشأ درگیریهای بین چین و تایوان به جنگ داخلی چین بازمیگردد که بین سالهای ۱۹۴۵ و ۱۹۴۹ رخ داد.
در این دوره حزب حاکم چین به ریاست «مائو تسه تونگ» و حزب ملیگرای چین به ریاست «چیانگ کای شک» برای کنترل کشور مبارزه کردند.
نتیجه این جنگ پیروزی حزب حاکم بود؛ در نتیجه دولت ملیگرا و حامیان آن مجبور به فرار به جزیره تایوان شدند و در آنجا دولتی موسوم به «جمهوری چین» را تأسیس کردند.
به این ترتیب ۲ دولت رقیب ایجاد شد؛ یکی در سرزمین اصلی چین و دیگری در تایوان.
در طول سالها، چین و تایوان روابط پرتنشی داشته و موضوع اختلافات دیپلماتیک بودهاند.
چین تایوان را بخشی از خاک خود میداند و از به رسمیت شناختن استقلال آن خودداری کرده است.
از سوی دیگر، تایوان خود را یک کشور مستقل دانسته و به دنبال به رسمیت شناخته شدنش از سوی جامعه بینالمللی بوده است.
سیاست چین واحد
یکی از حساسترین نقاط این تنشها، سیاست موسوم به «چین واحد» است.
چین از کشورهایی که با آنها روابط دیپلماتیک دارد میخواهد تایوان را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نشناسند.
کشورهایی که این خواسته چین را نادیده میگیرند با خطر از دست دادن مزایای اقتصادی و سیاسی چین مواجه خواهند شد.
این یک مانع بزرگ برای به رسمیت شناخته شدن تایوان به عنوان یک کشور مستقل بوده است.
انتهای پیام/