توصیه های تغذیه ای مخصوص شب یلدا!
شب یلدا یکی از قدیمی ترین رسومات ما ایرانی ها محسوب می شود که این شب را با چیدن سفره ای مملو از خوراکی های متنوع و رنگارنگ سپری می کنیم. هندوانه، انار و آجیل پای ثابت هر سفره ایرانی در شب یلداست. ا
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه فضای مجازی ، دکتر احمدرضا درستی متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: برخی از افراد میزان مواد غذایی دریافتیشان بسیار بیشتر از اندازه ای هست که بدن بتواند آن را پذیرا باشد. مصرف زیاد مواد غذایی انرژی فراوانی را به بدن میرساند که مازاد این انرژی به صورت چربی در بدن ذخیره شده و خطر ابتلا به چاقی و اضافه وزن را همراه خواهد داشت.
وی در ادامه افزود: آجیلها که به بمب انرژی معروف هستند علاوه بر دارا بودن نمک فراوان، دارای خاصیت آلوده شوندگی شدید هستند به عبارتی به راحتی میتوانند به سم «آفلاتوکسین» آلوده شود. برای مثال، پسته را از زمانی که از درخت برداشت کرده تا رسیدن به کارخانهای که در آن مراحل مختلف انجام میشود، بسیاری از اوقات در برخی از درجات ممکن است به قارچ آفلاتوکسین آلوده میشوند. بدن به تعداد کمی از مغزها نیاز دارد، اما باید توجه داشت مصرف بیش از اندازه هر کدام باعث بروز زمینه چاقی و دیابت میشود.
این متخصص خاطرنشان کرد: خطر مصرف آجیلهای آلوده اینگونه نیست که یک وعده آن را بخورید و زیان آن را بلافاصله مشاهده کنید. خیر. این سموم در بدن تجمیع میشوند و در دراز مدت موجب سرطان و بیماریهای جدی دیگر میگردد و حتی ممکن است بعد از مدتی بدون بروز عارضهای فرد جان خود را از دست بدهد؛ بنابراین حتی برای یک شب نیز از سلامت آجیل مصرفی اطمینان حاصل کنید و از مصرف زیاد آجیل نیز پرهیز کنید.
درستی در خصوص مصرف شیرینیها هشدار داد: شکر مادهای است که در فرایند آن، موادی شیمیایی را به آن اضافه میکنند که باعث سفیدی رنگ آن شود. روغنهای اشباع شده و ترانس به دلیل ارزان قیمت بودن آنها در تولید شیرینی استفاده میشود.
به گفته وی، شیرینیها نیز دارای نمک نیز هستند. شیرینیجات هر سه سم معروف و سفید رنگ عبارتند از: روغن جامد سفید، شکر و نمک را در خود جای داده اند و مسلما خوردن فراوان آنها میتواند برای سلامتی تهدید جدی باشد. به افراد توصیه میشود شیرینیها تازه و فاقد مواد رنگی تزئینی استفاده کنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: خانوادهها دقت داشته باشند مصرف متعادل میوه روزانه ۳ الی ۴ واحد است، حال تفاوتی بین میوه خشک، تازه و آب میوه وجود ندارد. برخی افراد میپندارند اگر آب میوه زیاد بخورند ایرادی ندارد و تنها مصرف فراوان خود میوه مضر است و یا مصرف دانههای انار مضر بوده، اما آب انار اینگونه نیست. این چنین دیدگاهها به کلی اشتباه هستند.
وی افزود: متأسفانه برخی از افراد دیگر بر این باورند که میوههای خشک سالم ترند و مصرف زیاد آنها مشکلی برای سلامتی بوجود نمیآورد؛ اما واقعیت این است که هنگام خشک شدن میوه به علت از بین رفتن آب آن در وزن مساوی با میوههای معمولی ۵ برابر کالری بیشتری نیز وارد بدن میشود. علاوه برآن به دلیل از بین رفتن آب میوهها به طور طبیعی سایزشان کوچکتر شده و به همین دلیل بیشتر مورد مصرف قرار میگیرد. در حالی که چنین کاری برای بیماران دیابتی و افراد سن بالا نیز مشکل ساز خواهد شد.
