"انتخابات پاکستان" ؛رقابت نمادها
به گزارش گروه بینالملل ، آخرین نظرسنجی ها در پاکستان از رقابت نفس گیر بین احزاب 'مسلم لیگ شاخه نواز (PMLN)، تحریک انصاف (PTI) و حزب مردم (PPP) به عنوان احزاب پیشرو در انتخابات آتی این کشور خبر می دهد.
مردم سراسر پاکستان از چهار ایالت 'پنجاب، سند، خیبرپختونخواه، بلوچستان' و مناطق قبایلی شمال غرب این کشور بجز مردم منطقه گیلگیت بلتستان و کشمیر آزاد می توانند پای صندوق های رای رفته و به نامزد مورد نظر خود رای دهند.
در انتخابات سوم مرداد نمایندگان مجلس ملی و مجالس ایالتی سند، پنجاب، خیبرپختونخواه و بلوچستان' انتخاب می شوند.
مجلس ملی پاکستان 342 عضو دارد که 272 نفر با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند.
70 عضو دیگر در این مجلس را کرسی های ویژه بانوان و اقلیتهای مذهبی تشکیل می دهند که از سوی احزاب برنده با توجه به درصد اکثریت در مجلس ملی انتخاب خواهند شد .
حزبی که بتواند 172 کرسی مجلس ملی را به خود اختصاص دهد می تواند دولت اینده پاکستان را تشکیل دهد در غیر این صورت حزب پیروز مجبور به تشکیل دولت ائتلافی خواهد بود.
انتخابات مجلس ملی و ایالت هر پنج سال یکبار برگزار می شود.
این بار در انتخابات سراسری پاکستان سه حزب اصلی در این کشور یعنی مسلم لیگ نواز، تحریک انصاف و حزب مردم با یکدیگر رقابت فشرده و نفس گیر دارند و تعدادی از احزاب مذهبی و کوچک و همچنین نامزدهای مستقل نیز در این انتخابات شرکت می کنند.
حزب تحریک انصاف به رهبری عمران خان در تبلیغات انتخاباتی خود و نشان حزب از ' چوب بازی کریکت' به عنوان نشان انتخاباتی استفاده می کند.
عمران خان رهبر این حزب پیش از ورود به فعالیت هیا حزبی این کشور، قهرمان ملی بازی کریکت بوده است.
از سوی دیگر موقعیت حزب تحریک انصاف (PTI) به رهبری عمران خان هر چند نسبت به گذشته در جایگاه بهتری قرار دارد اما این حزب در دو ایالت سند و پنجاب نتوانسته است از حریفان سیاسی خود یعنی حزب مردم و حزب مسلم لیگ نواز پیشی بگیرد.
حزب مسلم لیگ شاخه نواز به رهبری شهباز شریف که در نظریات اقتصادی خود به لیبرالیسم اقتصادی، محافظه کاری اجتماعی، محافظهکاری مالی و فدرالیسم معتقد اس این روزها از 'ببر' که نماد این حزب نیز بوده است، به عنوان نماد انتخاباتی خود بهره می برد.
حزب مسلم لیگ نواز شریف که پیروز انتخابات سراسری 2013 بود و تا 2018 یعنی پایان موعد مقرر سکان قدرت را در این کشور در دست داشت در حال حاضر به دلیل مشکلاتی که برای رهبرانش به وجود آمده به شدت در تنگنا قرار دارد.
پس از برملان شدن اسناد پاناما از سوی شرکت حقوقی 'موساک فونسکا' و قرار گرفتن نام خانواده 'محمد نواز شریف' نخست وزیر پیشین این کشور در لیست که به پولشویی و جابجایی غیر قانونی منابع پولی متهم شدند، دیوان عالی پاکستان با بررسی پرونده فساد مالی، نواز شریف را شریک جرم با فرزندانش معرفی و وی را به 10 سال و مریم نواز دخترش را نیز به هفت سال زندان محکوم کرد.
در پی آن تعداد زیادی از اعضای اصلی حزب مسلم لیگ نواز با ترک این حزب به حزب تحریک انصاف رقیب سرسخت نواز شریف پیوستند.
حزب حزب مردم پاکستان (پاکستان پیپلز پارٹی) (PPP) نیز از دیگر احزاب اصلی پاکستان است، ذوالفقار علی بوتو و بی نظیر بوتو از رهبران این حزب سیاسی بودند و این حزب در سال ۱۹۷۰ میلادی از سوی ذوالفقار علی بوتو تأسیس شد.
ایده این حزب بر اساس «اسلام عقیده ماست، دموکراسی سیاست ماست. سوسیالیزم اقتصاد ماست و همه قدرت برای مردم» بنا شدهاست و این حزب به سکولاریزم و جدایی دین از مذهب معتقد است.
این حزب نیز این روزها از نشان 'تیر' و هلال و ستاره پاکستان به عنوان نماد انتخاباتی خود استفاده می کند.
حزب مردم (PPP) که از سال 2008 تا 2013 قدرت را در پاکستان در دست داشت نیز با مشکلات مشابه دست به گریبان است .
هر چند حزب مردم در ایالت سند همچنان قدرتمند است اما موقعیت این حزب در ایالت پنجاب پرجمعیت ترین و مهمترین ایالت پاکستان بسیار ضعیف است.
خودروی 'جیپ' نیز این روزها در تبلیغات احزاب و شخصیت های مستقل پاکستان به ویژه افراد جدا شده از حزب مسلم لیگ - شاخه نواز استفاده می شود.
**** پیش بینی انتخابات آتی پاکستان
تحلیل گران سیاسی پاکستان معتقدند پیش بینی نتیجه انتخابات این کشور، پیش از برگزاری آن در گذشته نیز کار چندان آسانی نبوده اما این بار به دلیل وضعیت و حوادث پیش آمده هر نوع پیش بینی پیش از موعد درباره آینده این انتخابات سخت و مشکل است.
بر اساس نظر سنجی های صورت گرفته در پاکستان، حزب مردم در ایالت سند و حزب مسلم لیگ شاخه نواز در ایالت پنجاب چند پله بالاتر از حزب تحریک انصاف قرار دارد.
با این همه تحریک انصاف نسبت به سالهای گذشته در عرصه سیاسی این کشور پیشرفت چشمگیری کرده و با شعار مبارزه با فساد مالی توانسته است جایگاه خوبی را در سراسر پاکستان کسب کند.
** تحلیل گر سیاسی پاکستان:'تحریک انصاف' کرسی های بیشتری کسب می کند
دکتر 'رسول بخش رئیس' استاد دانشگاه و تحلیل گر سیاسی پاکستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در اسلام آباد هر نوع پیش گویی درباره آینده انتخابات را زودهنگام می داند اما معتقد است که تحریک انصاف کرسی های بیشتری را در مجلس ملی و ایالت از آن خود می کند.
به گفته این کارشناس، حزب تحریک انصاف به رهبری عمران خان توانسته است اقشار مختلف اجتماعی از جمله قشر دانشجو، بازاری کارگر و جوانان را به سوی خود جلب کند به همین دلیل یقینا حزب تحریک انصاف در مجلس ملی و ایالتی در جایگاه بهتری قرار خواهد گرفت .
وی همچنین به اقدامات تروریستی در این کشور اشاره کرد و گفت :دشمنان پاکستان با استفاده از وضعیت به وجود آمده می خواهند با بمبگذاری و اقدامات تروریستی در کشور ناامنی ایجاد کنند که امیدوارم با دخالت ارتش و سازمان های امنیتی اقدامات خرابکارانه تروریست ها از قبل خنثی شود.
'رسول بخش رئیس' در ادامه سخنانش نسبت به ادامه نظام دموکراسی در پاکستان اظهار خوشبینی کرد و گفت:یقینا برگزاری انتخابات راه را برای تقویت دموکراسی در این کشور هموار می کند.
وی گفت:هر چند هنوز مشخص نیست که چه کسی برنده انتخابات می شود، موضوع واضح آن است که هیچ حزب سیاسی نمی تواند با اکثریت آراء در این انتخابات پیروز شود بنابراین حزب برنده برای تشکیل دولت باید به دیگر احزاب روی آورد، زیرا احزاب سیاسی برای تشکیل دولت باید حداقل 137 کرسی مجلس ملی را از آن خود کنند.
*** تحلیل گر پاکستانی: دولت آینده ائتلافی است
'رحیم الله یوسف زئی' تحلیل گر مشهور پاکستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه رقابت فشرده ای بین حزب مسلم لیگ نواز و تحریک انصاف مشاهده می شود، گفت:ایالت پنجاب به عنوان پرجمعیت ترین ایالت پاکستان بیشترین کرسی مجلس ملی را به خود اختصاص می دهد بنابراین حزبی که بتواند بیشترین کرسی مجلس ملی را از این ایالت از آن خود کند بدون شک شانس برنده شده در انتخابات سراسری را دارد.
به گفته این پژوهشگر امور سیاسی، حزب مردم در ایالت سند و حزب تحریک انصاف در ایالت خیبرپختونخواه در موقعیت برتری نسبت به دیگر احزاب سیاسی قرار دارند، در ایالت بلوچستان نیز به احتمال قوی حزب عوامی بلوچستان به پیروزی نسبی خواهد رسید اما برای تشکیل دولت باید از دیگر احزاب کمک بگیرد.
یوسف زئی با بیان اینکه انتخابات در موعد مقرر برگزار خواهد شد، اضافه کرد:دولت آینده مرکزی در پاکستان دولتی ائتلافی خواهد بود که این باعث خواهد شد تا دولت آینده در این کشور دولتی ضعیف و شکننده باشد.
این تحلیل گر پاکستان با بیان وقوع حملات تروریستی هفته گذشته در پاکستان گفت:ارتش توانسته است اقدام قاطع علیه گروه های تروریستی انجام دهد.
وی در ادامه سخنانش به درصد شرکت کنندگان در انتخابات اشاره کرد و گفت:به دلیل وضعیت موجود و بالا بودن سطح نارضایتی مردم در پاکستان و همچنین به سبب گرمای هوای در زمان برگزاری انتخابات احتمالا درصد مشارکت مردم نسبت به انتخابات قبلی در سطح پایین تر است.
وی ادامه داد:با توجه به اینکه از 105 میلیون واجدین شرایط برای اخذ رای 46 میلیون نفر را جوانان تشکیل می دهند بنابراین قشر جوان و تحصیل کرده نقش تعیین کننده ای در انتخابات پیش رو دارند به همین دلیل بسیاری از احزاب سیاسی در پاکستان هر یک با اعلام برنامه هایی برای جوانان سعی می کنند تعداد بیشتری از نسل جدید را به سوی خود جلب کنند.
کمیسیون انتخابات پاکستان تعداد واجدین شرایط برای انتخابات سراسری 25 جولای را 105.95 میلیون نفر اعلام کرده است که از این تعداد 59.2 میلیون نفر مرد و 46.7 میلیون نفر زن هستند .
قرار است ارتش پاکستان حفاظت از صندوقهای اخذ رای را در مناطق مختلف این کشور برعهده بگیرد .
ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده کل ارتش پاکستان با بیان اینکه ارتش به بهترین نحو از صندوق های رای و شرکت کنندگان محافظت می شود، گفت:سربازان پاکستانی تمامی تلاش خود را برای ایجاد امنیت در شهرهای مختلف پاکستان به منظور برگزار هر چه بهتر انتخابات بکار خواهند بست .
از سوی دیگر سرلشکر غفور سخنگوی ارتش با رد خبرهای منتشر شده در رسانه ها و فضاهای مجازی مبنی بر اینکه ارتش در نظر دارد بر نتیجه انتخابات تاثیر بگذارد گفت :ارتش پاکستان هیچ دخالتی در امور سیاسی نمی کند و تنها برای برگزاری انتخابات در فضای مناسب و بدور از تنش تلاش خواهد کرد .
'بابر یعقوب' مسئول بلند پایه کمیسیون انتخابات پاکستان نیز اخیرا در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت:800 هزار نظامی و شبه نظامی به همراه 700 هزار نفر از عوامل و دست اندرکاران کمیسیون انتخابات سعی خواهند کرد انتخابات سراسری به صورت شفاف و آزاد برگزار شود .
از سوی دیگر کمیسیون انتخابات پاکستان از احزاب سیاسی خواسته است از به کارگیری زبان غیر متعارف علیه یکدیگر در جریان تبلیغات انتخاباتی به شدت پرهیز کنند .
نصیر الملک نخست وزیر دولت انتقالی پاکستان که وظیفه برگزاری انتخابات آزاد و شفاف را بر عهده دارد در یک نشست دولتی از سازمان های امنیتی و پلیس خواست در مدت باقی مانده به برگزاری انتخابات ، امنیت جانی سیاستمداران و نامزدهای انتخاباتی را تامین کنند و با اقدامات قبلی وپیشگیرانه از وقوع هر نوع حادثه تروریستی و ناگوار در جریان انتخاباتی جلوگیری کنند.
تا کنون بیش از 150 تن از جمله نامزدهای انتخاباتی در جریان تبلیغات انتخاباتی کشته و صدها تن دیگر نیز زخمی شدند.
گزارش از : سیدبهادر حسینی
آساق**6125**1663**
انتهای پیام /*