تأمین نیاز دارویی کشور در چارچوب سنجش اثر بخشی دارو /تهیه داروهای میلیاردی با حمایت تشکل های مردمی و خیریه ها
ایرج حریرچی در گفت و گو باخبرنگار گروه جامعه ، در خصوص سیاستهای وزارت بهداشت در حمایت از داروهای میلیاردی گفت: در سیستم بهداشتی_ درمانی پرداخت هزینه سنگین دارو به منظور درمان نهایی و عدم پرداخت هزینههای بعدی برای درمان است و در تلاش هستیم که همیشه بهترین راه برای معالجه انتخاب شود. در حال که تصور میشود برای افزایش یک سال عمر با کیفیت میتوان از نیم تا سه برابر درآمد سرانه آن کشور را برای تهیه دارو، اعمال جراحی و ... هزینه کرد تا نهایتا یکسال به عمر اضافه شود.
وی افزود: اولین معیار وزارت بهداشت برای تهیه دارو، معیار موثر بودن آن، هزینه اثربخشی دارو و تطابق آن با هزینههای کشور است چرا که اقتصاد کشور ما نسبت به اقتصاد کشورهایی نظیر آمریکا تفاوتهای بسیاری دارد که این امر در روند اختصاص بودجه به تهیه دارو نیز تاثیر دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: برخی درمانهای دارویی رایج در کشور ما به علت هزینههای بالا در کشورهای تولید کننده دارو هم استفاده عمومی ندارد و با مشارکت خیریهها و سازمانهای مردم نهاد تهیه میشوند. بنابراین حتی حمایت بیمهها از این داروهای گرانقیمت در شرایطی که در پرداخت بدهیهای خود تأخیر دارند، امکان پذیر نیست و از تشکلهای مردمی و خیریه کمک گرفته میشود.
وی عنوان کرد: حمایت تشکلهای مردمی از داروهای میلیاردی نیز بر اساس معیار میزان اثر بخشی دارو در درمان بیماری صورت میگیرد بنابراین حمایت مالی از داروهایی که تاثیر ثابت شدهای ندارند و یا اثربخشی اندک و متوسطی در درمان بیماری دارند، امکان پذیر نیست.
حریرچی در پایان گفت: متأسفانه در فضای مجازی درمان برخی بیماریها به واسطه بهره مندی از داروهای میلیاردی کشورهای دیگر معرفی میشود و مخاطبان تحت تأثیر این اخبار، نسبت به تهیه دارو اقدام میکنند. این در حالی است که حتی درمان قطعی برخی از این داروها تائید نشده است.