با مصرف روزانه ۹ گزینه غذایی سکته مغزی را از خود دور کنید/آسیبهایی که کوله پشتی نامناسب به ستون فقرات وارد میکند/ عطسههای مکرر برای بدن خطرناک است
به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ،پیشگیری از سکته مغزی به طرق مختلفی امکان پذیر است. یکی از این راهها میتواند رژیم غذایی مناسب باشد. البته گرچه هنوز در مورد تاثیر خاص رژیم غذایی در شیوع سکته، شواهد محکمی در دست نیست، ولی بسیاری از پزشکان معتقدند که رژیم درمانی سبب کاهش فشار خون شده، در نتیجه سبب کاهش خطر بروز سکته مغزی میشود.در حضور رادیکالهای آزاد رگهای مغزی سریعتر دچار ضایعه میشوند، بنابراین افزایش مصرف مواد مغذی آنتی اکسیدانی، به مبارزه علیه خطر رادیکالهای آزاد کمک میکند.
اسفناج: علاوه بر منیزیم، اسفناج حاوی اسید فولیک است که خطر ابتلا به سکته مغزی را میتواند تا ۲۰ درصد کاهش دهد. دریافت روزانه ۲۰۰ میکروگرم فولات در روز یعنی نصف فنجان اسفناج پخته شده به رژیم غذایی برای پیشگیری از سکته مغزی مفید است.
بادام: انواع بادام ضمن این که کاهنده میزان کلسترول است، منبع غنی از ویتامین E. نیز محسوب میشود؛ آنتی اکسیدانی که از تشکیل پلاک در شریانها جلوگیری میکند و از خطر ابتلا به سکته مغزی میکاهد.
ماهی سالمون: اینطور نشان داده شده که خوردن ماهی سالمون به میزان یک تا ۴ بار در هفته، خطر سکته مغزی را تا ۲۷ درصد کاهش میدهد و این را محققان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد گفته اند. چربیهای امگا ۳ موجود در این ماهی ضمن ک. اهش التهاب در شریانها و کمک به بهبود جریان خون، از احتمال لخته شدن خون میکاهد.
بلغور جوی دو سر: مصرف روزانه یک وعده بلغور جو منجر به کاهش کلسترول بد یا ال دی ال میشود. این نوع کلسترول باعث بروز پلاک در رگهای خونی اطراف مغز و خطر ابتلا به سکته مغزی ایسکمیک خواهد شد که رایجترین نوع سکته است. اگر شما در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی هستید، کلسترول ال دی ال خود را باید پایینتر از سطح ۱۰۰ میلی گرم در میلی لیتر نگه دارید. ضمن این که روزانه ۲۰ گرم فیبر محلول را وارد رژیم غذایی خود کنید. این میزان یعنی ۳ چهارم فنجان بلغور جو.
لوبیای سیاه و سفید: مصرف روزانه ۳ چهارم فنجان انواع لوبیا به علت وجود فیبر موجود در آن، خطر ابتلا به سکته مغزی را تا ۳۰ درصد میکاهد.
سیب زمینی شیرین: این نوع سیب زمینی علاوه بر این که حاوی فیبر محلول است، سرشار از آنتی اکسیدانها برای جلوگیری از تشکیل پلاک در رگهای خونی اطراف مغز نیز هست. نصف فنجان سیب زمینی شیرین، ۱.۸ گرم فیبر محلول دارد.
بلوبری: آنتی اکسیدانهای موجود در این میوه منجر به بهبود جریان خون و کاهش التهاب در بدن میشوند. هدف، دریافت روزانه هفت تا ده وعده از انواع میوهها و سبزیجات در روز برای دفع خطر سکته مغزی است.
شیر کم چرب: مطالعات نشان داده خطر ابتلا به فشار خون بالا در کسانی که شیر نمینوشند، دو برابر بیشتر از سایرینی است که شیر را وارد رژیم غذایی شان میکنند. محصولات لبنی به خاطر وجود کلسیم، منیزیم و پتاسیم، خطر ابتلا به فشار خون بالا و در نهایت سکته مغزی ناشی از آن را دفع میکنند. دریافت روزانه دو تا سه وعده از محصولات لبنی کم چرب راه مفیدی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی است.
دانه کدو تنبل: یک مطالعه در میان افرادی که دارای فشار خون بالا بودند، نشان داده خوردن غذاهای سرشار از منیزیم منجر به کاهش ۳۰ درصدی خطر ابتلا به سکته مغزی میشود. علاوه بر دانه کدو تنبل، جو، گندم سیاه، اسفناج و انواع لوبیا نیز سرشار از منیزیم هستند.
کلسترول بالا میتواند جریان خون به مغز یا قلب را کند کند و در نتیجه منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی شود.قریب به ۳۲ درصد آمریکاییها مبتلا به کلسترول بالا هستند و این در حالی است که تشخیص این عارضه تنها با یک آزمایش خون ساده امکان پذیر است.کلسترول بالا یعنی:
کلسترول تام بالاتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر
کلسترول بد یا ال دی ال بالاتر از ۱۰۰ میلی گرم/دسی لیتر
تری گلیسیرید بالاتر از ۱۵۰ میلی گرم/دسی لیتر
کلسترول خوب یا اچ دی ال کمتر از ۶۰ میلی گرم/دسی لیتر
کلسترول بالا با بدن چه میکند؟
داشتن کلسترول بالا میتواند منجر به سفت شدن و تنگی عروق شود ضمن این که جریان خون را از طریق ساخت پلاک در مغز و قلب کاهش میدهد. همین امر میتواند منجر به تجربه سکته مغزی یا حمله قلبی شود. ماده سخت و ضخیمی که همان پلاک کلسترول است، ترکیبی از چربیها و مواد زائد محسوب میشود. با گذشت زمان پلاک کلسترول موجب ضخیم شدن دیواره رگ و نازک شدن مجرای عبور خون میشود. این فرایند تصلب شرائین (آترواسکلروسیس) نیز نامیده میشود.
کلسترول بالا چه کسانی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
کلسترول بالا هر کسی را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد. حدود ۷۳ میلیون بزرگسال در ایالات متحده از کلسترول بالا رنج میبرند و این آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای این کشور است. کلسترول بالا حتی میتواند کودکان را تحت تاثیر قرار دهد.
کلسترول بالا میتواند ژنتیکی باشد؟
بله، از هر ۲۰۰ نفر، در ایالات متحده یک نفر دچار بیماری افزایش کلسترول خانوادگی است که متاسفانه ۹۰ درصد مبتلایان نیز از وجود آن بی خبرند. غربالگری تنها راه تشخیص افزایش کلسترول خانوادگی است و برای همین است که آکادمی اطفال آمریکا توصیه کرده تمام کودکان ۹ تا ۱۱ سال حداقل یک بار باید تحت غربالگری کلسترول بالا قرار گیرند. در یک فرد بالغ با کلسترول بالای خانوادگی، سطح کلسترول بین ۳۴۵ تا ۴۶۰ میلی گرم در دسی لیتر و گاهی بالاتر است. اطفال و زنان ممکن است سطوح پائین تری داشته باشند، ولی معمولا بالای ۲۵۷ میلی گرم در دسی لیتر در کودکان و بالای ۲۸۸ میلی گرم در دسی لیتر در بالغین است.
آیا کلسترول بالا میتواند منجر به خستگی شود؟
نه، کلسترول بالا معمولا علامت خستگی را به همراه ندارد، اما میتواند منجر به افزایش خطر بیماریهای قلبی از جمله بیماری عروق میکروسکوپی شود. در این بیماری کلسترول ال دی ال منجر به تشکیل پلاک در رگهای کوچک قلب و باریک شدن این رگها میگردد. در این زمان جریان خون کاهش یافته و احساس خستگی و تنگی نفس بعلاوه درد در قفسه سینه رخ میدهد. بیماری عروق میکروسکوپی در واقع جریان اکسیژن به قلب را محدود میکند. در عین حال اگر شما داروهای درمان کلسترول بالا مانند استاتینها را مصرف میکنید، احتمالا با عوارض جانبی مانند خستگی، از دست دادن حافظه، سردرگمی و ... مواجه خواهید شد.
کلسترول بالا موجب سکته میشود؟
بله، اگر شما دارای کلسترول بالا باشید، بیشتر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارید. همانطور که گفته شد، کلسترول ال دی ال جریان خون به مغز را به خاطر باریک شدن شریانها در اثر تجمع پلاک کلسترول، کند میکند. همین روند منجر به سکته مغزی میشود.
براساس مطالعهای بزرگ در آمریکا و استرالیا، افراد مسن تری که از وضع سلامتی خوبی برخوردارند نباید روزانه آسپیرین مصرف کنند. فایده آسپیرین به خصوص بعد از سکته مغزی یا حمله قلبی قبلا ثابت شده است، اما این مطالعه نتیجه گیری کرد که مصرف آسپیرین برای افراد سالم بالای ۷۰ سال فایدهای ندارد و خطر خونریزی داخلی که بالقوه مرگبار است را به شدت افزایش میدهد. کارشناسان نتایج را مهم توصیف کردند و نسبت به مصرف خودسرانه آسپیرین هشدار دادند. آسپیرین خون را رقیق میکند و از خطر حمله مجدد قلبی و سکته مغزی میکاهد. بعضی از افراد کاملا سالم هم برای کاهش این خطرات آسپیرین مصرف میکنند و تحقیقات در مورد تاثیر این دارو بر کاهش خطر سرطان ادامه دارد.
با این حال بیشتر تحقیقات در مورد فواید آسپیرین به روی کسانی انجام میشود که در دوران میانسالی هستند و شواهد روزافزونی از خطرات این دارو برای افراد در سنین بالاتر وجود دارد.در این مطالعه در آمریکا و استرالیا بیش از ۱۹ هزار و ۱۱۴ فرد سالم بالای ۷۰ سال که سابقه مشکلات قلبی نداشتند شرکت کردند. برای نیمی از آنها به مدت پنج سال مقدار کمی آسپیرین روزانه تجویز شد. سه گزارش در نشریه پزشکی نیوانگلند نشان داد که این قرص خطر مشکلات قلبی را کاهش نداد و فایده دیگری هم در افراد مورد مطالعه مشاهده نشد. اما مصرف آسپیرین موارد خونریزی شدید معده را افزایش داد.پروفسور جان مک نیل از دانشگاه موناش میگوید: "این یعنی مصرف آسپیرین از سوی میلیونها نفر در جهان بدون دلیل پزشکی ممکن است بی فایده باشد، چون این مطالعه هیچ مزیتی را فاش نکرد که بر خطر خونریزی بچربد. ""پزشکان مدتهاست مطمئن نیستند که باید برای افراد سالم آسپیرین تجویز کنند یا نه و این یافتهها میتواند به آنها کمک کند. " این یافته در مورد کسانی که به خاطر حمله قلبی یا سکته مغزی آسپیرین مصرف میکنند صدق نمیکند و این افراد باید توصیه پزشک را رعایت کنند. به علاوه گفته میشود کسانی که مدتهاست دوز پایین آسپیرین مصرف میکنند باید از قطع ناگهانی آن خودداری کنند، چون این کار هم میتواند عوارضی داشته باشد.
محققان طب سنتی معتقد هستند که کشمش یک آنتی اکسیدان قوی است که بدن را از پوکى استخوان در امان نگه میدارد؛ لذا اگر این آنتی اکسیدان را همراه با چای مصرف شود حافظه را تقویت میکند و استرس را کاهش میدهد، علاوه بر این سستی بدن را رفع و دهان راخوشبو و گرفتگی عضلانی را بهبود میبخشد.همچنین مصرف کشمش به همراه عسل باعث رفع کم خونی میشود علاوه بر این برای رفع کم خونی میتوانید روزی ۲ تا سه عدد خرمای تازه بخورید.
وی افزود: با آغاز ۶ ماهه دوم سال و سرد شدن تدریجی هوا، باید در رژیم غذایی تغییراتی ایجاد کرد. بعضی از غذاها گرم وتر و بعضی دیگر گرم و خشک هستند که میتوانند هم به دفع سودا کمک کند و هم گرمای لازم بدن را تامین کند تا از بیماریهای ناشی از سردی مزاج جلوگیری شود.عضو رسمی موسسه تحقیقات حجامت تصریح کرد: سرماخوردگی غلبه سردی و بلغم به مغز است. زکام به واسطه اختلاف دمای هوا و پوشش نامناسب بروز میکند و از علایم آن، عطسه، سرفه، خستگی اعضا، تب و سردرد است. آنفلوآنزا، بیماری سخت و واگیرداری است و میکروب آن از راه حلق و بینی داخل بدن میشود و از علایم آن سرفه شدید، درد پهلو، سینه درد، خفگان قلب، قی، اسهال و درد شدید در استخوانها به خصوص دست، پا و کمر است.نصرتی افزود: بهترین طریق برای تقویت بدن و جلوگیری از سرما خوردگی، خوردن میوههایی همچون پرتقال، لیمو، انار و نارنگی است که ویتامین C. دارند.پزشک طب سنتی اظهار کرد: فردی که دچار سرماخوردگی شده باید از مصرف گوشت غلیظ، گوشت گاو و گوساله و غذاهای تند، شور، چرب، لبنیات و میوههایی که طبیعت سرد دارند همچون خیار، هندوانه و غذاهای آماده پرهیز کنند، زیرا این مواد باعث رشد میکروب و باکتری خواهد شد و دوران نقاهت را افزایش میدهد.
نصرتی خاطرنشان کرد: گرچه به نظر میرسد که سرماخوردگی یک بیماری ساده باشد، اما اگر در درمان آن سهل انگاری شود امکان دارد عوارض ناگواری در پی داشته باشد.پزشک طب سنتی با اشاره به اینکه تدبیر در غذا خوردن، تدبیر دارو و بادکش بهترین نسخه برای درمان سرماخوردگی است، اظهار کرد: برای درمان سرماخوردگی از غذاهای با طبع گرم وتر و گرم و خشک استفاده شود و در تدبیر دارو نیز لازم است جوشاندهای با نسبتهای مساوی از گلهای ختمی، پونه، آویشن و پولک تهیه کرده و یک بار در روز با مخلوطی از عسل میل کرد. برای تاثیر بیشتر باید از گل بنفشه و پنیرک استفاده کرد.وی درباره درمان سرماخوردگی با استفاده از بادکش، بیان کرد: هر روز به مدت ۱۰ دقیقه طرفین ستون فقرات را بادکش انداخته، سپس پنج دقیقه با استفاده از روغنهای گرم، زنجبیل و دارچین ماساژ میدهیم که این عمل از راههای مناسب برای درمان سریع سرماخوردگی است.
لیلا شیربیگی متخصص طب سنتی درباره اختلال پوکی استخوان و راههای درمان آن اظهار کرد: با وجود اینکه اختلال پوکی استخوان بطور مشخص در منابع گذشتگان و طب ایرانی یافت نمیشود، اما میتوان علائم و موارد مشترک بین پوکی استخوان و سوء مزاجهای استخوانی را در طب ایرانی و طب رایج، مشاهده کرد.
راه کار طب ایرانی برای مقابله با پوکی استخوان
شیربیگی در خصوص راههای مقابله با این بیماری گفت: مهمترین راه جلوگیری از تشکیل و پیشرفت این اختلال در طب ایرانی، انجام ورزش ملایم روزانه، افزایش حرارت درونی بدن و کاهش وزن است.شیربیگی ادامه داد: ورزش از دیدگاه طب ایرانی زمانی برای این اختلال مفید است و موجب افزایش حرارت درونی خواهد شد، البته ورزشی که اصطلاحا نفس فرد بر اثر آن به شماره بیفتد، تنفس عظیم شده و سرخی روی گونهها ایجاد شود.این متخصص طب سنتی درباره الگوهای غذایی مناسب برای مبارزه با این بیماری تصریح کرد: مصرف روزانه کنجد شاید یکی از بهترین راههای مبارزه با پوکی استخوان باشد، بنابراین خوردن آن را به بیشتر افراد توصیه میکنیم، اما درسنین بالا به دلیل افزایش چربیهای خون باید مصرف آن تحت نظر پزشک متخصص طب ایرانی باشد.وی ادامه داد: کاهش مصرف غذاهای غلیظ مانند ماکارونی، پنیر پیتزا، حلیم، کله پاچه و انواع شیرین کنندههای مصنوعی با کمک به کاهش وزن، احتمال بروز این اختلال را کاهش میدهند.
