املاک شهرداری در مسیر بورس کالا؛ پشت پرده مخالفت‌ها با عرضه املاک در بورس چیست؟

13:15 - 06 شهريور 1401
کد خبر: ۴۴۱۹۱۲۵
عرضه دارایی‌های غیرمنقول شهرداری تهران در بورس کالا، می‌تواند موتور محرک پروژه‌هایی باشد که به واسطه تنگنای مالی مسکوت مانده‌اند.

خبرگزاری میزان - شفاف‌سازی در حوزه املاک، مطالبه بسیاری از رسانه‌ها طی دو دهه اخیر مدیریت شهری است. شهرداری تهران ملک‌های بسیاری را که جز سرمایه‌های شهر هستند، در اختیار دارد؛ برخی از این املاک ارزشمند برای اجرای پروژه‌های سلیقه‌ای و بی‌سرانجام در دوره گذشته به فروش رسید. اما رقم فروش آن همچنان مورد سوال بسیاری از فعالان رسانه‌ای و افکار عمومی بوده است.

مدیران دوره جدید در اولین قدم برای ورود به حوزه شفافیت، املاک شهرداری را نشانه گرفته و از برنامه شهرداری برای جراحی بزرگ مالی ورود املاک به بورس کالا رونمایی کردند. اما جزئیات این ورود چیست و چه آورده‌ای برای شهر خواهد داشت؟

املاکی که پا به بورس گذاشتند

چندی پیش مدیریت پذیرش بورس کالای ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که یک واحد آپارتمان مسکونی متعلق به شهرداری تهران پس از بررسی مدارک و مستندات در سیصد و پنجاه و یکمین جلسه کمیته عرضه در اول شهریور ١۴٠١ مورد تصویب قرار گرفت. اطلاعات امیدنامه آپارتمان‌های مذکور نشان می‌دهد، این آپارتمان در تهران (خیابان باهنر، جمال آلاد، نورافشار یکم، پلاک ۵، طبقه سوم شرقی) واقع شده است. در جزئیات اطلاعیه پذیرش آمده است: «آپارتمان با کد نوسازی ۱۱۰-۵۰-۳۹۷۴۶ دارای مساحت عرصه و عیان ۱۶۴.۹۴ مترمربع است. روش عرضه ملک مذکور به صورت یکجا و در بازار فرعی بورس کالا خواهد بود.» همچنین دو واحد آپارتمان شهرداری تهران هم در ۱۱ مرداد پس از بررسی مدارک و مستندات در سیصد و چهل و نهمین جلسه کمیته عرضه پذیرش شده بودند.

چگونگی خرید املاک از بورس کالا

ابوالفضل فلاح، معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران در نشست خبری اخیر خود به ورود املاک شهرداری به بورس اشاره می‌کند و می‌گوید، قرار است نخستین حراجی اتفاق بیافتد و پس از آن برنده موظف است، ۱۰ درصد از مبلغ کل را در ابتدای امر و سپس با پرداخت ۳ قسط ۳۰ درصدی، کل مبلغ را ظرف مدت یک‌ماه تسویه کرده و شهرداری هم در قبال آن وظیفه دارد که ظرف مدت ۷۵ روز سند را به نام فرد، منتقل کند.

او ادامه داد: تجربه خرید قیر و میلگرد از طریق بازار بورس کالا، گواه افزایش شفافیت و سرعت خرید کالا به همراه صرفه جویی ۳۰ درصدی در خرید بود. به همین دلیل توصیه من این است که فروش املاکی که دارای سند هستند، از طریق بورس صورت بگیرد. چرا که با این روش علاوه بر آنکه شاهد شفافیت خواهیم بود، همه پیمانکاران از مناطق مختلف می توانند حواله های خود را در این بازار ارائه کنند.

ذینفعان نمی‌خواهند املاک به بورس برود

معاون شهردار تهران در خصوص جزئیات این املاک طی گفتگویی دیگر که چندی پیش انجام داد گفت: بنا است دو ملک آپارتمانی در سعادت آباد که خانه سازمانی مدیران سابق بوده عرضه شود و ملک‌های دیگر، آپارتمان‌هایی از این نوع است. دو خبر خیلی خوب برای بورس دارم. چرا که شهرداری برای اولین بار پرچم‌دار اس. ذینفعانی در کشور هستند که با شفافیت مخالفند و خیلی مقاومت در ازای ایجاد این سرفصل وجود دارد اما تمام توان ما پشت این قضیه است.

