ایجاد وحدت و همدلی اساس کار هنر متعهد است
به گزارش گروه فرهنگی به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، عبدالحسن برزیده کارگردان سینما به مناسبت فرارسیدن هفته وحدت درباره اینکه چگونه میتوان از ظرفیتهای هنر برای ایجاد وحدت و همبستگی در جامعه استفاده کرد، خاطرنشان کرد: به هر حال هر موضوعی که به انسان و جامعه برمیگردد به نظرم قابلیت طرح هنری در همه عرصهها را دارد و این مسئله کاملا واضح است که اساسا هنر و بهخصوص سینما و تلویزیون بیش از حوزههای دیگر با مردم در ارتباط است. به همین خاطر شاید بتوان گفت سینما و تلویزیون به عنوان یک رسانه کاملا مردمی بیش از سایر هنرها تاثیرگذاری دارد. به نظرم در این زمینه ما باید ابتدا موضوع را باور و قبول کرده باشیم.
وی با تاکید براینکه نباید کلمه وحدت عاملی برای تفرقه باشد، بیان کرد: کلمه وحدت یک اصطلاح است که معنی خاصی دارد؛ اگر همه ما قبول کنیم که دین، پیامبر و خدایمان یکی است، وحدت واقعی شکل میگیرد. به عنوان مثال، ما همواره اختلافاتی با اهل تسنن داشتیم و داریم اما به نظرم این اختلافات آنقدر نیست که رابطهها را تحتالشعاع قرار بدهد. در اینجا باید گفت قطعا سینما میتواند با موضوعاتی در همین زمینه کمککند.
برزیده سپس در پاسخ به اینکه بیان مشترکات اخلاقی و انسانی و اعتقادی در قالب هنر چگونه میتواند به همبستگی اجتماعی کمک کند، تصریح کرد: خیلی مسائل بین ما انسانها وجود دارد که درواقع مشترکات است و میتواند آدمها را هم نزدیکتر کند که بخشی از آن، فرهنگ است. به عنوان مثال، عید نوروز یک موقعیت فرهنگی داخلی است. همچنین یکی دیگر از مسائلی که افراد را به هم نزدیک میکند، دین است که خود نیز مدتی بعد به فرهنگ و رفتار در جامعه تبدیل میشود. به نظرم اگر تمام این مسائل و المانها تقویت شوند انسانها را به هم نزدیک میکند. از طرفی سرنوشت مشترک هم میتواند در این موضوع کمککننده باشد؛ ضمن اینکه سینما هم میتواند این وظیفه را انجام بدهد. باید در هر مسئلهای تفرقه را دور بیندازیم و رفتارهای هم را تحقیر نکنیم. هرگاه توانستیم تفرقهها را کمرنگ کنیم وحدت ایجاد میشود.
او ادامه داد: مثال بارز من در این زمینه همین بحث زلزله کرمانشاه است. من خودم آنجا حضور پیدا کردم و خودم از نزدیک جلوه بسیار زیبایی از وحدت را در آنجا دیدم و این موضوع مرا خیلی خوشحال کرد. من واقعا شاهد ارتباط خوب مردم کردزبان کشورمان (که بسیار خونگرم و شریف هستند) با دیگر نقاط کشور بودم و دیدم که چه ارتباط زیبا و چشمگیری برقرار میکردند. یادمان نرود که همه ما یک خانوادهایم و سرنوشتمان به هم گره خورده است. اگر همین تفکر را داشته باشیم میتوانیم ذهنیتهای غلط را پاک کنیم و باعث ایجاد وحدت بیشتری شویم.
این فیلمساز سپس درباره اینکه چگونه میتوان از کلیشههای رایج در بیان مسائلی چون وحدت دور بود و در عین حال موضوع را در یک اثر هنری به مخاطب خوب القا کرد، توضیح داد: با توجه به اینکه هفته وحدت هم نزدیک است ابتدا دوست دارم به این نکته توجه کنم و آن این است که شیعه و سنی اتفاقا باید خیلی دقیق و عمیقا و حتی شده با داد و بیداد با هم بحث کنند، با این انگیزه که به یک نقطه مشترکی برسند؛ البته ناگفته نماند که این امر در سطوح پایین شاید نگاه خوبی نباشد و غلط است اما این کلیشه رایج که ما بیاییم شعار بدهیم ما با اهل تسنن یکی هستیم و آن ها هم همین را بگویند درست نیست؛ این مسئله باید صحبت و بحث شود. به نظرم این موضوع یکی از وجوهی است که میتواند ما را از کلیشه دور کند و پرداختن به این موضوع خودش یک کلیشه است. اینکه به طور مثال سالهای سال در ایام هفته وحدت شعار بدهیم و تغییری نکنیم و یا تلویزیون به عنوان یک رسانه ملی هرسال گروهی از هنرمندان را دورهم جمع کند تا برای وحدت صحبت کنند، کلیشه است. ما باید این کلیشهها را بشکنیم.
برزیده در پایان در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه هنر متعهد را در بیان وحدت اجتماعی چگونه تفسیر میکند، گفت: هنر متعهد اساسا در کل دنیا کارش ایجاد وحدت، همدلی، دوستی و محبت و پیشگیری از تفرقه و دشمنی و ترویج انسانیت است. در این زمینه تاکیدم به تلویزیون و رادیو در بحث وحدت این است که بهدور از شعار و دستور کار کنند و کمی با دل و جان و اعتقاد قلبیمان به سمت وحدت برویم؛ یعنی اهل تسنن را هم دوست بداریم و بپذیریم که یکسری اختلافاتی هم باهم داریم؛ چراکه هریک به نحوی برای کارهایشان دلیل دارند. بنابراین من فکر میکنم تلویزیون و رادیو میتواند در این زمینه کمک کند و البته برجسته کردن وجوه مشترک هم کارساز است. ما خیلی وجوه مشترک باهم داریم که میتوان به آنها پرداخت.