۵۰۰ هزار تومان بهای تماشای دو تئاتر برای خانوادهای چهار نفره/آیا تئاتر در سبد کالای فرهنگی جایی دارد؟
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، امروزه تئاتر ایران با حاشیه های فراوانی روبرو است. حاشیه هایی که این هنر را بیش از آنکه رسالت فرهنگی داشته باشد به کالای لوکس مبدل کرده است.
سالنهای نمایشی این شب ها بیش از آنکه با نام خود تئاتر و یا کارگردان آن شناخته شود با نام بازیگران چهره در آنها شناخته می شود. بازیگرانی که به گفته اهالی تئاتر ناگریز گاهاً بدلیل بیکاری در سینما به تئاتر رجوع می کنند و یا در حالتی دیگر برای به دست آوردن گیشه و تامین سرمایه توسط گروه دعوت می شوند.
در این بین با وجود مخارج بالای تولید یک اثر نمایشی، هزینه و بهای سنگین سالن های نمایشی و همچنین مخارج طرحی صحنه، گریم و غیره بار مالی فراوانی روی دوش گروه های تئاتری گذاشته است. در این بین اگر حضور بازیگران چهره را در یک اثر تجسم کنیم این هزینه چندین برابر می شود.
امروزه هزینه بازی بازیگران چهره در تئاتر مابین یک میلیون تا سه میلیون به ازای هر شب اجرا روی صحنه است. که اگر به طور میانگین دو میلیون تومان در نظر بگیرم برای اجرایی 30 شبه تنها 60 میلیون تومان هزینه یک بازیگر می شود. حال اگر یک اثر نمایشی تنها سه بازیگر چهره داشته باشد باید نزدیک به 150 تا 180 میلیون تومان برای بازیگران کنار بگذارد.
با توجه به عدم حمایت منصفانه وزارت ارشاد و مرکز هنرهای نمایشی از گروه های تئاتری، پای تهیه کنندگان خصوصی به عرصه نمایش باز می شود. اتفاقی که هنر را کاملاً به ابزاری سود آور مبدل کرده است. کالایی که بدون شک برای فروش به بلیت هایی با قیمت گزاف نیازمند است.
در این بین حال اگر یک خانواده چهار نفره بخواهد تئاتر را در سبد فرهنگی خود قرار دهد باید چه بهایی را پرداخت کند. اگر یک خانواده بخواهد در ماه دو شب خود را به تئاتر اختصاص دهد باید چه بهایی را بپردازد؟.
تئاتر شهر (180 هزار تومان)
این شبها تئاتر شهر میزبان نمایش مالی سوئینی است. مالی سوئینی به کارگردانی مرتضی میرمنتظمی هر شب با حضور بازیگرانی همچون "صابر ابر"، "امیر آقایی" و "الهام کردا" با قیمت بلیت 30 تا 60 هزار تومان (بسته به جایگاه صندلی) به فروش می رسد.
حال اگر در این بین میانگین بلیت برای طبقه اول سالن تئاتر شهر را در نظر بگیریم به مبلغی نزدیک به 45 هزار تومان خواهیم رسید. این مبلغ برای خانواده ای چهار نفره 180 هزار تومان خواهد شد.
تماشاخانه ایرانشهر (160 هزار تومان)
تماشاخانه ایرانشهر واقع در پارک هنرمندان شب های خرداد و تیر میزبان نمایشی با نام "همه چیز درباره آقای ف" خواهد بود. این نمایش نویسندگی و کارگردانی آرش عباسی با بلیت میانگین 40 هزار تومان به فروش می رسد.
یکی از دلایل گرانی بلیت این نمایش را بدون شک باید در حضور "احمد مهران فر" بازیگر مطرح سریال پایتخت دانست. این قیمت بالا در حالی رخ می دهد که این اثر تنها یک بازیگر دارد و اگر خانواده ای چهار نفره بخواهد این اثر را ببیند با 160 هزار تومان بلیت پرداخت کند.
پردیس تئاتر شهرزاد (180 هزار تومان)
پردیس تئاتر شهرزاد یکی از تماشاخانه های گران تئاتر در تهران محسوب می شود. این تماشاخانه که بیشتر محوریت فروش را در برنامه خود قرار داده به همواره از حضور بازیگران چهره بهره می برد.
این شب ها تماشاخانه شهرزاد شاهد حضور نمایشی است که متن آن بارها به اجرا در آمده است. نمایش "خدای کشتار" که باز هم به واسطه حضور بازیگران چهره سینمایی به قصد فروش تولید شده است.
این نمایش با بهای بلیت 40 تا 50 هزار تومان میزبان مخاطبان است و اگر به طور میانگین مبلغ 45 هزار تومان را در نظر بگیریم یک خانواده چهار نفره باید مبلغ سنگینی معادل 180 هزار تومان را بابت پرداخت بلیت تخصیص دهد.
تئاتر پالیز (160 هزار تومان)
تماشاخانه پالیز که شروعی طوفانی را در اجراها تجربه کرده بود این شب ها کمی افت مخاطب داشته و با حضور پردیس های تئاتری جدید به مشکل خورده است.
این تماشاخانه شبهای خرداد و تیر ماه 97 میزبان نمایش "زهر ماری" خواهد بود. این نمایش کمدی نیز با توجه به آثار قبلی کارگردان با محوریت فروش پا به عرصه نهاده و نقدهای منفی متفاوتی را از لحاظ محتوا به خود اختصاص داده است.
این اثر با بلیتی معادل 40 هزار تومان هر شب روی صحنه می رود. اگر خانواده ای چهار نفره بخواهد به دیدن این تئاتر برود باید مبلغی معادل 160 هزار تومان پرداخت کند.
مبالغ فوق مربوط به برخی تماشاخانه های تئاتر در شهر تهران بود. تماشاخانه های دیگر تهران همچون، تئاتر مستقل تهران (160 هزار تومان برای نمایش رومولیت)، تئاتر باران (100 هزار تومان برای نمایش لنگ ظهر)، تماشاخانه ارغنون (140 هزار تومان برای نمایش داستان تاسیس) میزبان مخاطبان هستند.
حال اگر بخواهیم نگاهی اجمالی به پرداخت هزینه های بلیت یک تئاتر برای خانواده ای چهار نفره داشته باشیم. اگر این خانواده بخواهد در ماه دو بار به تماشای تئاتر برود باید حداقل مبلغی نزدیک به 350 هزار تومان را تنها به بلیت تخصیص دهد و حال اگر مخارج ایاب و ذهاب و همچنین خوراک را به این مبلغ اضافه کنیم این خانواده چهار نفره باید در کمترین حالت ممکن مبلغ 500 هزار تومان را تنها برای دیدن دو تئاتر در ماه اختصاص دهد.
با وضعیت موجود حال باید دید که با توجه به دغدغه های دیگر اقتصادی خانواری چهار نفره این مبلغ که به صورت حداقلی محاسبه شده می تواند در سبد فرهنگی یک خانواده ایرانی قرار گیرد یا نه.