نکات طلایی تغذیهای برای افطار تا سحر
به گزارش گروه فضای مجازی ،سید مهدی میر غضنفری پزشک، متخصص فیزیولوژی و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ارتش بیان کرد: در طب سنتی بایدها و نبایدهایی در ماه مبارک رمضان وجود دارد که با رعایت این نکات، روزه داری خوب و با نشاطی خواهیم داشت. روزه داری به روشی که در شریعت اسلامی آمده است، بهترین الگوی سالم ماندن بدن است.
وی افزود: سیستم گوارشی که چندین ساعت خالی بوده، به خصوص در روزهای طولانی، نباید در زمان افطار مملو از غذا و نوشیدنی شود. توصیه میشود افطار را با یک نوشیدنی گرم که میتواند آب جوش ولرم شده یا حتی خرما باشد، باز کرد. بعد از آن یک فرصت ۲۰ تا ۳۰ دقیقهای بدهیم تا ترکیب خرما و آب گرم وارد معده شود.
به گفته این متخصص، غذایی که وارد دهان و سیستم گوارش میشود، تحرکاتی را در گوارش ایجاد کرده که تا آخر روده جلو میرود و باعث ترشحاتی مثل بزاق و شیرههای گوارشی در لوله گوارش میشود. با این نوع باز کردن افطار، دستگاه گوارش آماده میشود و نیم ساعت بعد از آن میتوان غذا خورد.
میرغضنفری گفت: شخصی که از افطار تا لحظه خوابیدن، خوراکی خورده است دیگر برای سحری خوردن، اشتها ندارد. افطاری باید سبک باشد، همچنین بین افطار تا خواب، حجم غذا و تنقلات کم باشد و فاصله خوردن مواد سنگین تا خوابیدن بیشتر باشد. زمان سحر باید زودتر از خواب بیدار شد تا احساس گرسنگی کنیم؛ بنابراین اگر این موارد رعایت شود، شخص روزه دار احساس سنگینی پیدا نمیکند.
وی در خصوص روزه اولیها گفت: کسانی که روزه بر آنها واجب شده و به سن تکلیف میرسند، دچار تغییرات هورمونی و مسائل جنسی میشوند که روزه در کنترل و مهار آن نقش موثری دارد و باعث خویشتن داری نیز میشود. همین طور کسانی که مجرد هستند، روزه داری از این بابت هم کمک کننده است.
این متخصص طب سنتی هشدار داد: بیمارانی که داروهای خاص مصرف میکنند حتما باید با مشورت پزشک خود تصمیم بر روزه داری بگیرند در غیر این صورت دچار عوارضی میشوند. مثلا افراد مبتلا به دیابت و فشار خون با هم فرق میکنند و عدهای از آنها میتوانند روزه بگیرند و عدهای نمیتوانند که ملاک روزه داری نظر پزشک متخصص و متعهد است.
میرغضنفری تاکید کرد: در ایام رمضان غذاهای آب پز و بخار پز و سالادها را در الویت قرار دهیم. سالاد هنگام وعده سحر و سبزی خوردن، هنگام وعده افطار بسیار توصیه میشود. در نوشیدنیها شربت سکنجبین مناسب است. باید از میوههایی که روبه خنکی هستند، میل شود که زمان آن هم، یکی دو ساعت بعد از افطار است. روزه داران توجه داشته باشند که در مصرف میوههای گرمسیری مثل موز، آناناس، نارگیل و خربزه که گرم هستند، زیاده روی نشود.
به گفته وی، هندوانه و چای نباید در وعده سحر مصرف شود بلکه از خوراکیهایی که مقداری آبکی و خنک و ترش هستند مثل لیمو ترش، شربت زرشک، آب انار و تمبر هندی تازه که ملین و خنک هستند، استفاده شود.
این پزشک در پایان توصیه کرد: زولبیا و بامیه حرارت زیادی دارند و چرب و سخت هضم هستند، بنابراین باید از خوردن آنها پرهیز کنیم. همچنین آش رشته غذای سنگین و حجیمی است که باید از خوردن افراطی آن نیز پرهیز شود. در نتیجه از مصرف خوراکیهایی که هضم آنها سخت است مانند گوشتهای گاو و گوساله باید کمتر مصرف شود.