همایش سراسری قوه قضاییه؛ رئیس دستگاه قضا: در سالهای بعد از انقلاب چنین تعاملی بین سه قوه وجود نداشت/ شناسایی ۲۱۰ گلوگاه و بستر فساد/ موثرترین گزارشهای بازرسی ما در این دولت اتفاق افتاد
خبرگزاری میزان_ همایش سراسری قوه قضاییه امروز (دوشنبه، ۵ تیر ماه) با حضور سران قوا و مسئولان عالی قضایی در سالن اجلاس سران برگزار شد.
همایش سراسری قوه قضاییه هر سال به مناسبت بزرگداشت هفته قوه قضاییه که همزمان با سالگرد شهادت شهید آیت الله بهشتی(ره) و یارانش است برگزار میشود. امسال برنامههای پیش بینی شده در این همایش که با تلاوت آیاتی از قرآن کریم آغاز شد، ابتدا گزارشی از عملکرد قوه قضاییه از سوی معاون اول دستگاه قضا بود.
سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه، آیتالله رئیسی رئیس جمهور کشورمان و محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه همایش از دیگر برنامه هاست که در حال برگزاری است.
در ادامه اخبار و اظهارات روسای قوا در این همایش به صورت اجمالی از نظر میگذرد.
رئیس مجلس بیان کرد: تقویت قوه قضاییه در دستورکار و وظیفه ماست. اولویت این پشتیبانی به جاهایی از قوه قضاییه داده خواهد شد که محل رجوع مردم است. معتقدیم باید برای کاهش ورود پروندهها به قوه قضاییه تلاش کنیم، بخشی از این تلاش مربوط به اصلاح قوانین است.
در ادامه برنامههای همایش سراسری قوه قضاییه رئیس مجلس شواری اسلامی طی سخنانی گفت: امروز مطالبه رهبر انقلاب از ما تحول است؛ معتقدم برای تحول قبل از هر چیز نیازمند باور حقیقی به مردم و نقش مردم هستیم.
وی بیان کرد: امروز مهمترین رسالت قوه قضاییه احیای حقوق عامه است. اگر حق مردم ادا شود بدون شک مردم هم به حقوق و وظیفه خود آشنا میشوند. امروز وظیفه داریم با اولویت مسائل اقتصادی از بیان مشکلات بگذریم و به مسائل دسترسی پیدا کنیم و در تلاش برای حل مسائل باشیم.
قالیباف گفت: درست است هر قوه مستقل و وظایفی بر اساس قانون اساسی دارد اما این اشتباه است که فکر کنیم که قوا جزایر دور از هم هستند، ما باید برای حل مسائل مردم یکپارچه عمل کنیم.
رئیس جمهور بیان کرد: تمام تلاش ما این است که جامعهای مبتنی بر اخلاق، عدالت و عقلانیت داشته باشیم. هم افزایی بین قوه قضاییه، مجلس، دولت و همه نهادها و نخبگان ضرورت دارد. هیچ دستگاهی را نمیشناسیم مگر اینکه ماموریت پیشگیری از وقوع جرم دارند. در دستگاه قضایی با جذب ۱۲ هزار و ۵۰۰ کارمند موافقت شد؛ غیر از آن ۸۰۰ قاضی که به کمک قضات میآیند. آنچه ضرورت باشد برای رفع مشکلات بودجهای و امکانات و پشتیبانی انجام میشود. این کف همکاری با قوه قضاییه است سقف نیست.
رئیس جمهور در همایش سراسری قوه قضاییه اظهار کرد: هر کس در جای تصمیم قرار دارد باید از حق پیروی کند، تنها مدار، حق است و سختی کار قضات هم همین است که باید بر مدار حق حرکت کنند. اینکه حکمی تناسب با موضوع داشته باشد تشخیص قاضی است. شان و منزلت قضات بالاست و جایگاه رفیعی دارند.
وی با بیان اینکه اولین شرط تحول، تحول شناختی است گفت: دومین شرط تحول، تحول فرآیندی است؛ بازنگاهی در سیر دادرسی و تحول فرآیندی در امور معوقه باید ایجاد شود. با این میزان نیروی کارآمد باید افزایش بهرهوری داشته باشیم. افزایش پیدا نکردن میزان بهرهوری ما را به مشکل میزند.
آیت الله رئیسی گفت: تحول سوم، تحول نهادی است؛ ببینیم به این میزان سازمان و سازوکاری که در نظام اداری داریم نیاز است یا امکان چابک سازی وجود دارد.
رئیس دستگاه قضا بیان کرد: تحول بزرگی در زندانهای ما ایجاد شد دادگستریها و دادستانهای ما و دادستان کل کشور و بنده ورود کردیم و با هیئتهای بعضا ۱۰۰ نفره و ۵۰ نفر وارد زندان شدند؛ بیسابقه بود که گروههای ۱۰۰ نفره از قضات و دادستانها و بازپرسها و دادیاران وارد زندان شوند و همه مسائل و مشکلات زندان و زندانیان را از نزدیک ببیند و بر اساس آن تصمیمات مقتضی بگیرند. این کار فوقالعادهای بود که اثر آن تا سالیان بعد ظاهر خواهد شد. برای اشتغال و آموزش و بهداشت زندانیان تحولات بسیار بزرگی اتفاق افتاد.
رئیس عدلیه در ادامه بیان کرد: صلح و سازش با تلاش وافر مرکز توسعه حل اختلاف به ۴۳ درصد رسید. با پویشهای مختلف فرهنگ گذشت و صلح و سازش توسعه پیدا کرد. ۵۵۱ نفر از افرادی که حکم قصاص قطعی داشتند و قرار بر اجرای حکم آنها بود، صاحبان حق از حقشان گذشتند و افراد به خانوادهشان برگشتند.
حجت الاسلام والمسلمین اژهای با اشاره به موضوع بازرسی کل کشور با وظیفه بسیار سنگین بر نظارت بر حسن اجرای قوانین گفت: قوه قضاییه با کمک، همراهی و پیش قدمی دولت ۲۱۰ گلوگاه و بستر فساد را شناسایی و برای دولت ارسال کرد. در مقاطعی بود که وقتی گزارشی از سوی سازمان بازرسی میرفت دولتها برافروخته میشدند، اما با اعلام گلوگاههای فساد از سوی این سازمان آقای رئیسی تقدیر و تشکر کردند.
وی ادامه داد: در حدود این چهار دهه گذشته تا امروز، موثرترین گزارشات بازرسی ما در این دولت اتفاق افتاد. قبلا مثلا میگفتیم سالی ۴ هزار ۵ هزار بازرسی به دولت و دستگاهها اعلام میشود، اما نتیجه چندان زیادی نداشت، اما این بار با کمک دولت و بازرسیهای میدانی بازرسی کل کشور با همکاری دولت و مجلس موثر واقع شد. آیت الله رییسی از بازرسی تقدیر و تشکر کردند و پیگیری کردند؛ اینها اثر تعامل و نشست و برخاست هاست. در شورای عالی هماهنگی اقتصادی جایی که لازم بود با تلاش وافر دبیر شورا و هماهنگی هر سه قوه از کارها گره گشایی شد.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: در مورد مساله صیانت و احیای حقوق عامه دادستان کل کشور و دادستانهای ما افزایش ۱۲۰ درصدی در رسیدگی به حقوق عامه داشتند. دادگستریهای ما علاوه بر پروندههای معمول خود بیست و چند هزار پرونده اغتشاشات را هم مورد رسیدگی قرار دادند. در سال گذشته در ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با عنایت مقام معظم رهبری حدود ۹۸ هزار نفر از محکومان، متهمان و زندانیان از جمله محکومان و متهمان اغتشاشات که دشمن برای سوءاستفاده از آنها نقشه و توطئه داشت، مورد عفو قرار گرفتند
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه ای رئیس دستگاه قضا در همایش سراسری قوه قضاییه گفت: در سال گذشته تلاش کردیم سند تحول و تعالی را به برنامه تبدیل و برنامه را به عمل تبدیل کنیم. یکی از مسائل پیش بینی شده در این سند تعامل با قوای دیگر بود. جلسات متعدد با سران قوا، کمیسیونها، نمایندگان، فراکسیونها و وزرا داشتیم. در سالهای بعد از انقلاب چنین تعاملی بین سه قوه وجود نداشت. در سال گذشته به دلیل شرایطی که در پاییز به وجود آمد ورودی پروندههای ما بیش از ۴ درصد افزایش پیدا کرد اما رسیدگیهای ما با سرعت و اتقان بیشتری انجام شد. فشار فوق العاده زیادی روی دوش دستگاه قضایی بود.
انتهای پیام/