نجاتبخشی قلعه آلاجوق بهدلیل احداث سد عمارت ضروری است
بهگزارش گروه جامعه ، بهروز عمرانی رئیس پژوهشکده باستانشناسی کشور در بازدید از عملیات نجاتبخشی قلعه آلاجوق در گرمی اظهار کرد: متاسفانه امر توسعه چندان به مسائل فرهنگی و آثار تاریخی توجه نداشته است.
وی افزود: بهرغم مکاتبات به دلیل احداث سد عمارت، یکی از آثار شاخص تاریخی در معرض تخریب بوده که عملیات کاوش و نجات بخشی آن به همت اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل آغاز شده و پیشرفت مطلوبی دارد.
رئیس پژوهشکده باستانشناسی کشور متذکر شد: قلعه آلاجوق از آثار مربوط به دورهی میانی اسلامی و قرون چهارم و هفتم بوده و آثاری از معماری حفر شده مربوط به این دوره در صخره قابل مشاهده است.
عمرانی ادامه داد: معماری صخرهای به دلیل امنیت و نگه داری از منابع آبی مورد توجه بوده و کاوشها در این منطقه نیازمند تمدید دوره است.
وی تاکید کرد: این مجموعه در طراز شمالی استان واقع شده و در منابع و متون تاریخی از اهمیت ویژه برخوردار است؛ بطوریکه ما شاهد تغییر مسیر تجارت و جریانهای فرهنگی در این برهه تاریخی هستیم که مطالعات به رفع ابهامات منجر خواهد شد.
رئیس پژوهشکده باستان شناسی کشور ابراز امیدواری کرد با رعایت ماده ۱۰۰ برنامه ششم و پیوست میراث فرهنگی، اعتبارات لازم جهت تداوم کاوشها اختصاص یابد.
کاوش قلعه «یل سویی» فرصتی جهت مطالعه تاریخ دوره میانی اسلامی است
رئیس پژوهشکده باستان شناسی کشور همچنین کاوش و نجات بخشی قلعه یل سویی واقع در شهرستان گرمی را فرصتی برای مطالعه تاریخ دوره میانی اسلامی کشور دانست.
بهروز عمرانی در بازدید از عملیات نجات بخشی قلعه یل سویی تصریح کرد: اطلاعات تاریخی ما در خصوص تغییرات گذرگاههای فرهنگی دوره میانی اسلامی کافی نیست.
وی افزود: با توجه به کشف آثاری از قبل از میلاد تا دوران اسلامی در قلعه یل سویی مطالعه این اثر تاریخی میتواند بخشی از خلاهای موجود را رفع کرده و حتی پیشنهادات و تذکراتی برای شیوههای توسعه در اختیار ما قرار دهد.
عمرانی گفت: عملیات نجات بخشی قلعه یل سویی پیشرفت مطلوبی داشته و اقدام تیم کاوش قابل تقدیر است؛ در عین حال ضروری است از طریق آب منطقهای تملک لازم برای اراضی انجام شود که بتوان مطالعات باستان شناسی را ادامه داد.
رئیس پژوهشکده باستان شناسی کشور متذکر شد: در یل سویی بقایای باقی مانده از یک حمام کشف شده که منحصر به فرد است و لازم است آب منطقهای نسبت به مستند نگاری تدبیر لازم را اتخاذ کند.
وی همچنین به اجرای الگوی کم نظیر معماری و شهرسازی در این منطقه اشاره و تاکید کرد: در این منطقه حتی تزئینات تا سطح گچ بری کشف شده که کم نظیر بوده و لازم است کاوشها ادامه یابد.