این اثر ثبت ملی کی کشته میدهد؟ / خانه اخوان در آستانه ریزش بر سر رهگذران + فیلم و عکس
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، همسایه شاکی و عصبانی است، قفل نیم بند در خانه را با دست می کش و قفل بدون صدایی باز می شود. پشت در خانه ای در آستانه سقوط قرار دارد. خانه تاریخی اخوان در شهر بهبهان در فهرست آثار ملی ثبت و مالکیت آن نیز با سازمان میراث فرهنگی است. با این حال این خانه ترک های عمیقی خورده و دیوارش با کوچکترین تکان فرو میریزد.
در داخل خانه اوضاع وخیم تر است، سقف یکی از اتاق ها به تیرهای چوبی تکیه داده اما در بخش دیگر کف یک اتاق به طور کامل فرو ریخته است. سقف در آستانه ریزش است و دیوارها نیز تاب تحمل وزن بنا را ندارند. هیچ بعید نیست طی ماه های آینده این بنا به طور کامل به سمت چپ فرو ریزد و تنها باید امیدوار بود زمانی که این بنای تاریخی آخر سر زیر بار وعده ها تخریب می شود،کسی در پیاده رو کنار آن حضور نداشته باشد.
پس از تملک خانه اخوان قرار بود این بنا تبدیل به موزه بهبهان شود. بنایی که حالا در آستانه ریزش است و ممکن است به شهروندان این شهر نیز آسیب برساند. اتفاقی که حالا صدای همسایه ها نیز در آورده است.
یکی از همسایه ها از وضعیت فعلی عصبانی است و می گوید: به همه جا رجوع کردیم، آخر سر این بنا روی ما خراب می شود. اگر نمی خواهند کاری برای این بنا کنند، یک نامه بدهند ما خودمان 24 ساعته این بنا را تخریب می کنیم تا دیگر خطر جانی ما را تهدید نکند.
کبری ابوعلی، مدیر میراث فرهنگی شهرستان بهبهان در این باره به می گوید: پس از اینکه خانه تحت مالکیت میراث فرهنگی قرار گرفت، مدتی مستاجر داشت. پس از خروج این مستاجران وضعیت آرام آرام رو به وخامت رفت. 4 سال است که بنا خالی مانده و اوضاع خطرناکی دارد.
او به چند بودجه که برای مرمت این بنا آمده اشاره می کند و می گوید: بودجه ای لحاظ شد اما وضعیت خانه به گونه ای است که دو پیمانکار برای بخش شمالی آوردیم اما آنها گفتند که وضعیت خطرناک است و نمی توانیم کاری انجام دهیم. باید برای این خانه تصمیم عاجلی گرفته شود.
خانه تاریخی اخوان متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است که معماری آن مانند دیگر خانه های بافت قدیم شهر بهبهان و با همان مصالح سنگ و گچ ساخته شده است. اين خانه متعلق به يکي از شهروندان صاحب نام آن دوره بنام حاج شکرالله رحيمي معروف به اخوان بوده که پس از وصلت خانوادگي ايشان با خانواده بهادر ديوان يعني دختر نجف خان به همسري پسرش اين خانه را به عنوان مهريه عروسش به وي بخشيد که پس از آن به مالکيت خانم فرنگيس منصوري در آمد و هم اکنون که بنام خانه اخوان معروف است.