سال 2017، نقطه عطفی در گسترش روابط "ایران و پاکستان"
به گزارش سرویس بین الملل ، تاریخ 70 ساله پاکستان نشانگر تلاش مردم و دولت این کشور برای حفظ استقلال، آزادی و اجرای قوانین اسلامی و روابط دوستانه و برادرانه با جمهوری اسلامی ایران بوده است و تاکنون هیچ جنگی بین دو کشور صورت نگرفته و دو طرف در بسیاری از بحرانها به یکدیگر کمک کردهاند.
با وجود همه فراز و فرودهای این روابط 70 ساله، روند روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی دو کشور ایران و پاکستان رو به گسترش بوده و اگر روابط دو طرف در مسیر صحیحی که اکنون در آن قرار گرفته است، پیش برود، در آیندهای نه چندان دور حجم روابط اقتصادی، تجاری و سیاسی این دو کشور همسایه افزایش می یابد.
مهدی هنردوست سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان معتقد است که در دوران پسابرجام شاهد افزایش ۳۵ درصدی روابط تجاری ایران و پاکستان هستیم ولی فقدان روابط بانکی با پاکستان عامل مهمی در عدم افزایش تعاملات بازرگانی دوجانبه است.
اگرچه هنوز به دلیل برخی مشکلات، روابط بانکی دو کشور تاکنون برقرار نشده است، اما فعالان اقتصادی و مقامات سیاسی و اقتصادی دو کشور در تلاشند که این ارتباطات هر چه زودتر برقرار شود.
در سال میلادی 2017، روابط دیپلماتیک پاکستان و جمهوری اسلامی ایران نیز شاهد پیشرفت های چشمگیری بود.
*** سفر مقامات عالی رتبه دو کشور در سال 2017 میلادی
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران دهم اسفندماه 1395 برای شرکت در سزدهمین اجلاس سران اکو در راس هیاتی بلند پایه به اسلام آباد سفر کرد.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران همچنین، امسال در حاشیه اجلاس سازمان ملل متحد در نیویورک با 'شاهد خاقان عباسی' نخست وزیر پاکستان دیدار و تعهد خود را برای گسترش روابط با کشور همسایه اعلام کرد.
حسن روحانی همچنین در دیدار شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان در نیویورک، از تحرکی که در روابط دو کشور در سالهای اخیر ایجاد شده، استقبال و اظهارداشت: خواست دو ملت، روابطی مستحکم و همیشگی میان ایران و پاکستان است.
رییس جمهوری کشورمان در آن دیدار با تشریح ظرفیت های گسترده ایران و پاکستان برای تعمیق همکاری های مشترک گفت:ما آماده تامین انرژی پاکستان و همچنین استقبال از سرمایه گذاران پاکستانی در این حوزه هستیم.
روحانی لازمه توسعه روابط اقتصادی را همکاری بهتر بانک های دو کشور دانست و افزود: باید بانک های ایرانی و پاکستانی بر مبنای توافقات انجام شده برای ایجاد شعباتی در دو کشور تشویق و حمایت شوند.
رییس جمهوری همچنین به خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان اشاره کرد و گفت: در این بخش ما به سهم خود عمل کردیم و در قالب یک کار عظیم، لوله های خطوط انتقال گاز را تا نزدیک مرز دو کشور آورده ایم.
وی با بیان اینکه ایران آماده تکمیل خط لوله انتقال گاز است، گفت: امیدوارم تعهدات دو طرف عملی شود که این به نفع هر دو کشور خواهد بود.
رییس جمهور افزود: ما همچنین آماده ایم با سرمایه گذاری مشترک کشورهای دیگر در مناطق مرزی با پاکستان نیروگاه احداث و برق به پاکستان صادر کنیم.
نخست وزیر پاکستان نیز در این دیدار با بیان اینکه ایران کشوری بسیار مهم و به قلب ما بسیار نزدیک است، خواهان توسعه و تعمیق روابط دو کشور در همه حوزه ها شد.
شاهد خاقان عباسی همچنین همکاری های اقتصادی، امنیتی و منطقه ای را مقوم پایه مناسبات مشترک دانست و گفت: ما پیگیر نگرانی ها شما در مورد مرزها هستیم و ارتش را برای محافظت مرز، مستقر کرده ایم.
*** سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران و اهمیت این سفر
ژنرال قمر جاوید باجوا پاکستان در سفر به ایران در آبانماه سال 95 که به دعوت سرلشکر' محمد باقری' رییس ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفت ،علاوه برسرلشکر باقری با ' حسن روحانی ' رییس جمهوری اسلامی ایران ،' محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه، ایران و برخی از فرماندهان ارشد نظامی ایران دیدار و گفت وگو کرد.
این سفر مورد استقبال رسانه های پاکستانی قرار گرف و به عقیده کارشناسان عرصه بین الملل، سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران را می توان به عامل موثر در گسترش روابط دو کشور همسایه ارزیابی کرد.
روزنامه پرتیراژ اردو زبان 'جنگ ' در سرمقاله خود با عنوان' با سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران توطئه های ضد دو کشور همسایه خنثی شده است'، نوشت:با این سفر برنامه های شیطانی دشمنان برای ایجاد تنش بین دو کشور برای همیشه عقیم ماند.
این روزنامه افزود:همانطور که ژنرال باجوا به مقامات ارشد نظامی ایران گفته است، مرزهای دو کشورهمسایه و مسلمان، مرزهای امن و دوستی است و دو کشور برادر باید همکاری های خود را برای تامین امنیت در مرزها گسترش دهند.
در ادامه سرمقاله این روزنامه آمده بود:ژنرال قمر جاوید باجوا در دیدار با مقامات نظامی جمهوری اسلامی ایران درباره آخرین وضعیت امنیتی منطقه ، ضرورت توسعه همکاری ها در امور دفاعی و اقتصادی فیمابین ، آخرین وضعیت افغانستان و تهدید داعش به بحث و تبادل نظر پرداخت.
روزنامه جنگ نوشت:سفر مهم این هیات متشکل از ژنرال های پاکستانی به ایران می تواند به حل برخی از اختلاف نظرهای جزئی که دشمن درصدد سوء استفاده از آن بوده است، منجر شود، به منظور توسعه روابط دوجانبه مقامات نظامی دو کشور باید به رفت و آمدهای بین دو پایتخت ادامه دهند.
دیلی نیشن روزنامه انگلیسی زبان پرتیراژ پاکستان نیز سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران را نقطه عطفی در تاریخ معاصر روابط دو کشور دانست و نوشت:این اولین سفر رسمی فرمانده ارتش پاکستان به ایران بود و دارای اهمیت فراوانی است .
روزنامه 'نیشن ' بر ضرورت گسترش روابط نظامی و دفاعی بین دو کشور همسایه و مسلمان تاکید کرد و افزود:تنها راه برطرف کردن نگرانی ها از آغاز تنش بین دو کشور افزایش سفرهای متقابل مقامات سیاسی و نظامی است.
نیشن در ادامه مقاله خود با اشاره به عزم ژنرال قمر جاوید باجوا برای گسترش روابط دفاعی با جمهوری اسلامی ایران نوشت : یقینا این سفر پیامدهای بسیار خوبی برای دو کشور به همراه خواهد اشت با سفر فرماده ارتش پاکستان به ایران دور جدید روابط نظامی و سیاسی بین دو کشور کلید خورده است.
*** سفر دیگر مقامات سیاسی دو کشور
خواجه آصف محمد وزیر امور خارجه پاکستان بیستم شهریورماه سال جاری با هدف دیدار با برخی مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران و گفت و گو درباره روابط دوجانبه و موضوع های مهم منطقه ای و بین المللی از جمله راهبرد جدید آمریکا در افغانستان، در راس هیاتی عالی رتبه عازم تهران شد.
خواجه محمد آصف را در آن سفر یکروزه، 'ناصرخان جنجوعه' مشاور امنیت ملی دولت پاکستان، خانم 'تهمینه جنجوعه' قائم مقام وزارت امور خارجه و خانم 'تسنیم اسلم' معاون وزیر امور خارجه در امور سازمان ملل همراهی کردند.
وزیر امور خارجه هیات همراه در سفر جاری به تهران، علاوه بر ملاقات با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، با حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز دیدار کرد.
میرحاصل خان بزنجو وزیر بنادر و کشتیرانی پاکستان نیز آبانماه سال 96 در آیین بهره برداری از فاز نخست بندر شهید بهشتی چابهار با حضور حجت الاسلام حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران حضور یافت.
بر اساس گزارش رسانه های پاکستانی، حضور «میرحاصل خان بزنجو» وزیر بنادر و کشتیرانی پاکستان در آیین بهره برداری فاز نخست 'بندر شهید بهشتی' چابهار حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران، پیغام روشنی برای هندوستان است که از بندر چابهار هرگز علیه منافع پاکستان استفاده نمی شود.
اکسپرس به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت:دولت جمهوری اسلامی ایران نه تنها از پاکستان برای شرکت در آیین بهره برداری فاز نخست بندرچابهار دعوت سطح بالایی انجام داد، بلکه پس از آن از با رویکرد مثبت و دوستانه طرف پاکستانی مبنی بر حضور در سطح وزیر در این مراسم نیز روبرو شد، که این روند پیشرفت قابل توجهی در مسیر همکاری میان دو کشور را نشان می دهد.
ابتدای سال 2017 میلادی نیز علاء الدین بروجردی رئیس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی ایران در راس هیاتی با سفر به پاکستان با رضا ربانی رئیس مجلس سنا، سردار ایاز صادق رئیس مجلس ملی و سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر در امور سیاست خارجی دیدار و گفت و گو کرد.
ربانی رئیس مجلس سنای پاکستان نیز در راس یک هیات پارلمانی به ایران سفر کرد، وی در این سفر درباره راه های گسترش روابط پارلمانی با مقامات ایران به رایزنی پرداخت.
ماه گذشته نیز بیست و هشتمین نشست شورای برنامه ریزی منطقه ای متعلق به سازمان همکاری های منطقه ای اکو در اسلام آباد برگزار شد.
در این نشست درباره مدیریت مرزها، محیط زیست، بازارهای مرزی، مقابله با حوادث طبیعی و دستیابی به انرژی پاک از سوی شرکت کنندگان بحث و تبادل نظر شد
سیدحسین میرشجاعیان حسینی' معاون وزیر امور اقتصادی در این نشست شرکت کرد.
یازدهم نوامبر سال 2017 نیز نشست مدیران شرکت های هواپیمایی عضو سازمان 'دی هشت'و گروه کاری کارشناسان در این سازمان در اسلام آباد برگزار شد.
آرش خدایی معاون مدیر کل سازمان هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از کشورمان در این نشست شرکت کرد.
حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت و درمان جمهوری اسلامی ایران در ماه اکتبر به منظور شرکت در اجلاس کمیته منطقه ای سازمان بهداشت جهانی به پاکستان سفر کرد.
راحیله درانی رئیس مجلس ایالت بلوچستان پاکستان به ایران سفر و با مقامات کشورمان درباره موضوعات مورد علاقه به رایزنی پرداخت .
خانم سائره افضل وزیر بهداشت پاکستان نیز به دعوت از همتای ایرانی خود به تهران سفر کرد.
نیروی دریایی پاکستان همچنین مانور دریایی بین المللی با عنوان 'امان 17' برگزار کرد.
در این مانور 35 کشور جهان شرکت کردند که 12 کشور حضور عملیاتی داشتند و ایران در این مانور به عنوان ناظر شرکت کرد.
اویس لغاری رئیس وقت کمیته روابط خارجی مجلس ملی پاکستان و وزیر فعلی انرژی پاکستان در راس یک هیات به ایران سفر کرده و با 'علی لاریجانی' رئیس مجلس شورای اسلامی و دیگر مقامات کشورمان دیدار و گفت و گو کرد.
به تازگی نیز 'علی لاریجانی' رئیس مجلس شورای اسلامی به منظور شرکت در نشست ضد تروریستم در اجلاس روسای مجالس شش کشور منطقه ای به اسلام آباد سفر و با همتایان خود دیدار و گفت وگو کرد.
در سال 2017 همچنین سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر در امور خارجی به تهران سفر کرد.
وی با جواد ظریف همتای ایرانی خود دیدار و درباره نحوه گسترش روابط فی مابین به تبادل نظر پرداخت.
در 26 آوریل2017 میلادی در یک حادثه تروریستی در مرزهای مشترک بین دو کشور 9 مرزبان ایرانی به شهادت رسیده و دو تن دیگر نیز مجروح شدند . پس از این حادثه غم انگیز جواد ظریف با سفر به پاکستان با مقامات سیاسی و نظامی پاکستان دیدار و درباره نحوه مدیریت بهتر مرزها به تبادل نظر پرداخت.
همچنین در پی وقوع زلزله در کرمانشاه و جان باختن جمع زیاید از هموطنانمان در این حادثه، پاکستان به عنوان نخستین کشور خارجی محموله کمک های انساندوستانه خود را از فرودگاه مهرآباد و با حضور سفیر پاکستان در ایران، تحویل مسئولان هلال احمر کشورمان داد.