اگر اتحادیه اروپا در مباحث حقوق بشری عهدشکنی نکند ابایی در مذاکره نداریم/حقوق بشر پرچم ایران و کشورهای مدافع حق است/ وجود دفتر اتحادیه اروپا در تهران هیچ فایدهای ندارد
به گزارش گروه حقوقی و قضایی به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر پس از پایان یازدهمین جلسه شورای عالی ستاد حقوق بشر در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ستاد حقوق بشر ستادی فرا قوه ای است و اگرچه ریاست ان به عهده رئیس قوه قضاییه است؛ اما وزرای امور خارجه، کشور، اطلاعات، فرهنگ و ارشاد اسلامی و دادگستری و همچنین فرمانده نیروی انتظامی و نهادهای مرتبط با مباحث حقوق بشری در آن عضو هستند و این ستاد بالاترین مرجع در رسیدگی به مباحث حقوق بشری کشور است و همه نهادهای حکومتی در مسائل حقوق بشر باید با این ستاد هماهنگ باشند.
وی گفت: مسئولیت این ستاد وسیع و بخشی در درون کشور و بخش بیرون کشور است و ما امروز در این جلسه مصوبات متعددی در مسائل مربوط به پایه های فکری حقوق بشر داشتیم .
دبیرستاد حقوق بشر افزود: مقام معظم رهبری در دیدار اخیر مسئولان عالی قضایی چارچوب فعالیت بسیار روشنی را در بحث حقوق بشری ترسیم فرمودند که یکی از آنها این بود که ما باید حقوق بشر دنیا را بر اساس معیار عقلانیت اسلامی خودمان موضع گیری کنیم و مصوبات مهم این جلسه برای عملیاتی کردن این فکر داهیانه بوده است.
وی گفت: مساله حقوق بشر پرچمی است برای تهاجم به جمهوری اسلامی از سوی سوء استفاده غربیها ؛ یعنی از روزی که انقلاب اسلامی پیروز شد بلافاصله قطعنامه هایی علیه ایران تحت عنوان حقوق بشر صادر کردند و گزارشگران ویژه ای تعیین شدند که پنجمین آن خانم عاصمه جهانگیر است و انواع موضع گیری های خصمانه تحت عنوان اتحادیه اروپا مطرح شده است .
لاریجانی افزود: ما با یک مساله سیاسی روبرو هستیم و رئیس ستاد حقوق بشر به خوبی تدوین کرد که بحث سر این نیست که در کشورمان یک جایی نقصی است البته هیچ جا کامل نیست اما کارنامه ما با کشورهای زیادی در دنیا از جمله منطقه قابل مقایسه نیست و با کشورهایی مواجه ایم که همه معیارهای حقوق بشری را زیرپا گذاشته اند اما چون منافع مالی کشورهای امریکایی و اروپایی را تامین می کنند به هیچ وجه زیر سوال قرار نمی گیرند و ما باید در این صحنه سیاسی، داهیانه ورود کنیم.
دبیرستاد حقوق بشر گفت: ما شاید جزو معدود کشورهایی هستیم که هر کسی به ما در امر حقوق بشر در صحنه بین المللی و حقوق بشر ایرادی گرفته است رسما پاسخ کتبی و شفاهی دادیم و راهبرد ما دفاع و حضور فعال و بسیار مستدل است چون لازم نیست چیزی را پنهان کنیم زیرا قوانین روشنی داریم و براساس قوانین می خواهیم عمل کنیم و تخلف در همه جای دنیا هست و اگر ما داشتیم خودمان نخستین کسی هستیم که با ان برخورد می کنیم اما به غرب می گوییم که کجای حرفهایشان بی اساس است.
وی افزود: در همین ستاد و در این جلسه درباره تعامل ما با مسائل مختلف و گزارشگر ویژه و گزارشگر موضوعی و سازمان های بین المللی و اتحادیه اروپا تصمیم خوبی گرفته شد و ما مواضعمان در این باره روشن و شفاف است و سرمان را لای برف نمی کنیم که اغراض سیاسی متعددی را در اطرافمان ببینیم.
دبیرستاد حقوق بشر گفت: اتحادیه اروپا علاقه مند به مذاکره با ماست و طبعا ما از این مذاکره ابایی نداریم و قبلا هم در زمان دولت اصلاحات با اتحادیه اروپا مذاکره داشته ایم اما قرار بود آنها دیگر علیه ما قطعنامه ای مطرح نکنند و یکسال گذشت و دیدند جمهوری اسلامی مسیر خود را با استدلال پیش می برد و آنها عهده شکنی کردند و مصوباتی علیه ما داشتند که طبیعتا جمهوری اسلامی این مذاکرات را مفید ندانست.
وی ادامه داد: اکنون هم همینطور است و مذاکرات معنا ندارد که اتحادیه اروپا علیه ایران بیانیه می دهد و دو قطعنامه را علیه ما در سازمان ملل اسپانسر می شود و اینها شخصیت ها و نهادهای کشور ما را تحریم کردند و اگر بناست این خط ادامه پیدا کند طبیعتا پاسخ ما روشن است و اگر دوست دارند در این امور تعدیل و بازنگری داشته باشند طبعا راهش باز است و از این جهت چارچوب مذاکرات در این شورای عالی حقوق بشر تنظیم و به آنها ابلاغ شد.
لاریجانی افزود: میدان مهم دیگری در امر حقوق بشر وجود دارد به این ترتیب که وقتی مساله حقوق بشر را در نظر می گیریم فقط دولتها و سازمان ملل را نمی بینیم و میدان اصلی ، مردم دنیا و افکار آنهاست و اگرچه خیلی ها ممکن است آن را به حساب نیاورند و ما امروز وظیفه مهمی داریم که برای مردم دنیا هم بحث حقوق بشر را تبیین کنیم.
وی گفت: حقوق بشر پرچم ایران و پرچم کشورهای مدافع حق است و آنها که دنبال زورگویی هستند درست است که اکنون ابزاری استفاده می کنند اما دیر یا زود باید این ابزار را رها کنند.
لاریجانی گفت: در جلسه امروز تصمیمات مهم دیگری گرفته شد که حقوق بشر را بر مبنای خودمان چگونه به دید مردم دنیا برسانیم لذا تحرک رسانه ای وسیعی باید انجام شود.
دبیرستاد حقوق بشر افزود: مساله حقوق بشر در دنیا در سطوح مختلف دنبال می شود که یک سطح آن دولتی است و برخی کشورها وزیر دارند؛ اما در جمهوری اسلامی ایران ستاد عالی حقوق بشر وجود دارد .
وی گفت: سطح دیگر مرتبط با مباحث حقوق بشری به سازمان های مردم نهاد مربوط می شود که راهبرد ما در جمهوری اسلامی، تشویق آنهاست که البته باید وزارت کشور بر آنها نظارت کند.
لاریجانی افزود: مجموعا سرزندگی سیاسی در جمهوری اسلامی بسیار بالاست و مسائل جالبی مطرح می شود که جمهوری اسلامی کشوری پرانرژی و پرنشاط است و تهاجماتی که به عنوان حقوق بشر بر ما روا می شود موجب افزایش بصیرت مردم ما می شود چرا که مردم ما بیشتر چهره ها را می فهمند و باعث بالا رفتن سازمان های مدنی خودماست و این طور نیست که در برابر این چالش ها ، حالت انفعالی بگیریم.
با تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران برای هر موضوعی مخالفم
دبیر ستاد حقوق بشر گفت: من با تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در ایران در خصوص مباحث حقوق بشری قویاً مخالفم و اگرچه در دیگر مباحث هم مخالفت دارم اما تصمیم گیری به عهده دولت است.
محمد جواد لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه موضعی در خصوص تاسیس دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در تهران دارید افزود: دفتر نمایندگی عمدتاً مسئولیت های تجاری، اقتصادی و همکاری های فنی و علمی دارد و البته نظر دولت محترم است که ارزیابی کنند به نفع است یا نه؟
وی گفت: آن بخشی که مربوط به حقوق بشر است مخالف تاسیس این دفتر است چون مواضع اروپا را می دانیم وآثاری از بهبودی در این مواضع نمی بینیم.
لاریجانی افزود: وجود این دفتر در تهران هیچ فایده ای ندارد و شاید مسائل را هم بیشتر کند تا اینکه راه حلی ارائه کند.
وی با اشاره به مصوبه سال گذشته پارلمان اروپا تحت عنوان استراتژی تعامل با ایران گفت: در آنجا تصویب کردند که اتحادیه اروپا دفتری در ایران تاسیس کند و اهداف این دفتر را برشمردند و در مورد اقتصادی گفته بودند که باید بازار مصنوعات اروپایی را در ایران گسترش دهند که ما اکنون در این بخش هیچ تنگنایی نمی بینیم و مصنوعات غربی به کشورمان سرازیر شده است در حالیکه ما به دنبال باز شدن صادراتمان به کشورهای آنها بوده ایم.
دبیر ستاد حقوق بشر گفت: آنها در برجام امضاء کردند که همه تحریم ها را بردارند اما حالا می گویند که ما از طرف آمریکا در فشاریم؛ اگر شما نمی توانید پای امضایتان بایستید پس چرا امضاء کردید؟ ما چرا اصلاً 1+5 داشتیم ؟ پس همه شما تابع یک نفر شدید؟ این غیرقابل قبول است که مثلا دویچه بانک آلمانی بگوید من از آمریکا می ترسم و با شما رابطه ندارم و همچنین توتال بگوید که ما در کارهای سرمایه گذاری منتظر آمریکا هستیم؛ پس چرا شما امضاء کردید؟وقت امضاء هر کدام از شما یک کشور بودید اما وقت عمل همه تابع آمریکا شده اید.
لاریجانی افزود:این تحقیر بسیار بزرگی برای خودشان است و اگر این دفتر می خواهد دنبال این چیزها باشد که مالی نیست اما در هر حال تصمیم با دولت است اما در مورد حقوق بشر، پارلمان اروپا به کمیسیون اروپا ابلاغ کرده است که این دفتر تشکیل شود و به طور مستمر مانیتور کند تا نیروهای سکولار در ایران تحت فشار قرار نگیرند؛ آنهایی که در فتنه 88 بودند آزاد شوند و میدان فعالیتشان باز شود؛ گروههای خاص مثل همجنسگرایان به رسمیت شناخته شوند و قوانین درباره آنها تعدیل شود و همچنین کسانی که به عنوان مدافعان حقوق بشر برچسب خورده اند همانند منافقین ، پژاگ و ریگی در کشور ما میدان فعالیت داشته باشند؛ خب اگر این است بهتر است این دفتر در برلین ، پاریس و لندن تشکیل شود جای آن اینجا نیست.
وی گفت: من به طور مشخص با باز شدن دفتر برای مسائل دیگر هم مخالفم چون کشورهای اروپایی روابط اقتصادی خود با کشورهای دیگر را تابع اتحادیه نیستند و اتحادیه اروپا در روابط بین اروپایی نقش بسیار خوبی دارد بنابراین این دفتر در روابط اقتصادی برای کشورهایی مانند آفریقا بودجه می گذارند تا کمک کنند اما برای ما چندان چیز شیرینی نیست اما باید دولت در این مسئله تصمیم گیری کند.