دکتر ابراهیم رزمپا – متخصص گوش و حلق و بینی و نایب رییس انجمن راینولوژی ایران درباره تفاوتهای سرماخوردگی ساده با آنفلوآنزا، گفت: سرماخوردگی و آنفلوآنزا علائمی مشابه دارند. درعین حال سرماخوردگی معمولا خفیفتر از آنفلوآنزا است، آنفلوآنزا علائم شدیدتری دارد. هنگام سرماخوردگی فرد معمولا علاوه بر احساس خستگی و کوفتگی عضلانی، عطسه و سرفه میکند و آبریزش بینی، سوزش گلو، اشک ریزش وسر درد دارد، ممکن است تب نداشته یا تب پایینی داشته باشد.
وی ادامه داد: آنفلوآنزا ناگهان شروع شده و بسیار آزاردهنده است. فرد احساس ضعف و خستگی میکند و تب دارد. علائـــم دیگری همچون سرفههای خشک، آبریزش از بینی، لرز، درد عضلانی، سردرد شدید، درد چشم و گلودرد را به همراه دارد. مدت زمان بیشتری طول میکشد تا آنفلوآنزا کاملا خوب شود، اما در سرماخوردگی این مدت کوتاهتر است.رزمپا با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ نوع ویروس مختلف میتوانند سرماخوردگی ایجاد کنند، گفت: ویروسهایی که باعث بروز آنفلوآنزا میشوند زیاد نیستند، همین امر باعث شده واکسنهایی تهیه شود که به پیشگیری از آنفلوآنزا کمک میکنند. اما در مورد سرماخوردگی، ساختن واکسن به دلیل تعداد زیاد ویروسها میسر نیست.
درمان علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا
استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا توصیه کرد: در خانه بمانید و استراحت کنید (مخصوصا در هنگام بروز تب)، سیگار نکشید و از همراهی با افرادی که سیگارمیکشند اجتناب کنید. مایعات فراوان مانند آب، آب میوه و سوپ رقیق شده بنوشید. از نوشیدن الکل پرهیز کنید. با آب نمک ولرم چند بار در روز غرغره کنید این کار باعث میشود سوزش گلو بهبود یابد. اسپریهای گلو نیز به کاهش درد گلو کمک میکنند. قطرههای بینی که حاوی آب و نمک (سرم فیزیولوژی) هستند به کاهش ترشحات بینی و مرطوب شدن پوست داخل بینی کمک میکنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
رزمپا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت بروز سرماخوردگی، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ گفت: در بعضی موارد، نیازی به دیدن پزشک نیست. بیمار میتواند علائم را با پیگیری توصیههای بالا درمان کند. فقط در صورتیکه علائم آنفلوآنزا را داشت، باید به پزشک خود اطلاع دهد تا پزشک داروهای ضد ویروس تجویز کند. همچنین در صورت طولانی شدن سرماخوردگی بیش از ۱۰ روز، گوش درد یا خروج ترشح از بینی، درد شدید در صورت یا پیشانی، تب بالای ۳۸ درجه، تنفس کوتاه، خشونت صدا، سوزش گلو یا سرفه مداوم و خس خس سینه باید به پزشک مراجعه شود.
عطسههای مکرر صبحگاهی و یک خطر جدی! حتما در اطراف شما هم افرادی هستند که چند دقیقهای از ابتدای روز را با عطسههای صبحگاهی درگیر هستند. عطسههای مکرر به همراه خارش در بینی میتوانند نشانههایی باشند از وجود عفونت و باکتری در بدن.
پزشکان متخصص معتقدند که ۲۰ تا ۲۵ بار عطسه زدن خصوصا در اول صبح بیشتر به خاطر نوع واکنش آلرژیک است و یکی از دلایل اصلی این نوع عطسه زدنِ به اصطلاح بیانتها میتواند تغییرات آب و هوا باشد که کار را برای بدن دشوار میسازد تا بتواند خودش را با تغییرات ناگهانی وفق دهد. علاوه بر این، تغییر ناگهانی و بارز در محیط نه تنها باعث کاهش قدرت ایمنی بدن شده بلکه خطر بروز عفونت را هم افزایش میدهد و همین مسبب واکنشهای آلرژیک میشود. از دیگر علل عطسه مداوم نپوشیدن لباس مناسب است (برخی از افراد نسبت به ذرات نخی یا لباسهای ساخته شده از پلی استر حساسیت دارند) و زمانی که میخواهید بخوابید، این نوع لباسها منجر به بروز واکنشهای آلرژیک میشود که به محض بیدار شدن هنگام صبح خود را نشان میدهد. از طرفی خوابیدن در اتاقِ تهویه هوا یا درست زیر کولر که هوا مستقیما وارد بینی میشود هم میتواند یکی از دلایل عطسه صبح گاهی باشد. در چنین شرایطی، ترجیحا سعی کنید اگر هوای بیرون خیلی سرد بود بیرون نروید و از طرفی از خوردن غذاهای سرد خودداری کنید. خوردن آب یخ یا خامه یخی هم به هیچ وجه توصیه نمیشود، چون منجر به واکنش آلرژیک خواهد شد و وضعیت را بدتر خواهد کرد. اگر این مشکل بیش از پنج روز ادامه یافت، میتواند نشانه عفونت سینوسی یا عفونت گلو و بینی باشد و باید به پزشک مراجعه کنید.
سید مانی مهدوی متخصص ارتوپدی و ستون فقرات در خصوص ویژگیهای کولهپشتی مناسب برای دانشآموزان، اظهار داشت: وزن کولهپشتی نباید بیش از ۱۵ تا ۲۰ درصد از وزن کودک باشد، زیرا وزن سنگین باعث آسیب به ستون فقرات کودک خواهد شد.
وی در خصوص مدت زمانی که دانشآموزان میتوانند کولهپشتی خود را حمل کنند، توضیح داد: فرد استفادهکننده از کولهپشتی مجاز است حداکثر ۳۰ دقیقه کولهپشتی خود را حمل کند و همچنین به دانشآموزان توصیه میشود زمانی که برای استراحت بر روی صندلی سرویس یا نیمکت مدرسه مینشینند، کولهپشتی خود را بردارند، زیرا این طرز نشستن باعث میشود کودک خود را به سمت جلو خم کند و خطر آسیب رسیدن به ستون فقرات را افزایش دهد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: بهتر است کودکان کولهپشتی خود را به صورت دو بنده استفاده کنند، زیرا استفاده یک طرفه از کولهپشتی باعث انحراف ستون فقرات، انحراف طرفی و قوز خواهد شد که خطر ابتلا به این عارضه در کودکان زیر ۱۴ سال بیشتر است.این متخصص ارتوپد در خصوص جنس مناسب کولهپشتی، توضیح داد: بهتر است جنس کولهپشتی مورد استفاده شده نرم باشد تا وقتی کتاب و وسایل در آن قرار میگیرد تغییر شکل ندهد. سبک بودن کولهپشتی ملاکی برای انتخاب صحیح نیست بلکه باید به کیفیت آن توجه داشت و همچنین بهتر است کولهپشتی از بندهای پهن برخوردار باشد.وی در ادامه به دانشجویان توصیه کرد هر چند ستون فقرات کودکان نسبت به بزرگسالان از وضعیت حساستر و انعطاف بیشتری برخوردار است، اما حمل غیراصولی کولهپشتی و بار سنگین منجر به بروز دیسک گردن، دیسک کمر و کمردرد مزمن خواهد شد.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.