حذف کد USSD تا کی به تعویق میافتد؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، بانکداری الکترونیک با هدف در دسترس قرار دادن عملیات بانکداری روش های مختلفی را پیش رو دارد که روزانه با گسترش تکنولوژی بر روش های آن افزوده می شود.
یکی از اختیارات بانکداری الکترونیک استفاده از کدهای ussd بر روی تلفن همراه است مانند *…# که از طریق آن بدون نصب هیچ گونه نرم افزاری بر روی گوشی تلفن همراه می توان خرید و فروش و یا نقل و انتقال پول را انجام داد.
به دلیل کارکرد آسان این کدها بانک ها نیز برای ایجاد بستر آسان برای مشتریان خود کد ussd تعریف کرده و به ارائه خدمات می پردازند، این کد که از ابتدا با مجوز خود بانک مرکزی به وجود آمده با گذشت چند سال از استفاده آن بانک مرکزی اعلام جمع آوری این کدها با هدف نا ایمن بودن کرده است.
گفتنی است صحبت از حذف این کدها مدت ها است که مطرح شده اما هر بار به دلایل نامشخصی اجرا نشده و در جدیدترین بخشنامه بانک مرکزی قرار به حذف آن تا تاریخ 15 بهمن ماه بوده که با ورود وزیر ارتباطات به مسئله اجرا آن 4 ماه به تعویق افتاده است.
حمید مراد بیات مدیرعامل مرکز فابا ( فرهنگ سازی و اموزش بانکداری الکترونیک) در گفت و گو با در خصوص لزوم یا عدم لزوم استفاده از ussd گفت: استفاده از کدهای دستوری ussd از اول اشتباه بوده و این بستر به عنوان یکی از بسترهای نا امن در جهان شناخته شده و اعمال خرید و فروش از این طریق صورت نمی گیرد.
وی افزود: در یک برهه از زمان به دلیل نبود ابزار جایگزین ناچار به استفاده از ussd بودیم که در شرایط فعلی و با گسترش ابزارهای متنوع همچون درگاه های اینترنتی، دستگاه های پوز و موارد مشابه دلیلی برای استفاده از آن وجود ندارد.
مدیرعامل مرکز فابا با اشاره به اینکه اقدام اخیر بانک مرکزی برای محدود کردن ussd اقدام قابل قبولی بوده و بیان کرد: با روی کار آمدن حذف این کد برخی افراد شروع به جنجال آفرینی در خصوص ضایع شدن حقوق مصرف کننده کردن، این در شرایطی است که استفاده از بستر ناامن به معنی هدر رفت حقوق مصرف کننده است.
بیات در خصوص واکنش اپراتورها برای ایمن سازی فضا ussd تصریح کرد: اپراتورها اگر قصد ایمن سازی داشتند باید تا به امروز این اقدام را انجام می دادند، ولی وظیفه پولی، گردش مالی و دریافت و پرداخت بر عهده بانک مرکزی است که اپراتورها بر اساس وظایف ذاتی خود اجازه ورود به آن را ندارند.
مدیرعامل فابا اعلام کرد: طی صحبت هایی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با رئیس بانک مرکزی داشته حذف ussd تا 4 ماه دیگر به تعویق افتاده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر ما معتقدیم که بانک مرکزی و نهادهای رگولاتوری نسبت به استانداردهای جهانی اقدام شایسته ای نمی کنند در شرایط فعلی که یک قدم به سمت استاندارد جهانی برداشته ایم باید از آن حمایت کرد، زیرا تاکنون یکی از مشکلات ما آن بوده که مطابق با استانداردهای جهانی حرکت نمی کنیم، این حرکت که در همین راستا است چرا با ان مخالفت می شود؟
در پایان گفتنی است ترویج استفاده از راه های جایگزین ussd در بازار به عنوان یک ضرورت شناخته می شود تا با حذف این سامانه خلا آن احساس نشود و مشترکان برای انجام اقدامات ساده با سر در گمی رو به رو نشوند.