۳۰ مرکز پیوند کلیه درسطح کشورفعالیت می کنند
به گزارش گروه جامعه مهدی شادنوش در همایش کشوری هماهنگ کنندگان گیرندگان پیوند کلیه گفت: درحال حاضر ۳۰ مرکز پیوند کلیه در کشور وجود دارد که ۱۲ مرکز در تهران و ۱۸ مرکز در سایر استانها دایر است.
وی افزود: همچنین برای ایجاد سهولت و دسترسی هرچه بیشتر مردم به این خدمات، مراکزی در برخی استانها از جمله مراکز بندرعباس، اردبیل و سنندج نیز، در حال آماده سازی است که امیدواریم در آیندهای نزدیک به بهره برداری رسیده و فعالیت خود را آغاز کنند.
رییس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت با بیان اینکه از زمان آغاز فعالیت در حوزه پیوند کلیه تاکنون، بیش از ۳۶ هزار پیوند از اهداکنندگان زنده انجام شده و امروز بالغ بر ۱۱ هزار پیوند از اهدای مرگ مغزی در حال انجام است، تصریح کرد: در واقع نسبت موجود، نشان دهنده میزان پیوند از حدود ۶۰ درصد از اهداکنندگان مرگ مغزی و ۴۰ درصد از اهداکنندگان زنده است که میتواند روند قابل قبولی باشد. البته امیدواریم در آینده بتوانیم با استانداردهای جهانی، ساختار و روش سیستماتیک بهتری را در حوزه پیوند کلیه در کنار کیفیت و کمیتی که امروز باعث افتخار است و بالغ بر ۵۰ هزار پیوند کلیه در کشور رخ داده، برقرار کنیم.
شادنوش با اشاره به دریافت جایزه بین المللی توسط دکتر سیم فروش، استاد و متخصص برجسته در زمینه پیوند کلیه، خاطرنشان کرد: چندی پیش استاد سیم فروش به نمایندگی از کشور موفق به دریافت "جایزه بهترین دستاورد پیوند کلیه در خاورمیانه" شد که این امر باعث مباهات است.
وی عنوان کرد: در حال حاضر نیز، روند رشد اهدا از مرگ مغزی در حال افزایش است که امیدواریم با این روند رشد در آینده میزان پیوند از زنده با همین تعداد موجود در کل پیوندها به حدود ۲۰ درصد که به عنوان هدف گذاری برای ما مطرح است، برسد.
شادنوش با بیان اینکه متاسفانه روند رشد بیماران دیالیزی روبه افزایش است، به گونهای که امروزه حدود ١٥ هزار دیالیز روزانه در کشور انجام میشود، گفت: براساس جامعه آماری، پیش بینی ما این است که از این ۳۲ هزار بیمار دیالیزی در کشور، در حدود ۷۰ درصد نیاز به پیوند داشته باشند که تقریبا حدود ۲۳ هزار نفر از این جمعیت را دربرمی گیرد. اما به دلیل عدم ثبت دقیق و به روز، آمار کمتری ارائه میشود. سیستم ثبت بیماران در وزارتخانه به صورت متمرکز وجود دارد که باید توسط مراکز بیش از پیش جدی گرفته شوند.
رییس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت افزود: روزانه ۱۵ هزار دیالیز در کشور انجام میشود که نه تنها مشکلات زیادی به بیمار و خانوادهها تحمیل میکند، بلکه از بعد اقتصادی نیز مخرب است. همچنین طولانی شدن زمان انتظار بیماران برای پیوند از بعد اقتصاد سلامت نیز توجیه پذیر نیست، به گونهای که هر دیالیزی امروز بالغ بر ۴۰۰ هزار تومان برای کشور هزینه ایجاد میکند.
وی گفت: بیشترین آمار مربوط به مدت زمان لیست انتظار متعلق به زمانی بین ۱۲ تا ۱۵ ماه است که یکی از دلایل آن نداشتن سیستم ثبت بیماران دقیق است. اگر جمعیت گسترده تری از نیازمندان به عضو را شناسایی کنیم میتوانیم سرعت عمل را بالا برده و زمانی که اهداکننده خوبی پیدا میشود، بیماری که بتواند عضو را دریافت کند نیز به راحتی شناسایی شود؛ بنابراین میتوان از اتلاف کلیههایی که امکان پیوند را دارا هستند نیز جلوگیری کرد؛ لذا اولین خواهش ما از مراکز دانشگاهی ثبت دقیق و به روز اطلاعات است.
شادنوش تصریح کرد: با هماهنگیهایی که با انجمن حمایت از بیماران کلیوی صورت گرفته است، در آیندهای نزدیک همخوان سازی سیستم ثبت وزارت بهداشت با سیستم ثبت این انجمن راه اندازی خواهد شد. به طوری که در این وزارتخانه به صورت متمرکز آماری که از طرف انجمن و مراکز ۳۰ گانه در کشور ارائه میشود، ثبت خواهد شد تا اطلاعات به روز و واقعی شوند، چراکه بدون ثبت صحیح نمیتوان سیاستگذاری مناسبی انجام داد و از طرفی پیگیریها نیز با موفقیت پیش نخواهد رفت.
رییس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت، بیان کرد: امروزه پیوند در کشور ما به درجهای از بلوغ رسیده که باید تاثیرات اقتصادی و اجتماعی خود را نشان دهد و ما باید با دیدی نو در این خصوص به آینده بنگریم. به همین دلیل اولین انتظار و توقع، جدی گرفتن لیستهای انتظار مراکز است که باید مرتبا به روز شوند. همچنین مراکز پیوند دانشگاهی باید آمادگی ۲۴ ساعته در ۳۶۵ روز سال را داشته و با تیمهای داخلی، جراحی و رابطین اهدای عضو نیز، همکاری نزدیک داشته باشند.
وی با بیان اینکه یکسان سازی پروتکلهای اهدا نیز از دیگر اقدامات مورد انتظاری است که در حال حاضر برای ایجاد این هماهنگی تلاشها و پیگیریهای لازم در حال انجام است، تاکید کرد: درخصوص ارتقای مباحث آموزشی نیز از زمان فرآیند ثبت تا پیوند بیماران باید از سوی مراکز اهتمام لازم صورت گیرد.
انتهای پیام /