ارسال دو یادداشت اعتراض به افغانستان در پی تامین نشدن حقابه هیرمند
به گزارش گروه سیاسی ، محمدجواد ظریف در نشست علنی امروز (یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال نماینده مردم زابل درباره اینکه چرا تاکنون در رابطه با حقابه ایران از رودخانه هیرمند در افغانستان اقدام جدی و لازم به عمل نیامده، گفت: موضوع حقابه هیرمند موضوعی ملی بوده و مربوط به یک استان نیست و سالها بحث حقابه ایران از هیرمند و هریررود بین ایران و افغانستان مطرح بوده و در سال ۱۳۵۱ پس از دهها سال مذاکره منجر به نتیجه و انعقاد قرارداد شده است.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه تاکنون ۱۶ جلسه ویژه برای بحث حقابه هیرمند برگزار شده است، افزود: رئیس جمهور در مذاکراتی که با طرف افغان داشته، این موضوع را پیگیری کردند، البته مشکل آب کشور و سیستان و بلوچستان تنها از طریق حقابه حل شدنی نیست.
وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه پیگیریهای ویژهای در زمینه حقابه هیرمند داشته است، ادامه داد: در سفری که سال گذشته به افغانستان داشتم با آقای اشرف غنی رئیس جمهور این کشور توافق شد که کمیتههای پنجگانه برای وضعیتها و حوزههای مختلف تعریف شود و حوزههای متنوع در یک بسته دیده شود که یکی از موضوعات اصلی آن حقابه هامون بود.
آنطور که خانه ملت گزارش داده، ظریف با تاکید بر اینکه از ۵ کمیته مذکور تاکنون ۳ کمیته به نتیجه رسیده است، یادآور شد: یکی از کمیتههایی که در آن به جمع بندی رسیده ایم، کمیته آب بوده که این کمیته به ریاست آقای عراقچی تشکیل شده و منتظر نتایج دو کمیته دیگر هستیم.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با بیان اینکه طرف افغان در حوزه هیرمند تعهد کرده که حق السهم ایران رعایت شود، افزود: در حوزه هامون نیز افغانستان تعهد کرده که آب هامون تامین شود. همچنین در حوزه هریررود برای نخستین بار تفاهماتی صورت گرفته و در حال حاضر به سمت رژیم حقوقی برای هریررود حرکت میکنیم.
وی با اشاره به اینکه دو یادداشت اعتراض برای کشور افغانستان درخصوص حقابه هیرمند در اسفند و فروردین ماه براساس توافقات سال ۵۱ ارسال شده است، ادامه داد: سفیر افغانستان در این راستا به وزارت امور خارجه دعوت و مواضع جمهوری اسلامی ایران در این باره به وی اعلام شده است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه یک مسیر دیگر برای حقابه هامون میتوان در نظر گرفت که این مسیر عمل متقابل است، اظهار داشت: در این راستا میتوان سختگیریهایی در برخی حوزهها در ارتباط با کشور افغانستان داشت، البته روابط ایران و افغانستان همواره برادرانه و دوستانه بوده است.
این عضو کابینه دولت دوازدهم تصریح کرد: از دولت افغانستان خواسته میشود که حقابه این رودها تامین شود تا ایران و نیازهای قانون جمهوری اسلامی ایران مورد توجه قرار گیرد تا اقدام متقابلی صورت نگیرد.
خشکسالی باعث مهاجرت مردم سیستان و بلوچستان به نقاط دیگر کشور شده است
حبیب الله دهمرده در نشست علنی امروز (یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان سوال از وزیر امور خارجه در خصوص اینکه "چرا تاکنون در رابطه با حقابه ایران از رودخانه هیرمند از افغانستان اقدام جدی و لازم به عمل نیامده است؟ "، گفت: علیرغم اقدامات بسیار خوب نظام جمهوری اسلامی، متأسفانه به دلیل عدم مدیریت فرصتها و تهدیدها استان سیستان و بلوچستان به چنین سرنوشتی دچار شده است که حقیقتاً نه در شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی است و نه مردم استان.
آنطور که خانه ملت گزارش داده است، نماینده مردم زابل، زهک، هیرمند در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: عمده فعالیت اقتصادی و معیشتی مردم سیستان به غلط بر مبنای فعالیت کشاورزی قرار گرفته است که این وابستگی صد درصدی به منابع آبی به رودخانه هیرمند را منجر شده است و در نهایت استمرار آن طی دو دهه سبب خشکسالی و قرار گرفتن معیشت مردم منطقه در شرایط بسیار سخت و بحرانی شده است.
وی با بیان اینکه خشکسالی باعث مهاجرت مردم سیستان و بلوچستان به نقاط دیگر کشور شده است، افزود: در سال زراعی ۶۷- ۹۶ برای کشت، آبی رهاسازی شد، اما امسال دو درصد از آن آب رها شد به این معنی که ۹۸ درصد کاهش داشتهایم.
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مردم سیستان در یک سال گذشته نه تنها محصولی برداشته نداشتهاند بلکه بذر، دام و دار و ندار خود را دفن کرده اند، اضافه کرد: به عبارت دیگر همه چیز سوخته و بر باد رفته است و مردم در حیرانی مطلق منتظر حمایت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستند.
نماینده زابل از پاسخ ظریف درباره پیگیری حقابه رودخانه هیرمند، قانع شد