اقدامات سازشی مرکز توسعه حل اختلاف/۵۵۱ محکوم از قصاص نفس رهایی یافتند
خبرگزاری میزان – در دین اسلام عفو برتر از قصاص است و وعدۀ آمرزش از گناھان به صرف نظـرکننـدگان از حق قصاص داده شده است، زیرا کمتر کسی از لغزش و اشتباه مصون است و افراد معصوم بسیار نادرند و دور از انتظار است که همه کارهای یک فرد درست و پسندیده باشد، اما نکته مهم این است که با مجازات تمام خطاکاران در هر شرایطی، صحنه زندگی مملو از کینه و نفرت خواهد شد.
از طرفی بخشش و گذشت از پسندیدهترین رفتارهای انسانی هستند که با ایجاد عواطف و احساسات انسان دوستانه در دلها موجب از بین رفتن کینه و دشمنی و تبدیل خصومتها به دوستی و محبت میشوند به همین دلیل توسعه فرهنگ بخشش و گذشت در قوه قضاییه و مرکز توسعه حل اختلاف کشورمورد توجه ویژه قرار گرفته است و بهخصوص در سالهای اخیر شوراهای حل اختلاف سراسر کشور با مدیریت و برنامه ریزی دقیق مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه و استفاده از ظرفیتهای مردمی و تدوین و طراحی برنامههای جدید عملکرد قابل توجه و چشمگیری در زمینه حل و فصل اختلافات و ایجاد سازش در پروندهها پیش از صدور رای و رهایی محکومان از قصاص نفس داشتهاند.
برهمین اساس خبرنگار میزان پیرامون جایگاه و اهمیت مصالحه و میزان سازش در پروندههای ارجاع شده به شوراهای حل اختلاف سراسر کشور و جلب رضایت اولیای دم و برخی اقدامات مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه، جهت ارتقای عملکرد شوراهای حل اختلاف در یک سال گذشته با رئیس این مرکز گفتوگو کرده که در ادامه میخوانید.
حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی در تشریح اقدامات شوراهای حل اختلاف در رابطه با ایجاد سازش در پروندههای قصاص نفس و جلب رضایت اولیای دم در یک سال گذشته با بیان اینکه یکی از مهمترین سیاستهای مورد توجه قوه قضاییه، ترویج فرهنگ صلح و سازش در جامعه است که سالها در اولویت این دستگاه قضایی قرار داشته است، گفت: در این مسیر مرکز توسعه و شوراهای حل اختلاف سراسر کشور نیز از تمامی ظرفیتها استفاده کردهاند.
مشارکت چشمگیر مردم در برگزاری پویشها
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوهقضاییه، افزود: مردم خیرخواه کشورمان نیز در راستای توسعه فرهنگ صلح و سازش در جامعه در مناسبتهای «مذهبی، ملی و...» و با مشارکت در اجرای پویشهای خاص، از جمله (پویشهای «به حرمت امیرالمومنین (ع)» در ماه مبارک رمضان، «به حرمت اباعبدالله الحسین (ع) میبخشم» در ماه محرم و صفر و ...) مشارکت بسیار خوب و چشمگیری داشتهاند.
اعتراف به خطا و جبران زیان بهترین روش اصلاح مجرمان است
وی با بیان اینکه یکی از شرایط اساسی ایجاد سازش جبران ضرر زیان دیده توسط مجرم است که با پذیرش خطا باید جبران مافات کند، اظهار کرد: اینکه مجرم با پذیرش خطای خود و اعتراف به آن زیان طرف مقابل را جبران کند بهترین روش اصلاح مجرمان است.
رهایی ۵۵۱ محکو از قصاص
حجت الاسلام والمسلمین صادقی با تشکر از مشارکت مردم، اعلام کرد: در یک سال گذشته با همت اعضای شوراهای حل اختلاف در سراسر کشور و جلب رضایت اولیای دم ۵۵۱ پرونده، تمامی محکومان این پروندهها از اجرای حتمی حکم قصاص نفس رهایی یافته و از فرصتی مجدد برای زندگی برخوردار شدهاند.
ساعت ها مذاکره برای ایجاد سازش
وی ادامه داد: جلب رضایت اولیای دم پروندههای قصاص اصولا با ساعتها مذاکره جهت گذشت از قصاص انجام میشود و گفتوگوهای اصلاحی برای حصول سازش میان طرفین از سوی شوراهای حل اختلاف صورت میگیرد.
گذشت برای اصلاح مجرمان
حجت الاسلام والمسلمین صادقی با بیان اینکه اسلام دین قانون و در عین حال دینی همراه با پشتوانهاى از رحمت است که در اوضاع و احوال خاص، از سختى قانون میکاهد، تصریح کرد: این رحمت بدان سبب وضع شده است که شخص محکوم بر اثر آن به انسان صالحى در اجتماع مبدل شود.
توبه راهی برای بازگشت مجرمان به جامعه
رئیس ستاد ملی صبر کشور مهمترین برنامه تربیتى اسلام براى مجرمان را، تشویق و ترغیب آنها به توبه و بازگشت به سوى ارزشهاى الهى دانست، و گفت: امیدوار کردن مجرمان به اینکه جُرم و گناه آنها مورد عفو قرار مىگیرد مىتواند زمینه بسیار مناسبى را براى بازسازى روحى دوباره و بازگشت آنان به جامعه فراهم کند.
قدردانی از گذشت اولیای دم
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوهقضاییه همچنین با تشکر از تلاش اعضا و کارکنان شوراهای حل اختلاف سراسر کشور، گفت: گذشت اولیای دم از قصاص نفس که حق قانونی وشرعی آنان است نیز باید مورد قدردانی قرار بگیرد.
تدوین برنامه راهبردی
معاون رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه در سال گذشته برنامه راهبردی مرکز توسعه برای اولین بار بسیار منسجم تدوین و ابلاغ شد، گفت: بر همین اساس چون سنوات گذشته با پیشرفت و توسعه بیشتر تعداد زیادی از محکومان با تلاش همکاران شورای حل اختلاف از قصاص نفس رهایی یافتند و این تلاش ارزنده همچنان استمرار دارد.
تشکیل کمیته ویژه اخذ رضایت از اولیای دم
وی با بیان اینکه کمیته ویژهای برای پیگیری و اخذ رضایت از اولیای دم در خصوص پروندههای قصاص نفس تشکیل شد تا جدیتر و منسجمتر این موضوع پیگیری شود، افزود: با تشکیل این کمیته گاها در یک جلسه حدود ۵۰ محکوم در یک استان از قصاص نفس نجات پیدا کردند که این کار بزرگی بود.
توسه عفو و گذشت با برگزاری پویش ها
حجت الاسلام والمسلمین صادقی، عنوان کرد: چند پویش در یک سال گذشته و در مناسبتهای مختلف برگزار شد که در قالب آنها با گذشت شکات و جلب رضایت اولیای دم تعداد زیادی زندانی آزاد و رهایی تعدادی محکوم از قصاص نفس» ممکن شد.
رهایی ۱۶ محکوم از قصاص وآزادی ۳ هزار زندانی در قالب یک پویش
رئیس ستاد ملی صبر با بیان اینکه بنا بود تا در قالب پویش «به احترام حاج قاسم سلیمانی میبخشم» بر اساس ۶۳ سال زندگی ایشان در هر استان ۶۳ زندانی از نعمت آزادی برخوردار شوند، افزود: بر همین اساس در سراسر کشور با فعالیت این پویش و در سالگرد شهادت این سردار بزرگوار همزمان حدود ۳ هزار زندانی به برکت عشق مردم به این سردار دلها آزاد و ۱۶ محکوم از قصاص نفس رهایی یافتند.
برگزاری همایش های صلح و بخشش برای اخذ رضایت
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه با اشاره به فعالیت کنونی پویش «به حرمت امام رئوف میبخشم» به واسطه عشق مردم به امام رضا (ع)، گفت: در هفتههای اخیر نیز در چند استان کشور تعدادی همایش صلح و بخشش برای اخذ رضایت از شکات و اولیای دم و آزادی زندانیان برگزار شده است.
توسعه رورز افزون فرهنگ بخشش
حجت الاسلام والمسلمین صادقی، ابراز کرد: نکته حائز اهمیت توسعه روز به روز فرهنگ بخشایش صلح و رضایت در کشور است که همکاران شوراهای حل اختلاف در این زمینه بسیار فعال هستند.
جذب اولین گروه داوران
وی در خصوص جذب داوران و میانجیگران در شوراهای حل اختلاف نیز با اشاره به اینکه در یک سال گذشته جذب داوران و میانجیگران به شکل سراسری و همراه با آموزش آنان آغاز شده است، افزود: مراسم تحلیف اولین گروه داوران نیز در ۲ ماه گذشته در حضور رئیس قوه قضاییه برگزار شد.
کاهش ورودی پرونده به محاکم با داوری
معاون قضایی رئیس قوه قضاییه همچنین، تاکید کرد: برای اولین بار در دستگاه قضایی است که داوری تعریف و داوران پروانه فعالیت دریافت میکنند و این کار ارزشمند جدیدی است که با کاهش ورودی پرونده به محاکم دادگستری به پیگیری سریعتر کار مردم کمک میکند.
انتهای پیام/