جنگ سرد آمریکا و چین به کدام سو میرود؟
کارشناسان با ابراز نگرانی از پیامدهای خروج یکجانبه آمریکا از معاهده منع موشکهای میان برد هستهای با روسیه، بر این باورند که این اقدام واشنگتن احتمالا به افزایش تنشها با چین منجر شود.
به گزارش گروه بین الملل ، خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشته است که خروج آمریکا از معاهده منع موشکهای میان برد هستهای با روسیه در دوران جنگ سرد، میتواند گزینههای جدیدی برای مبارزه با توسعه موشکهای چینی در اختیار پنتاگون قرار دهد و این رقابت تسلیحاتی، تنشها در آسیا و اقیانوس آرام را به شدت تشدید خواهد کرد.
مقامات آمریکایی سالها درباره افزایش توان موشکهای زمینی چینی هشدار میدادند و پنتاگون به دلیل معاهده منع تسلیحات هستهای توانایی برخورد با آن را نداشت.
دونالد ترامپ اخیرا اعلام کرد که احتمالا به زودی دست پنتاگون را برای مقابله با اقدامات چین در راستای توسعه موشکی باز بگذارد. این امر تنها در صورت خروج آمریکا از معاهده هستهای امکانپذیر خواهد بود.
دن بلومنتال، از مقامات سابق پنتاگون میگوید: خروج از این معاهده میتواند راه را برای آمریکا در راستای استقرار موشکهای خود در مناطقی مانند گوام و ژاپن هموارتر از پیش ساخته و از شکل پنهانی به علنی تبدیل کند.
این امر برای چین دشواریهای متعددی در زمینه کشتیها و پایگاههای آمریکایی در پی خواهد داشت. ضمن این که اقدام آمریکا میتواند به رقابت تسلیحاتی سنگینی منجر شود که هزینههای بالای دفاع موشکی برای چین را به دنبال خواهد داشت.
در حالی که ترامپ روسیه را به دلیل نقض این معاهده سرزنش کرده و اقدامات ناقض مسکو را عامل اصلی تصمیم گیری خود میداند، انگشت اتهام خود را به سوی چین نیز نشانه میرود. اگرچه پکن از طرفین معاهده تسلیحات هستهای نبوده، اما تلاش این کشور برای توسعه موشکی از سوی آمریکا همواره مورد انتقاد بوده است.
پنتاگون در سالهای اخیر همواره از موشک بالستیک میان برد DF-۲۶ چین با برد حداکثر ۴۰۰۰ کیلومتر ابراز نگرانی کرده و اعلام نموده است که این موشکها نیروهای دریایی و زمینی آمریکا در گوام را تهدید میکنند.
ترامپ روز یکشنبه گفت: "اگر روسیه به توسعه موشکهای خود ادامه داهد و چین نیز این کار را بکند، برای ما ماندن در این معاهده غیرقابل قبول خواهد بود. "
جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اعلام کرد مواضع اخیر چین نشان دهنده تمایل و خواست آنها به باقی ماندن واشنگتن در معاهده منع تسلیحات هستهای است. وی در گفتگویی با ایستگاه رادیویی Echo Moskvy افزود: "این کاملا قابل درک است. اگر من هم چینی بودم همین حرفها را میزدم. چرا آمریکاییها محدود باشند و چینیها نباشند؟ "
کارشناسان بر این باورند که آمریکا قصد ایجاد پایگاههایی در گوام، ژاپن و حتی استرالیا دارد. این اقدام قطعا با واکنش چین و اعمال فشار بر کشورهای منطقه برای مخالفت با این طرح همراه خواهد شد و تشدید تنشها میان آمریکا و چین و نیز بی ثباتی در منطقه را در پی خواهد داشت.
وزارت خارجه چین پس از اعلام تمایل ترامپ به خروج از معاهده منع تسلیحات هستهای میان برد اعلام کرد این اقدام تاثیرات منفی بسیاری خواهد داشت و از آمریکا خواست تا پیش از انجام این کار درباره عواقب آن بیشتر فکر کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: "صحبت کردن از چین در هنگام خروج یکجانبه از این معاهده کاملا اشتباه است. "
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *