افزایش 83 میلیون مترمکعبی برداشت گاز از پارس جنوبی/ تصمیم گیری جدید برای تاخیر واریز پول جایگاه داران
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، بیژن نامدار زنگنه در نشست خبری صبح امروز و در چهارمین روز از دهه مبارک فجر برگزار شد،گفت:در بخش گاز تا پایان سال 91 در حدود 251 میلیون متر مکعب از پارس جنوبی برداشت داشتیم که این میزان در دی ماه سال گذشته به 470 میلیون مترمکعب رسید و رقم آن در دی ماه امسال به 553 میلیون مترمکعب رسید که این نشان از افزایش 83 میلیون متر مکعبی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
وزیر نفت در خصوص تعلل برخی بانکها در پرداخت پول جایگاههای سوخت گفت: اقدامات اخیر بانک مرکزی باعث شده پول آنها با تاخیر وارد حساب جایگاه داران میشود که این تاخیر با توجه به فروش بالای جایگاهها مشکل ساز شده است.
وی افزود: طی صحبتهای اخیر، رئیس بانک مرکزی از تاخیر 3 الی 4 ساعتی خبر دادند که این میزان تاخیر مشکل ساز نیست اما، تاخیر 48 ساعته مورد دیگری است که باید برای آن تصمیمهای جدید صورت گیرد.
وزیرنفت در خصوص میزان افزایش تولید نفت در کشور گفت: در ده ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش 165 هزار بشکهای داشتهایم و در بحث صادرات نیز طی ده ماه گذشته در مقایسه با سال قبل 60 هزار بشکه افزایش به ثبت رسیده است.
**بهرهبرداری از میدانهای مشترک اولویت نخست وزارتخانه
وی با اشاره به اینکه اولویت نخست ما استفاده از میدان های مشترک است، گفت: میزان برداشت ما از میدانهای مشترک در سال جاری برای نخستین بار برابر با قطر و یا گاهی بیشتر از آن شده است و برداشت از میدانهای مشترک یاران جنوبی، آذر و لایه نفتی پارس جنوبی به 63 هزار بشکه رسیده است.
همچنین تولید نفت از میدانهای غرب کارون از 165 هزار بشکه در سال 95 به 305 هزار بشکه در دیماه امسال رسیده است.
زنگنه در ادامه به بحث گاز پرداخت و گفت: 70 درصد از مصرف گاز کشور از پارس جنوبی تامین می شود که در سال جاری در کار افزایش میزان تولید افزایش صادرات نیز صورت گرفته که این مسئله در کنار این است که واردات نداشته ایم و محدودیتی برای صنایع اعمال نشده است.
وی در خصوص توسعه منطقه نفت و گاز پارس نیز گفت: برای سال آینده معادل 5 فاز شامل 13، 22، 23،24 و نیمی از 14 به تولید و افتتاح خواهد رسید.
زنگنه افزود: قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی با کنسرسیوم توتال فرانسه، سیانپیسیآی چین و پتروپارس ایران طبق زمانبندی جلو میرود و شرکت توتال در فاز دوم کار فاز 11 باید سکوی فشارافزا احداث کند.
وی در توضیح میزان اعتبار مورد نیاز در صورت احداث سکوی فشار افزا گفت: احداث سکوی فشارافزا برای بقیه فازها به تدریج صورت گیرد که با احتساب یک میلیارد دلار هزینه فشارافزایی در هر فاز، به 27 تا 28 میلیارد دلار اعتبار نیاز است.
**بهرهمندی 92 درصدی جمعیت کشور از شبکه گاز
وزیر نفت در خصوص بهره مندی خانوار از شبکه گاز گفت: تا پایان دی ماه امسال 76 درصد از جمعیت روستایی و 99 درصد از جمیعت شهری از شبکه گازبهره مند شده اند که می توان به طور میانگین و با توجه به نسبت جمعیت ها اعلام کرد در شرایط فعلی 92 درصد از جمعیت کل ایران به شبکه گاز متصل است.
زنگنه درخصوص استفاده از گاز در نیروگاهها، اظهار کرد: درسال 92 ، 43 درصد از سوخت مایع ، مازوت و گازوئیل در نیروگاه ها استفاده می شد که این رقم امسال به کمتراز 10 درصد رسیده است که این در شرایطی است که باید به افزایش سالانه 9 درصدی نیروگاه ها نیز اضافه کرد.
وزیر نفت در خصوص صادرات گاز به کشور عراق عنوان کرد: خط صادراتی به دو شهر بصره و نفتشهر آماده است اما در خط بصره طرف عراقی آماده نیست و تاکنون نزدیک به 13 میلیون مترمکعب صادرات گاز به عراق صورت می گیرد.
وی در حوزه بخش پتروشیمی ها اعلام کرد: درفروردین امسال تعدادی واحد پتروشیمی با ارزش تولیدی 2 میلیارد دلار افتتاح شد و برای سال پیش رو نیز پروژه هایی را با هدف افتتاح در دست داریم.
وزیر نفت با اشاره به رشد 17 درصدی تقاضای داخلی برای خوراک پتروشیمی عنوان کرد: فروش محصولات پتروشیمی از 5.1 دهم میلیون تن به 6 میلیون تن رسیده است که این به معنی ایجاد 900 هزار تن تقاضای جدید است.
**رشد 28 درصدی تولید بنزین در سال جاری
زنگنه درخصوص فرآوردههای نفتی و بنزینی اعلام کرد: در سال جاری میزان تولید بنزین در مقایسه با سال قبل 28 درصد افزایش داشته که بر اساس حجم تولیدی، افزایش 16 میلیون و 500 هزار لیتر نسبت به سال گذشته صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان سال به بهره برداری می رسد، اعلام کرد: در تلاشیم تا سال آینده سه فاز دیگر از این پالایشگاه در مدار مصرف قرار گیرد و واحد تقطیر این پالایشگاه نیز بهزودی وارد مدار میشود.
** پیش بینی نفت 55 دلاری در بودجه 97
وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی بر قیمت نفت و بودجه سال آینده گفت: قیمت هر بشکه نفت 55 دلار پیش بینی شده که این رقم بسیار معتدل و محافظه کارانه است.
زنگنه در توضیح قراردادهای نفتی با اشاره به اینکه برای پیشبرد قراردادهای نفتی باید دو طرف خواهان به نتیجه رسیدن باشند، گفت: در وزارت نفت حدود 150 نفر از نیروهای مجرب وزارتخانه بهطور مستقیم در این زمینه فعالیت می کنند.
وی با اشاره به اینکه سوخت های فسیلی تا سال 2020 همچنان سوخت نخست دنیا به حساب میآید، بیان کرد: در گزارشهای بلندمدت آمده است که مصرف سوخت به طور مطلق بالا میرود و سهم سوختهای فسیلی با اندکی تغییر خواهد کرد.
وزیر نفت در خصوص کارمندان این وزارتخانه گفت: زمانی که وزارت نفت را در سال 84 ترک کردم 70هزار نیروی رسمی و 40 هزار ارکان ثالث مشغول فعالیت بودند که این تعداد ظرف مدت 8 سال بعد به بیش از 220 هزار نفر رسید این در شرایطی است که هماکنون، کاری که یک نفر میتواند در وزارت نفت انجام دهد، سه نفر دارند انجام میدهند.
زنگنه عنوان کرد: در موضوع اشتغال باید به دنبال ایجاد ظرفیت های جدید در صنعت نفت باشیم زیرا با تعریف و پیشبرد آنها است که افراد جدید مشغول به کار خواهند شد.
وی در توضیح مصرف بالا بنزین در کشور گفت: مقدار مصرف خودرو و کیفیت سوخت دو مقوله است که در مصرف بنزین تاثیرگذار است و در کنار آن باید خودروهای تولیدی مصرف استاندارد داشته باشند ولی در شرایط فعلی مصرف بنزین با افزایش تولید خودرو رابطه مستقیمی دارد که این نشان از تکنولوژی خودروهای تولیدی دارد.
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی درباره وصول مطالبات نفت، درباره بدهی هند به ایران گفت: طلب ما 2 هزار و 400 میلیون یورو است که 900 میلیون یورو آن پرداخت و تکلیف بازپرداخت باقی آن هم مشخص شده است.