"روزنامه هندی": مناسبات تهران- دهلینو سبب ارتقای جایگاه منطقهای دو کشور میشود
به گزارش گروه بینالملل ، روزنامه اکونومیک تایمز نوشت: پیش از این سفر، نارندرا مودی نخست وزیر هند در سال 2016 به ایران سفر کرده بود. روحانی و مودی همچنین در سال 2015 در روسیه در حاشیه نشست کشور های بریکس با یکدیگر دیدار داشتند. از آن زمان تاکنون رئیس جمهوری ایران در خصوص گسترش روابط با هند در همه زمینه ها و ایفای یک نقش بزرگ تر توسط دهلی نو در منطقه رویکردی مثبت داشته است.
روزنامه مذکور با مرور روند رو به گسترش روابط دو کشور و تاثیر آن بر مناسبات هر یک از آنها در منطقه و جهان افزود: هند در حال بدست آوردن تجربه در تعامل با شرایط پیچیده سیاسی جغرافیایی غرب آسیا از طریق تمرکز بر شرایط جغرافیایی اقتصادی کشور ها در این منطقه است.
بنابراین ، سفر روحانی به هند که پس از پایان دیدار بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و سفر نارندرا مودی نخست وزیر هند به فلسطین، امارات و عمان انجام شد، بسیار پراهمیت است.
سفر رئیس جمهور ایران و نظر مثبت وی در مورد هند در بیانیه های عمومی نشان می دهد که ایران مشکلی با گسترش روابط هند در غرب آسیا ندارد. ایران علاقه مند به حمایت هند از این کشور و یا حداقل موضع بی طرف هند در مقابله تهران با آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی است.
از طرف دیگر دهلی نو نیز خواهان حمایت ایران از موضع این کشور علیه حمایت ادعایی هند از پاکستان از تروریسم و فراهم کردن دسترسی هند به افغانستان، آسیای مرکزی و روسیه است. اتصال از طریق ایران برای هند مهم است. نقش ایران به طور فزاینده ای در سیاست های هند در افغانستان اهمیت یافته است. به عنوان مثال، هند یک میلیون تن از محصول گندم خود را از طریق بندر چابهار ایران به افغانستان ارسال کرد. عملیاتی شدن بندر چابهار به همکاری های سه جانبه بین ایران، هند و افغانستان جان خواهد بخشید.
کریدور سیزده عضوی اقتصادی شمال- جنوب، یک پروژه بزرگ دیگر در حوزه اتصالات از طریق ایران است. پیوستن هند به پیمان عشق آباد با حضور عمان، ایران، ترکمنستان، قزاقستان و ازبکستان، به دهلی نو کمک خواهد کرد تا با آسیای مرکزی ارتباط برقرار کند. این ارتباط می تواند از طریق احداث یک خط کشتیرانی هند به بندر چابهار آغاز شود. این خط کشتیرانی، انتقال کالا به افغانستان و آسیای مرکزی از طریق چابهار را تقویت خواهد کرد.
هند دارای فرصت لازم برای گسترش سرمایه گذاری در ایران می باشد. دو کشور متعهد شده اند که روابط خود را در زمینه انرژی به فراتر از یک رابطه خریدار و فروشند ارتقاء دهند. هند باید پیشنهادات سازنده و قطعی خود را بیان کند.
هند با وجود تحریم های بین المللی علیه ایران، به خرید نفت این کشور ادامه داد. مذاکرات دو کشور در خصوص میدان گازی فرزاد ب به دلیل اختلاف بر سر قیمت گاز تاکنون بی نتیجه بوده است اما انتظار می رود اکنون و پس از این سفر، مذاکرات به زودی نهایی شوند.
آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی عوامل پنهانی در روابط هند و ایران هستند. اما هر دوکشور در روابط خود بلوغ لازم را نشان داده و اجازه نداده اند این عوامل بر روابط آنها تاثیر بگذارد.
توافق جهت استفاده از ارز های روپیه و ریال در تجارت میان هند و ایران نشان می دهد که دو کشور مصمم به ادامه روابط خود با وجود عدم ثبات در روابط ایران و آمریکا هستند.
در خصوص برجام، هند از اجرایی شدن کامل توافق هسته ای ایران با کشور های غربی حمایت کرده است اما دونالد ترامپ رئیس جمهورِی آمریکا در خصوص این توافق شکایت های جدی مطرح کرده است.
دیدار روحانی نشان دهنده میل متقابل دو کشور به همکاری با یکدیگر در زمینه های مختلف از جمله دفاع، امنیت، تجارت و فرهنگ است. همکاری دفاعی موضوعی است که باید در روابط هند و ایران تقویت شود.
اما هند محتاط می باشد و ایران نیز این احتیاط هند را درک کرده است. هر دو طرف قصد دارند رابطه خود را به فراتر از تجارت و سرمایه گذاری برسانند. اما پیشرفت روابط هند و ایران در 20 سال گذشته، آهسته و پیچیده بوده است.
در مجموع، اگرچه دیدار روحانی جنبه جدیدی را در روابط دو کشور شکوفا نکرد، اما به تقویت رابطه هند و ایران منجر شد. این دیدار همچنین نشان می دهد که چگونه دو کشور دارای بلوغ و عمل گرایی لازم در برخورد با واقعیت های موجود می باشند.