شفافیت بزرگترین آورده حضور املاک در بورس

در همین رابطه، ابراهیم جمشیدزاده، کارشناس حوزه اقتصادی در واکنش به عرضه املاک شهرداری در بورس گفت: بورس املاک اتفاق بسیار خوبی است؛ به جای اینکه در فرآیند معاملات بین اشخاص حقیقی یا حقوقی که می‌تواند مفسده‌انگیز باشد، این املاک به فروش برسد، ملک شهرداری را در بورس کالا به معامله می‌گذارند.

او افزود: بورس فضایی است که می توان از آن به عنوان ابزار مزایده استفاده کرد و هر کسی می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد و به صورت شفاف اطلاعات ملک شهرداری تهران در بورس در دسترس است.

جمشیدزاده تاکید کرد: فارغ از اینکه افراد با شهرداری ارتباط داشته یا نداشته باشند، می‌توانند به اطلاعات املاک شهرداری دسترسی و آن را خرید کنند.

این فعال حوزه اقتصادی گفت: گروه خاصی نگرانی دارند که قابل دفاع نیست و دقیقا نگرانی‌شان عدم شفافیت است. این افراد می‌گویند، شهرداری به یکسری جاها بدهی دارد و اینکه اطلاعات املاکش در اختیار قرار بگیرد در واقع حساب شهرداری را مسدود می‌کنند. ولی هیچ وقت پاسخ نمی‌دهند چرا شهرداری این همه بدهی دارد و چرا در سال های گذشته بدهی شهرداری از جمله بیمه، انواع مالیاتها و مطالبات پیمانکاران پرداخت نشده است؟ برخی به دنبال این هستند که دارایی و یا درآمد شهرداری را مخفی کنند تا بدهی شهرداری به افراد را ندهند.

این کارشناس حوزه اقتصادی با بیان اینکه از بعد نظری و قانونی بورس املاک قابل دفاع است، افزود: بورس املاک فرصتی برای تمام شهروندانی است که توانایی خرید املاک شهرداری را دارند.

جمشیدزاده ادامه داد: البته اینکه بخواهیم از طریق فروش املاک در بورس، بخشی از هزینه‌های جاری شهرداری را تامین کنیم قابل دفاع نیست و باید نظام مدیریت درآمد در شهرداری اصلاح شود تا فروش املاک به عنوان یکی از منابع درآمدی شهرداری در آخرین اولویت باشد.

کاهش قیمت مسکن، با عرضه املاک در بورس

اویس روحی، فعال حوزه بورس نیز با اشاره به ورود املاک شهرداری تهران به بورس کالا گفت: هر آنچه که وارد بورس می‌شود، چون حالت قیمت‌گذاری دستوری ندارد، مافیای قدرت هم در آن دخیل نیست و دستشان کوتاه می شود.

قیمت را هم عرضه و تقاضا تعیین می‌کند. می‌توان گفت که عرضه املاک در بورس اتفاق مثبت و مبارکی است.
او افزود: عرضه در بورس تواند مانع اختلاس و فساد شود. برخی از این اختلاس‌ها به دلیل قیمت‌گذاری دستوری و فروش با ارزش‌گذاری پایین‌تر شکل می‌گیرد.

این فعال حوزه بورس با اشاره به اینکه دست دلالان، بنگاه‌ها و مافیا با عرضه در بورس کوتاه می‌شود، گفت: وقتی در بورس معامله انجام می‌شود، چون فرآیند تعیین قیمت مستقیم توسط عرضه کننده و مصرف کننده انجام می‌شود، هر 2 طرف منتفع می شوند.

روحی افزود: اگر مسکن در بورس عرضه شود، دست دلالان کوتاه می‌شود و مافیای املاک و مسکن از حالت فعلی خارج شده و قیمت ملک و مسکن کاهش پیدا می‌کند و کسی که مصرف کننده است با قیمت مناسب‌تر مسکن را تهیه می‌کند.

روحی با اشاره به افزایش شفافیت در این نوع رفتارهای مالی گفت: فرآیند حضور املاک در بورس سبب کنترل تورم در بخش ملک می شود و در معاملات اثرگذار خواهد بود.

یک قدم بعد از شفافیت

اولین گام برای کاهش فساد در سیستم شهرداری و افزایش شفافیت را می توان ورود املاک به بورس نام برد. اگرچه این ورود ابتدایی را باید به فال نیک گرفت، اما در گام‌های بعدی انتظار می رود نحوه هزینه‌کرد این سرمایه‌های شهر هم شفاف شود تا مردم بدانند با فروش این املاک شهرشان صاحب چه امتیازهایی خواهد شد. امتیازهایی که قاعدتا بر کیفیت ارائه خدمات شهری اثرگذار است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *