"روزنامه روسی": آمریکا و ترکیه عملا وارد یک رویارویی نظامی غیرمستقیم شدهاند
به گزارش سرویس بین الملل ، روزنامه نیزاویسیمایا گازیتا، چاپ مسکو، در تحلیلی نوشته است: "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد که قصد دارد منطقه عملیات نظامی در شمال سوریه را تا مرزهای عراق گسترش دهد.
واشنگتن و آنکارا فعلا در حال تبادل هشدارها به یکدیگر هستند. در این بین برخی رسانه ها از کشته شدن یک نیروی نظامی ویژه آمریکایی در منطقه منبج در نتیجه حمله ارتش ترکیه خبر دادند. "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا هم از آنکارا خواسته تا اقدامات نظامی خود را به سمت شرق گسترش ندهد تا از بروز درگیری احتمالی بین نظامیان ترک و آمریکایی اجتناب شود. در واقع ترکیه و آمریکا که در بلوک نظامی ناتو با یکدیگر هم پیمان هستند، اکنون عملا وارد یک رویارویی نظامی غیرمستقیم شده اند. البته این مسئله را نباید فراتر از آنچه هست و موفقیت مسکو در ایجاد شکاف در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ارزیابی کرد.
واشنگتن و آنکارا با وجود اطلاعات هشدار دهنده رسیده از مناطق درگیری، فعلا در روابط بین خود احتیاط لازم را در نظر گرفته اند. البته معلوم نیست این وضع تا چه زمان بتواند ادامه پیدا کند. طبق اطلاعات منابع خبری ترکیه، کرد و عربی، نیروی هوایی ترکیه حملاتی را به پایگاه هوایی "مینیگ" در منطقه عفرین وارد کرده اند که پنتاگون از آن برای ارسال تجهیزات و سلاح برای شبه نظامیان کرد سوری استفاده می کند. همین منابع نیز از کشته شدن دو نیروی نظامی ویژه آمریکایی خبر داده و منابع خبری کرد نیز گفته اند که موفق شده اند یک هواپیمای ارتش ترکیه را هدف قرار داده اند که البته این جنگنده توانست با وجود آسیب وارده، به پایگاه خویش بازگردد.
در عین حال وزارت امور خارجه روسیه نیز اعلام کرده است که راهکار آمریکا در سوریه چیزی جز خط مشی این کشور در جهت تجزیه این کشور نیست. در واقع دمشق و مسکو اکنون بر اساس این نظریه اقدامات می کنند.
بعد از آنکه آنکارا موافقت کرملین را برای انجام عملیات نظامی علیه کردهای عفرین جلب کرد، دمشق دیگر باید مناطق شمالی سوریه را فراموش کند. برای اینکه اگر ترکیه بتواند بر مقابله نیروهای دموکراتیک سوریه فایق آید و این مناطق را تحت کنترل خود بگیرد، آنها تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهند داد تا دمشق بار دیگر مناطق همجوار مرزی این کشور را تحت کنترل داشته باشد. اگر هم کردها بتوانند بر ارتش ترکیه پیروز شوند هم، این مسئله به منزله استقلال یافتن منطقه تحت حاکمیت آنها خواهد بود که به احتمال زیاد واشنگتن هم از این اقدام آنها حمایت می کند.
در این بین برخی کارشناسان بر این عقیده اند که آنکارا دست به اقدامی نخواهد زد که وارد جنگ مستقیم با نیروهای آمریکایی شود. "آنتون مارداسوف" رئیس بخش تحقیقات در مورد مناقشات خاورمیانه در موسسه توسعه نوآوریها و کارشناس شورای امور بین الملل روسیه به این روزنامه گفته است: «شکستن حلقه دفاعی نیروهای کرد برای ارتش ترکیه کار آسانی نخواهد بود. کردها مدت زمان زیادی است که برای چنین اوضاعی خود را آماده کرده اند و اکنون از تجهیزات نظامی لازم برای دفاع از خویش نیز برخوردارند. علاوه بر این، عفرین منطقه ای کوهستانی است که استفاده از تانک و زره پوشهای نظامی در آن بسیار دشوار است، در حالیکه شبه نظامیان کرد، به شرایط جغرافیایی منطقه کاملا عادت دارند.»
این کارشناس روس یادآور شد، با توجه به درک وضعیت واقعی حاکم بر منطقه، معلوم نیست ترکیه دقیقا چه هدفی را دنبال می کند. البته آنکارا موفق شده تا برخی گروههای عرب فعال در مناطق شمال غربی سوریه را فریب داده و از آنها برای رسیدن به اهداف خود استفاده کند. البته شبه نظامیان کرد در منطقه بسیار بیشتر بوده و در عین حال آنها از حمایت ساکنین کرد منطقه نیز برخوردارند.
"آمور حاجیاف" مدیر مرکز مطالعات مدرن ترکیه معتقد است که آنکارا نباید دست به چنین اقدامی زده و عملیات نظامی خود را به منطقه تحت کنترل ائتلاف بین المللی گسترش دهد. وی گفته است: « نیروهای کرد در منطقه منبج کاملا تقویت شده هستند و از هوا و زمین مورد حمایت ائتلاف آمریکاییها قرار دارند. به همین دلیل گسترش عملیات به این منطقه یک ماجراجویی نظامی است که بعید است ترکیه دست به چنین انتخابی بزند، مگر اینکه مجبور شود. در این منطقه ارتش ترکیه واقعا ممکن است با یک جنگ تمام عیار مواجه شود و حتی امکان آن وجود دارد که ارتش ترکیه در مقابل نیروهای آمریکایی قرار بگیرد.»