کتاب "سیر تدوین تنظیمهای جهادی افغانستان" در کابل منتشر شد
به گزارش گروه بینالملل ، برای نخستین بار در زمان ظاهر شاه بود که فعالیت احزاب سیاسی در افغانستان به رسمیت شناخته شد و احزاب چپ به پیروی از اندیشههای مارکس و حزب توده ایران دست به فعالیت گسترده زدند.
در همین دوران بود که شخصیتها و گروههای اسلامی در افغانستان در مقابله با اندیشههای چپ فعالیتهای خود را آغاز کردند و در واقع نخستین اقدامات جریانات اسلامی فعالیتهای عکس العملی در صحنه سیاسی افغانستان بود.
مشعوف در کتاب «سیر تدوین تنظیمهای جهادی افغانستان» از نخستین روزهای فعالیتهای گروههای اسلامی که تا کنون به شکل حزب سیاسی منسج نشده بودند تا دوران کنونی را مورد بررسی قرار داده است.
این کتاب در 7 فصل تنظیم شده است و نویسنده در هر فصل به یک موضوع مستقل پیرامون جهاد افغانستان پرداخته است.
فصل اول کتاب به معرفی احزاب و تنظیمهای جهادی افغانستان اختصاص دارد و نویسنده در بخش اول این فصل از کتاب به معرفی احزاب اهل سنت میپردازد.
هرچند که مشعوف در ابتدای این بخش از کتاب تاکید کرده است که «فهرست بندی بر مبنای مذهب بر خلاف اصول و موازین تدوین نهادهای سیاسی بوده اما اجبارا ناگزیریم که با توجه به آنچه به وقوع پیوسته است عمل نماییم، چرا که تمامی احزاب و تنظیمهای جهادی بر مبنای مذهبی، قومی، زبانی و حتی شاخصهای منطقهای تشکیل گردیده بود.»
در بخش دوم فصل اول، نویسنده به شکلگیری تنظیمهای جهادی اهل تشیع میپردازد و در این بخش چگونه شکلگیری این احزاب را مورد بررسی قرار میدهد.
فصل دوم کتاب به بررسی تنظیمهای جهادی در آزمون دولتداری اشاره دارد و نویسنده در این بخش شکلگیری حکومت تبعیدی مجاهدین در پیشاور و حکومت موقت مجاهدین را مورد بررسی قرار میدهد.
«تنظیمهای جهادی در همسویی با خارجیها» عنوان فصل سوم کتاب است و در فصل چهارم شورای نظامی و فرماندهان جهادی مورد توجه نویسنده قرار گرفته است و به تفصیل این موارد را مورد ارزیابی قرار داده است.
عنوان فصل پنجم کتاب «تنظیمهای جهادی و جنگهای تنظیمی» نام گرفته و در این فصل موضوع بحران قدرت در میان رهبران جهاد و تنظیمهای جهادی مورد توجه میرمحمد مشعوف قرار گرفته است.
ظهور طالبان و افول احزاب جهادی در فصل دیگری از کتاب آمده است که نویسنده در این بخش ضمن اشاره به عوامل شکلگیری طالبان در افغانستان، عوامل خارجی و داخلی شکلگیری این گروه را مورد بررسی قرار داده است.
همچنین در این فصل ساختار سیاسی حکومت طالبان و سقوط کابل به دست این گروه مورد ارزیابی قرار گرفته و در آخر این فصل از کتاب نویسنده اسامه بن لادن را معرفی و رابطه وی با مجاهدین افغانستان را بازگو کرده است.
فصل هفتم کتاب با عنوان «حضور آمریکا در افغانستان و ظهور تنظیمها» به معرفی احزاب جهادی شکل گرفته در زمان حضور آمریکا در افغانستان اشاره دارد.
کتاب «سیر تدوین تنظیمهای جهادی افغانستان» در سال 1396 شمسی در 301 صفحه وزیری در شمارگان هزار نسخه و به قیمت 250 افغانی توسط انتشارات سعید در کابل منتشر شده است.
/