به گفته این متخصص تغذیه، افراد حتما دانههای انار را بخورند چرا که دانه انار بدلیل دارا بودن اسیدهای چرب در بهبود و تنظیم عملکرد سیستم متابولیسم بدن مفید است علاوه بر آن رنگ قرمز انار به علت وجود پلی فنل هاست که از آسیب سلولی جلوگیری میکنند، خواص آنتی اکسیدانی قوی و همچنین خواص ضد التهابی انار برای همه ثابت شده است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تشریح کرد: دستگاه گوارش انسان برای آن که بتواند موادغذایی را هضم کند نیاز به زمان دارد، بنابراین یک غذای گوشتی برای هضم به ۵ الی ۶ ساعت زمان نیازمند است. همچنین بهتر است افراد در ساعات ۱۶ الی ۱۷ عصرانه خود را میل کنند و در ساعت ۲۰ شام سبکی بخورند و بگونهای نباشد که درهنگام خواب دستگاه گوارش تحت فشار مواد غذایی قرار گیرد. یک شام سبک را با حد فاصل ۴ الی ۵ ساعت از عصرانه خورده شود.
درستی در پاسخ به این پرسش که آیا مصرف میوه بعد از شام مضر است گفت: ما متخصصان تغذیه این مطلب را قبول نداریم و به هیچ عنوان صحت علمی پشت این دیدگاه وجود ندارد. مصرف میوه قبل یا بعد از غذا به جذب آهن، روی و کلسیم و... کمک میکند. اما مصرف چای بعد غذا توصیه نمیشود چرا که جذب آهن را مختل میکند بخصوص زنان و خانمهای باردار به هیچ عنوان بعد از خوردن غذا چای ننوشند و حداقل ۱ ساعت بین مصرف غذا و نوشیدن چای زمان بگذارند
وی در پایان توصیه کرد: با توجه به اینکه زمستان فصل رشد هندوانه نیست و هندوانهها در انبار نگه داری شده اند لذا به افراد توصیه میشود با دقت بیشتری هندوانه را مورد استفاده قرار دهند.
وی در ادامه افزود: آجیلها که به بمب انرژی معروف هستند علاوه بر دارا بودن نمک فراوان، دارای خاصیت آلوده شوندگی شدید هستند به عبارتی به راحتی میتوانند به سم «آفلاتوکسین» آلوده شود. برای مثال، پسته را از زمانی که از درخت برداشت کرده تا رسیدن به کارخانهای که در آن مراحل مختلف انجام میشود، بسیاری از اوقات در برخی از درجات ممکن است به قارچ آفلاتوکسین آلوده میشوند. بدن به تعداد کمی از مغزها نیاز دارد، اما باید توجه داشت مصرف بیش از اندازه هر کدام باعث بروز زمینه چاقی و دیابت میشود.
این متخصص خاطرنشان کرد: خطر مصرف آجیلهای آلوده اینگونه نیست که یک وعده آن را بخورید و زیان آن را بلافاصله مشاهده کنید. خیر. این سموم در بدن تجمیع میشوند و در دراز مدت موجب سرطان و بیماریهای جدی دیگر میگردد و حتی ممکن است بعد از مدتی بدون بروز عارضهای فرد جان خود را از دست بدهد؛ بنابراین حتی برای یک شب نیز از سلامت آجیل مصرفی اطمینان حاصل کنید و از مصرف زیاد آجیل نیز پرهیز کنید.
درستی در خصوص مصرف شیرینیها هشدار داد: شکر مادهای است که در فرایند آن، موادی شیمیایی را به آن اضافه میکنند که باعث سفیدی رنگ آن شود. روغنهای اشباع شده و ترانس به دلیل ارزان قیمت بودن آنها در تولید شیرینی استفاده میشود.
به گفته وی، شیرینیها نیز دارای نمک نیز هستند. شیرینیجات هر سه سم معروف و سفید رنگ عبارتند از: روغن جامد سفید، شکر و نمک را در خود جای داده اند و مسلما خوردن فراوان آنها میتواند برای سلامتی تهدید جدی باشد. به افراد توصیه میشود شیرینیها تازه و فاقد مواد رنگی تزئینی استفاده کنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: خانوادهها دقت داشته باشند مصرف متعادل میوه روزانه ۳ الی ۴ واحد است، حال تفاوتی بین میوه خشک، تازه و آب میوه وجود ندارد. برخی افراد میپندارند اگر آب میوه زیاد بخورند ایرادی ندارد و تنها مصرف فراوان خود میوه مضر است و یا مصرف دانههای انار مضر بوده، اما آب انار اینگونه نیست. این چنین دیدگاهها به کلی اشتباه هستند.
وی افزود: متأسفانه برخی از افراد دیگر بر این باورند که میوههای خشک سالم ترند و مصرف زیاد آنها مشکلی برای سلامتی بوجود نمیآورد؛ اما واقعیت این است که هنگام خشک شدن میوه به علت از بین رفتن آب آن در وزن مساوی با میوههای معمولی ۵ برابر کالری بیشتری نیز وارد بدن میشود. علاوه برآن به دلیل از بین رفتن آب میوهها به طور طبیعی سایزشان کوچکتر شده و به همین دلیل بیشتر مورد مصرف قرار میگیرد. در حالی که چنین کاری برای بیماران دیابتی و افراد سن بالا نیز مشکل ساز خواهد شد.
به گفته این متخصص تغذیه، افراد حتما دانههای انار را بخورند چرا که دانه انار بدلیل دارا بودن اسیدهای چرب در بهبود و تنظیم عملکرد سیستم متابولیسم بدن مفید است علاوه بر آن رنگ قرمز انار به علت وجود پلی فنل هاست که از آسیب سلولی جلوگیری میکنند، خواص آنتی اکسیدانی قوی و همچنین خواص ضد التهابی انار برای همه ثابت شده است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تشریح کرد: دستگاه گوارش انسان برای آن که بتواند موادغذایی را هضم کند نیاز به زمان دارد، بنابراین یک غذای گوشتی برای هضم به ۵ الی ۶ ساعت زمان نیازمند است. همچنین بهتر است افراد در ساعات ۱۶ الی ۱۷ عصرانه خود را میل کنند و در ساعت ۲۰ شام سبکی بخورند و بگونهای نباشد که درهنگام خواب دستگاه گوارش تحت فشار مواد غذایی قرار گیرد. یک شام سبک را با حد فاصل ۴ الی ۵ ساعت از عصرانه خورده شود.
درستی در پاسخ به این پرسش که آیا مصرف میوه بعد از شام مضر است گفت: ما متخصصان تغذیه این مطلب را قبول نداریم و به هیچ عنوان صحت علمی پشت این دیدگاه وجود ندارد. مصرف میوه قبل یا بعد از غذا به جذب آهن، روی و کلسیم و... کمک میکند. اما مصرف چای بعد غذا توصیه نمیشود چرا که جذب آهن را مختل میکند بخصوص زنان و خانمهای باردار به هیچ عنوان بعد از خوردن غذا چای ننوشند و حداقل ۱ ساعت بین مصرف غذا و نوشیدن چای زمان بگذارند
وی در پایان توصیه کرد: با توجه به اینکه زمستان فصل رشد هندوانه نیست و هندوانهها در انبار نگه داری شده اند لذا به افراد توصیه میشود با دقت بیشتری هندوانه را مورد استفاده قرار دهند.
منبع:جام جم
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *