آینده بهتر ما از اصلاح نظام آموزش و پرورش می گذرد
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، مراسم تودیع و معارفه وزیر آموزش و پرورش عصر امروز با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور در سالن حجاب برگزار شد.
فخرالدین دانش آشتیانی، وزیر آموزش و پرورش دولت یازدهم در این مراسم ضمن گرامیداشت هفته دولت گفت: افتخار من این است که تجربه کار را از دفتر شهید رجایی شروع کردم و پس از آن در دولت های دیگر حضور داشتم. تجربه ای که در طول این دوران ها آموختم این است که خود را بیشتر وام دار ملت ایران بدانم.
وی با اشاره به معارفه وزیر تازه برای آموزش و پرورش در دولت دوازدهم گفت: سید محمد بطحایی از خانواده آموزش و پرورش است و نیاز به معرفی ندارد.
دانش آشتیانی گفت: در 4 دهه گذشته همواره معلم و مدیر مدرسه بودم و خوش ترین اوقات را در کلاس در گذراندم.
وی افزود: از نظر معرفتی و بر پایه باورهای دینی ما، تعلیم و تربیت هدف نخست پیامبران و مهم ترین عامل تکریم انسان است. فلسفه آموزش و پرورش را می توان از فلسفه مبعث استخراج کرد.
دانش آشتیانی ادامه داد: از نظر توسعه مهمترین عامل توسعه کشور پویایی نظام آموزشی است و بنده در این مدت بر این بحث تاکید داشتم که توسعه سرمایه طبیعی، سرمایه انسانی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی و سرمایه نمادین محصول توسعه نظام آموزش است.
وی با اشاره به تحقیق و پژوهش در کشورهای دیگر گفت: در کشورهای توسعه یافته وقتی رابطه بین نظام آموزش و توسعه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بررسی می کنند به این نتیجه می رسند که رابطه توسعه اقتصادی با نظام آموزش 87 درصد است. توسعه فرهنگی با نظام آموزشی 60 درصد و توسعه سیاسی 50 درصد رابطه دارد و این نشان از اهمیت نظام آموزشی دارد.
وزیر سایق آموزش و پرورش گفت: از نظر تاریخی پیشینه کامیابی ها و ناکامی ها در مدرسه است. اگر امروزه آسیب های اجتماهی را ببرسی می کنیم باید به مدرسه برگردیم. هر گاه پیامد غفلت از عشق و محبت را در اجتماع پی بگیریم به بی تفاوتی و بی انگیزگی و بی روحی در نظام آموزشی می رسیم.
وی تصریح کرد: آینده بهتر ما از اصلاح نظام آموزش و پرورش می گذرد. بدون اصلاح این نظام توانمندی های جامعه تحقق پیدا نمی کند و حکمرانی خوب هم تحقق پیدا نمی کنند.
دانش جعفری منشا توسعه را نیروی انسانی توانمند دانست و گفت: مدرسه امروز باید به کودک و نوجوان قدرت تفکر بیاموزد نه افزایش محفوظات. مدرسه باید محل خلاقیت شهروندی، گفتگو و تفکر انتقادی باشد.
وی افزود: باید نگاه نوعی به معلم داشته باشیم. رویکردهای امنیتی، محدودیت های اداری و مالی باعث شده که معلمان در دور و نزدیک کشور در تنگنا قرار داشته باشند.
دانش آشتیانی گفت: آموزش و پرورش نیازمند هرگونه نوسازی است. نوسازی باید در همه ارکان تفکر، اقتصاد، بودجه، آموزش و پرورش اتفاق بیافتد که این همان نوسازی در مدرسه است.
وی افزود: شرط تحقق این نوسازی تحول در نگرش است. از حکومت تا دولت و خود وزارت آموزش و پروش باید در نگرش تغییر کند. دربین نخبگان و خانواده ها نیز باید نگاه به آموزش و پرورش تغییر کند. باید عزم ملی برای سرمایه گذاری بنیادین و نوسازی در این دستگاه وجود داشته باشد و این اتفاقات با یک وزیر و یک فرد رخ نمی دهد و نیاز به عمل دارد نه حرف.
وزیر سابق آموزش و پرورش به توصیه اش به دولت دوزادهم اشاره کرد و گفت: به دولت دوازدهم توصیه کردم که آموزش و پرورش را در الویت قرار دهد. در دولت یازدهم اتفاقاتی خوبی افتاده اما نیازهای بیشتری داریم.
وی همچنین گفت: در مدت وزارتم سعی کردم تحول در گفتمان را سر لوحه کار خود قرار دهم و پرورش خلاقیت را به آموزش محضری تقدم بخشم. سعی کردم نظام رتبه بندی معلم ها را از کارمندان جدا سازم و وضع صندوق فرهنگیان و بانک سرمایه را سامان بخشم و معوقات فرهنگیان را به حداقل برسانم.
دانش آشتیانی گفت: نوسازی آموزش و پرورش نیازمند الزاماتی است که من فاقد آن هستم و ترجیح داده به خانه در مفید برگردم.
وی در پایان به وزیر آموزش و پرورش و دولت دوازدهم پیشنهاد کرد به یاد دانشمند فرهیخته مریم میرزاخانی، امکان تاسیس بنیاد ملی برای کشف و رشد استعدادهای ریاضی در کشور ایجاد شود.