افزایش تلفات غیرنظامیان در یمن با وجود تضمینهای ادعایی از سوی آمریکا؛ تحولات یمن پس از مرگ خاشقجی به کدام سو میرود؟
حملات هوایی عربستان سعودی و متحدانش نسبت به سال گذشته تلفات غیرنظامی بیشتری را در پی داشته است. این در حالی است آمریکا مکررا ادعا میکند ائتلاف اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از خونریزی را انجام میدهد.
به گزارش گروه بین الملل ؛ براساس اطلاعات منتشر شده پایگاه اطلاعاتی رصد کننده خشونت در یمن، حملات هوایی عربستان سعودی و متحدانش نسبت به سال گذشته تلفات غیرنظامی بیشتری را در پی داشته است. این در حالی است آمریکا مکررا ادعا میکند ائتلاف اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از خون ریزی را انجام میدهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: دادههای این پایگاه دامنه و وسعت فاجعه یمن را در حدود ۴ سال جنگ داخلی یمن نشان میدهد. براساس دادههای جمع آوری شده پروژه اطلاعات مربوط به مکان و حوادث درگیریهای مسلحانه (ACLED) دستکم ۵۷۵۳۸ غیرنظامی و فرد مسلح کشته شدهاند.
این آمار شامل ۹ ماه اول جنگ در سال ۲۰۱۵ نمیشود. یکی از پژوهشگران این پروژه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: احتمالا این دادهها تا ۷۰ یا ۸۰ هزار نفر افزایش خواهند یافت. آمار این سازمان از سوی سازمانهای مختلف بین المللی تایید شده و معتبرترین آنهاست، اگرچه این آمار نیز به دلیل دشواری رصد همه تلفات باز هم از شمار واقعی کمتر است.
از سوی دیگر این آمار شامل افرادی که در فاجعه انسانی در جریان در یمن، به ویژه در اثر گرسنگی جان خود را از دست داده اند، نمیشود. علیرغم فقدان معیارهای ثابت و مشخص، گروه حمایتی صندوق حمایت از کودکان، تخمین میزند ۵۰۰۰۰ کودک در سال ۲۰۱۷ کشته شدهاند. این آمار نیز دقیق نبوده و تنها براساس محاسبه ۳۰ درصدی کودکان مبتلا به سوءتغذیه که درمان مناسب دریافت نکرده اند، تخمین زده میشود.
آمار اخیرا منتشر شده از تجاوزهای وحشیانه در یمن، آمریکا را به گوشه رینگ برده است. این کشور میلیاردها دلار تسلیحات به عربستان سعودی فروخته است و از ادامه حملات به یمن با ادعای نقش داشتن ایران در اعتراضات و قیامهای مردمی در یمن حمایت کرده است.
به نظر میرسد بالا گرفتن تنشها پس از قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول، عامل کلیدی درخواست واشنگتن برای پایان دادن جنگ یمن باشد. جیمز ماتیس وزیر دفاع و مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در همین راستا در ۳۰ اکتبر بیشترین فشار را برای پایان دادن به جنگ با فراخواندن طرفهای درگیر به آتش بس در ۳۰ روز و از سرگیری مذاکرات وارد کردند که در سه سال و نیم اخیر بی سابقه بود.
تنها یک ماه پیش از این درخواست آتش بس، پمپئو نمایشی قدرتمند در حمایت از حملات ائتلاف سعودی را در کنگره نشان داد؛ وقتی که اعلام کرد عربستان سعودی و متحدانش کلیه اقدامات لازم برای جلوگیری از تلفات غیرنظامی را انجام میدهند. صدور مجوز کنگره، گامی ضروری در تداوم کمکهای آمریکا بود که شامل جمع آوری اطلاعات برای هدف گیری و سوختگیری هوایی جنگندههای ائتلاف بود.
اما تلفات ناشی از حملات ائتلاف روند کاهشی را نشان نمیدهد.
براساس آمار ACLED، از ابتدای سال ۲۰۱۶ تا کنون حدود سه چهارم تلفات ناشی از جنگ یعنی دستکم ۴۴۸۹ نفر، غیرنظامی بودهاند.
تا سوم نوامبر سال جاری ائتلاف تقریبا ۱۲۵۴ غیرنظامی را کشته که معادل روزانه چهار نفر است. این در حالی است که در مقایسه با سال گذشته که ۱۳۸۶ غیرنظامی در نتیجه حملات غیرقانونی ائتلاف کشته شدند، این میزان به ازای هر روز ۳.۷۹ نفر بود.
وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال، اعلام کرد: "آمریکا از کلیه طرفهای درگیر در جنگ میخواهد از قانون منازعات مسلحانه تبعیت کنند تا از آسیب رساندن به افراد و زیرساختها غیرنظامی جلوگیری شود. "
قتل عامها با تشدید حملات به شهر بندری حدیده در ساحل دریای سرخ افزایش یافت؛ جایی که در نتیجه یک حمله ائتلاف به فرماندهی عربستان، ۲۱ غیرنظامی شامل کودکان در یک بازار میوه و سبزیجات در شهر بیت الفقیه در نزدیکی حدیده کشته شدند. نیروهای ائتلاف از ماه ژوئن درصددند تا این منطقه را از دست نیروهای یمنی خارج کنند. غیرنظامیان بسیاری در نتیجه این حملات هوای و نیز شلیک گلوله و مینهای زمینی کشته شدهاند. در واقع از ماه ژوئن تاکنون ۴۵۰۰ نفر در حدیده کشته شدهاند که تاکنون تایید شده ۵۱۵ تن از آنان غیرنظامی بودهاند. این میزان تقریبا ۳ برابر کشتههای ۵ ماه نخست سال جاری است.
آژانسهای بشردوستانه همچنان در هراس بدتر شدن شرایط به سر میبرند. به نظر میرسد ائتلاف قبل از پذیرش هرگونه آتش بسی حملات خود را قوت بخشیده و تسریع کرده است. نیروهای آن با محاصره شهرها دهها هزار تن از مردم را در دام خود گرفتار کردهاند. مهمترین بندر یمن که نقطه اصلی ورود غذا و کمکهای بشردوستانه به کشور است نیز از مناطق تحت محاصره ائتلاف است. این امر میتواند زندگی میلیونها یمنی را به خطر انداخته و آنها را با بحران گرسنگی مواجه کند.
ائتلاف حملات خود را به یمن از ماه مارس ۲۰۱۵ پس از سرنگونی دولت منصور هادی و شدت یافتن قیامهای مردمی آغاز کرد. این ائتلاف همزمان با حملات اقدام به به رسمیت شناختن دولت مستعفی کرده و برای حفظ مناطق جنوبی به بمباران این مناطق پرداخت. عربستان در این مسیر از حمایت کشورهای دوست خود نیز برخوردار بود.
رصد دقیق تلفات بسیار دشوار است. گروههای مستقل اندکی در میدان جنگ حضور دارند که دسترسی محدودی برای رصد تلفات در اختیار دارند. ردیابی بسیار دشوار است؛ زیرا ائتلاف در آمار دست میبرد. بمبارانها اغلب در مناطق دور افتاده و حتی گاهی در مناطق پر جمعیت رخ میدهند. سردرگمی در میدان جنگ تایید آمار را دشوار میکند.
آمارهایی که به طورگسترده مورد استفاده قرار میگیرد، مرگ ۱۰ هزار نفر است که در ژانویه ۲۰۱۷ توسط سازمان ملل اعلام شد.
هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در اکتبر گفت که از سال ۲۰۱۶ حداقل ۶۵۰۰۰ نفر کشته یا زخمی شدهاند. ۱۶۰۰۰ نفر از کشته شدگان غیرنظامیان بوده اند. این آمار براساس اعلام مقامات رسمی مراکز درمانی و پزشکی سازمان ملل اعلام شد که حاضر به ارائه توضیح درباره ارقام فوق نشد.
ACLED پایگاه دادههای خود در یمن را براساس اخبار جدید دریافتی از رسانههای بین المللی و یمنی و آژانسهای بین المللی به روز میکند. این پایگاه کلیه رویدادها و حوادث مانند حملات هوایی، بمبگذاریها، جنگهای زمینی و حتی اعتراضات و درگیریها را رصد میکند. بودجه این گروه توسط وزارت خارجه آمریکا و هلند تامین میشود.
با توجه به شفافیت این ارقام که اغلب مورد استناد آژانسهای سازمان ملل و سازمانهای دولتی و غیردولتی قرار میگیرد، اما آنها نیز هشدار میدهند که حتی دادههای ACLED نیز نمیتوانند تصویر کاملی ارائه دهند.
ردیابی و رصد شمار دقیق تلفات غیرنظامی از این هم دشوارتر است.
ACLED اعلام کرد ۶۲۴۲ غیرنظامی از سال ۲۰۱۶ در نتیجه هدف قرار گرفتن اماکن غیرنظامی کشته شدهاند. این پایگاه از حملات هوایی، توپخانهای و شلیک گلوله در این آمار استفاده کرده است.
تلفات درست این جنگ احتمالا بسیار بالاتر است. ۳۴۰۰۰ کشته اعلام شده توسط این سازمان تنها در نتیجه بررسی میدان های نبرد به دست آمدهاند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *