در حوزه سلول درمانی در مرز علم قرار داریم
به گزارش گروه جامعه ، حمیدرضا رحیمی اظهار داشت: داروها روند تغییرات را در طول زمان طی کرده اند، ابتدا با داروهای گیاهی، سپس داروهای شیمیایی و پس از آن دو مرحله جهش علم اتفاق افتاد که یکی مربوط به داروهای نوترکیب بود که به حوزه زیست فناوری و بیوتکنولوژی مرتبط میشد و دیگری استفاده کردن از داروها بر پایه سلولها است.
وی افزود: طی ۱۰ سال اخیر علوم سلولی کاربردی یک وجهه گستردهای یافته است، اما جهش اصلی در حوزه سلول درمانی به ۱۵ سال اخیر بازمی گردد. به طوری که انسانها توانستند روند تکامل سلولها را که فازی به نام تکامل و تمایز است، به دست آورده و در واقع روند تکامل سلولها را به دست بگیرند. این روند به گونهای است که مثلا یک سلول بنیادی را به عصب یا به سلول کبدی یا کلیوی تبدیل میکنند.
رحیمی گفت: یکی دیگر از اقدماتی که در این زمینه صورت گرفته، استفاده از سلولهای بنیادی برای درمان بیماریهایی است که در گذشته علاجی برای آنها وجود نداشته است. مثلا در مواردی که کبد فرد ازبین میرفت و تنها راه درمان پیوند کبد بود که یا باید از مرگ مغزی گرفته میشد و یا بیمار جان خود را از دست میداد.
وی اضافه کرد: در این زمان بود که پیوند سلولهای بنیادی مدنظرقرار گرفت و از آن پس مواردی مانند پیوند سلولهای بنیادی در بیماران مبتلا به ام اس، ضایعات نخاعی یا افراد دچار آسیبهای شدید چشمی در قرنیه پا به عرصه درمان بیماران گذاشت.
رحیمی با بیان اینکه چندین شرکت داروسازی در کشور داریم که وارد حوزه سلول درمانی شده اند، گفت: برخی از این داروها درحال ورود به بازار دارویی هستند و برخی نیز وارد بازار شده است.
وی به رونمایی از یکی از فراوردههای سلول درمانی در هفته گذشته توسط وزیر بهداشت اشاره کرد و افزود: این دارو که نوعی فیبروبلاست است توسط یک شرکت داروسازی که با دانشگاه تهران کار میکند، تولید شده است.
رحیمی توضیح داد: این فیبروبلاست که سلول تولیدکننده پوست است و یک بخشی از پوست را تولید میکند، تولید و به بازار عرضه کرده اند. درحال حاضر افرادی که دچار ضایعات پوستی هستند، میتوانند از این دارو نیز استفاده کنند.
وی ادامه داد: نمونه پوست بیماران گرفته میشود و سلول آن استخراج میشود و سلول به فیبروبلاست تبدیل میشود و دوباره به بیمار تزریق میشود. در واقع سلول گرفته و فراوری شده و به بیماران برگردانده میشود.
رحیمی بیان داشت: از این فیبروبلاست برای درمان ضایعات پوستی مانند اسکارهای ناشی از آکنههای بلوغ، اسکارهای ناشی از سوختگیها و اسکارهای بعد از جراحیها کاربرد دارد.
وی به حمایتهای صورت گرفته از سوی مسئولان از حوزه فعالیتهای سلول درمانی اشاره کرد و گفت: ریاست جمهوری، معاونت علمی ریاست جمهوری و ستاد سلولهای بنیادی و مهندسی بازساختی حمایتهای زیادی داشتند و از همه مهمتر مقام معظم رهبری در چندین سخنرانی خود در جمع علمی کشور یکی از مطالبی که بر آن تاکید داشتند، علوم سلولی بوده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: ما تقریبا در مرز علم حرکت میکنیم و با بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا در زمینه تحقیقات تنها فاصله چند روزه داریم که این جای امیدواری است که بتوانیم یکی از پیشگامان سلول درمانی در ۱۰ سال آینده در دنیا باشیم؛ چراکه امکانات مورد نیاز مانند اتاقهای تمیز، تجهیزات مناسب این کار تهیه شده و جهاد دانشگاهی و شرکت برکت در این زمینه بسیار تلاش کرده است.
وی گفت: در کشور ما مشخصا از سلول درمانی در مورد درمان ضایعات استخوانی به ویژه مفصل زانو و خردگی مفصل زانو استفاده میشود. برای آسیبهای استخوانی و مفصلی، بیماریهای پوستی و افرادی که دچار سکته قلبی شده اند استفاده میشود.
اولین کنگره بین المللی داروسازی نوین ۱۸ تا ۲۰ بهمن در مرکز همایشهای رازی تهران برگزار میشود.