مذاکره با آمریکا چرا ممنوع است؟/ پاسخ مقامات ایران
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه در جریان نشست خبری مشترک با نخست وزیر ایتالیا، اعلام کرد که بدون هیچ پیش شرطی آماده مذاکره با مسئولان ایران است.
البته چند دقیقه پس از سخنان ترامپ، خبری از «مایک پمپئو» وزیر خارجهاش منتشر شد که بیانگر این بود آمریکاییهای قلدرمآب و زورگو، چندان هم برای مذاکره با ایران، بدون پیش شرط نیستند و توهمات و زیاده خواهیهای خود را کماکان مبنای عمل قرار میدهند.
افتضاح سیاسی ترامپ
البته بسیاری از شخصیتهای رسانهای و سیاسی در داخل آمریکا، اظهار تمایل ترامپ برای مذاکره بدون پیششرط با ایران را برای رئیسجمهور دیوانه نما و تاجرمسلک شان یک شکست و افتضاح سیاسی دانستند، چرا که ترامپ پس از خروج از برجام در دو نوبت گفته بود، مطمئنا مسئولان ایرانی به من تلفن خواهند کرد و درخواست مصاحبه میدهند! امری که محقق نشد و ترامپ را وادار کرد شخصا برای مذاکره با ایران پالس بدهد. البته وندی شرمن دیپلمات ارشد سابق آمریکا اخیر طی مصاحبهای به دلایل گافهای سیاسی ترامپ در قبال موضوع ایران و علل عدم کارایی نسخه مشابه کره شمالی وی در مورد ایران اشاره کرده و خطاب به رئیسجمهور آمریکا گفته است که «تو درکی از فرهنگ مقاومت و تسلیم ناپذیری ایران نداری».
آیا مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی عاقلانه است؟
اما فارغ از فعل و انفعالاتی که در داخل جامعه سیاسی آمریکا میگذرد، در داخل ایران آیا کسی هست که رای به مذاکره با آمریکا بدهد؟ آیا اساسا مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی عاقلانه است؟ آیا هیچ عقل سلیمی در داخل کشور، مذاکره با آمریکا را تجویز میکند؟ آمریکاییها در نهایت وقاحت و بیشرمی حتی به امضای خود نیز متعهد نماندند و از توافق هستهای که تاییدیه شورای امنیت را نیز با خود داشت، خارج شدند. آیا با چنین دولت عهدشکنی میتوان مجددا بساط مذاکره را پهن کرد؟
مگر کشورها دیوانهاند که با آمریکا مذاکره کنند
حجتالاسلام و المسلمین روحانی آبان ماه سال ۹۶ در جریان جلسه رای اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی علوم و نیرو، خطاب به سردمداران آمریکا گفت که «مگر کشورها دیوانهاند که با شما مذاکره کنند وقتی مذاکره دیروز را علنی زیر پا میگذارید و به مذاکره امضا شدهای که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده، بیاعتنا هستید».
دوراهی تسلیم و مقاومت
رئیسجمهور، روز یکشنبه - ۳۱ تیر- نیز در سمینار سالانه سفرا با بیان اینکه در مقابل آمریکای زورگو تنها دو راه تسلیم و مقاومت وجود دارد، گفت: «امروز در برابر آمریکا حرف زدن، مذاکره کردن و سخن گفتن معنایی جز تسلیم ندارد و تسلیم به معنای پایان دستاوردهای ۴۰ ساله ملت ایران است. این جماعتی که امروز در آمریکا روی کار هستند، اگر در برابرشان تسلیم شده و یک قدم به عقب برویم تمام منافع ملت را غارت میکنند و در این شرایط ما نترسیده و تا آخرین قطره خونمان در برابر آنها میایستیم. ما تسلیم نمیشویم و در برابر آدم زورگو و قلدری که اخلاق و ادب نداشته، سیاست نمیداند، طرح و برنامه نمیفهمد و به ملت و دولت و مشاوران خود هم دروغ میگوید، میایستیم و باید بدانند که ملت تاریخساز، کهن، انقلابی، در برابر این بیسر و پاها تسلیم نخواهد شد».
خیالبافی؛ تعبیر ظریف از احتمال مذاکره با آمریکا
«مذاکره مجدد با آمریکا خیالبافی است»؛ این پاسخی بود که ظریف در خردادماه سال جاری به شروط ۱۲ گانه پمپئو داد. ظریف پیش از آن در دیدار با وزیر خارجه ژاپن گفته بود که «سیاست دولت کنونی آمریکا در قبال برجام نشان میدهد مذاکره با آمریکا بیفایده است».
به هیچ وجه شرایط جهت مذاکره با آمریکا وجود ندارد
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز روز دوشنبه - ۸ مرداد- در جریان نشست خبری خود، در پاسخ به سوالی در خصوص مطرح شدن زمزمههایی مبنی بر مذاکرات ایران و آمریکا تصریح کرد: ممکن است چنین مباحثی در بخشهایی از آمریکا مطرح شود، اما با توجه به شرایط موجود و استمرار سیاستهای خصمانه آمریکا علیه ایران از جمله خروج غیر قانونی این کشور از برجام و تلاش برای فشار اقتصادی به ملت ایران، به هیچ وجه شرایط جهت مذاکره با آمریکا وجود ندارد و هر روز که میگذرد آمریکا غیر قابل اعتماد بودن خود را بیشتر نشان میدهد.
به سلامت عقلی ترامپ شک دارم
وی با بیان اینکه اظهارت ترامپ حائز هیچ گونه حساب وکتابی نیست، تاکید کرد: ترامپ حتی در صحنه سیاست آمریکا هم هیچ کاره بوده و تنها یک عروسک خیمه شب بازی است.
مره صدق گفت: ترامپ حتی به عنوان یک مرجع مبنی بر اعلام نظر هیئت حاکمه آمریکا صلاحیت ندارد.
نماینده جامعه کلیمیان ایرانی در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: بنده هیچ صحبتی را با ترامپ به صلاح نمیدانم چرا که ترامپ اصلا قابل اعتماد نیست.
دلایل بیفایده بودن و بینتیجه بودن مذاکره با آمریکا
اما علت بیفایده بودن و بینتیجه بودن مذاکره با آمریکا، صرفا به خاطر عهدشکنی یانکیها در قضیه برجام نیست. آمریکاییها در ۴۰ سال اخیر به وضوح نشان دادهاند که با اساس نظام جمهوری اسلامی مخالفاند، چرا که با استقرار این نظام مردمی در منطقه ژئواستراتژیک غرب آسیا، منافع نامشروع و غارتگریهای آمریکا با مانعی جدی مواجه شده است.
مخالفت و دشمنی عمیق آمریکا با اصل نظام اسلامی و ملت ایران است
مقام معظم رهبری دوم خرداد سال جاری در دیدار رمضانی کارگزاران نظام، در همین رابطه بیان داشتند که «در مذاکرات سالهای اخیر و بعد از برجام، کاملاً مشخص شد که موضوعاتی همچون هستهای و موشکی، مسئله اصلی نیستند بلکه مخالفت و دشمنی عمیق امریکا با اصل نظام اسلامی و ملت ایران به دلیل سربلندی این نظام در منطقه حساس و توسعه روحیه مقاومت و مخالفت بی ملاحظه با ظلمهای امریکا و بلند کردن پرچم اسلام است و آنها میخواهند نظام اسلامی را از مؤلفههای قدرت و اقتدار خود تهی کنند».
تجربه برجام
معظمله در همان دیدار این را هم فرمودند که «مجموعه برخوردهای آمریکا از ابتدای مذاکرات هستهای تاکنون، این تجربه مهم را به دست میدهد که جمهوری اسلامی ایران نمیتواند با آمریکا تعامل کند، زیرا آمریکا پایبند به تعهدات خود نیست. برخی نگویند که پایبند نبودن به تعهدات، مربوط به این رئیس جمهور و به این دولت آمریکا است، خیر؛ دولت قبل هم که با ما مذاکره کرد، تقریباً به همین روش عمل کرد و آنها نیز برجام را نقض و ایران را تحریم کردند. با دولتی که معاهدات بین المللی را به راحتی و همانند آب خوردن، نقض میکند، نمیتوان تعامل کرد. تجربه برجام، جواب آن کسانی است که بارها میگفتند چرا با آمریکا، مذاکره و تعامل نمیکنید؛ بنابراین همه باید از این تجربه، درس بیاموزند و بدانند که نمیتوان با چنین دولتی تعامل و مذاکره کرد».
«مذاکرهی با آمریکا ممنوع است بهخاطر ضررهای بیشماری که دارد و منفعتی که اصلاً ندارد»؛ این گزاره عقلانی که برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با کارکنان سپاه پاسداران در مهر ۹۴ است را باید فصلالخطاب دانست. گزارهای که حاصل ۴ دهه لمس دشمنی آمریکاست از تدارک کودتا و تجهیز متجاوز به ایران تا همین نمونه اخیر عهدشکنی در برجام.