زیارتنامه حضرت معصومه (س) شناخت خوبی به ما شیعیان میدهد/ عمر با برکت این بانوی گرامی اسلام در قم به مبدأ تاریخ تشیع تبدیل شد
حجتالاسلام و المسلمین سید علی حسینی کارشناس مذهبی در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی گفت: اگر بخواهیم درباره حضرت معصومه (س) صحبت کنیم ما حرفی برای گفتن نداریم چرا که باید از زبان بزرگان درباره ایشان صحبت کنیم چون آنها این حضرت را بهخوبی میشناسند و از جایگاه این بانوی بزرگوار آگاهی دارند.
وی ادامه داد: در عبارتی مشهور از امام صادق (ع) اینچنین آمده که برای خدا در دنیا حرمی است و آن هم کعبه است، برای پیامبر حرمی است و آن هم مسجدالنبی در مدینه است. ایشان همچنین در ادامه به این موضوع اشاره میکند که برای ما اهل بیت نیز در دنیا حرمی است و آن حرم حضرت معصومه (س) در شهر قم است.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: اینکه امام صادق (ع) شهر قم را بهعنوان حرم اهل بیت (ع) معرفی میکنن منظورشان خود این شهر نیست بلکه ایشان بهواسطه جایگاه حضرت معصومه (س) این شهر را معرفی میکنند و در روایات نیز حرم مطهر این بانوی بزرگوار اسلام به خانه آل محمد (ص) مشهور شده است.
وی در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: تصور میکنم عبارت خانه آل محمد (ص) باعث میشود که ما بهخوبی به جایگاه این بانوی اسلام پی ببریم و من معتقدم که حرم حضرت معصومه (س) در ورودی به خاندان اهل بیت (ع) بهشمار میرود.
حجتالاسلام و المسلمین حسینی توضیح داد: زمانیکه زیارت نامه حضرت معصومه (س) را میخوانیم از بخش ابتدایی آن که از حضرت آدم (ع) آغاز میشود تا زمانیکه به خود پیامبر اکرم (ص) میرسد، ضمیر به صورت مخاطب میشود بهگونهای که گویی این افراد و بزرگان حاضر هستند و روبروی فرد زائر ایستادهاند و او به آنها سلام میدهد.
وی یادآور شد: زیارتنامهها یکی از مهمترین منابعی هستند که از جایگاه اهل بیت (ع) به ما شناخت میدهند. در میان امامزادههای عظیمی که در کشورمان داریم محدود امامزادههایی هستند که زیارت خاصه دارند و حضرت معصومه (س) نیز از جمله آن امامزادهها بهشمار میرود.
این کارشناس مذهبی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به معرفی دختر گرامی امام موسی کاظم (ع) در زیارتنامه این بانوی بزرگوار گفت: زیارتنامه حضرت معصومه (س) به خوبی درباره این حضرت به تلاوتکنندگان شناخت میدهد و زمانیکه به پایان این زیارتنامه میرسیم عبارت "یا فاطمه اشفعی فی الجنه" را بهکار میبریم و در ادامه از او می خواهیم که در بهشت ما را شفاعت کند چرا که ایشان جایگاهی خاص نزد خداوند دارند.
وی تصریح کرد: اگر فردی زیارتنامه حضرت معصومه (س) را خواند و حرمت جایگاه ایشان را حفظ کرد، بهطور یقین به مرتبهای خوب میرسد و باید توجه داشته باشیم که خداوند هرآنچه را که می خواست به بارگاه حضرت زهرا (س) بدهد به بارگاه حضرت معصومه (س) در قم داده است.
حجتالاسلام و المسلمین حسینی اظهار کرد: از آنجا که آیتالله مرعشی نجفی برای زندگی کردن به قم آمدند، تلاش کردند هر روز صبح پیش از فرا رسیدن زمان اذان صبح پشت در حرم این بانوی بزرگوار باشند و بدین ترتیب این شخصیت همیشه نخستین زائری بود که وارد حرم این حضرت میشد و این اقدام حتی یک روز صبح هم ترک نشد و اینگونه افراد نزد خدا جایگاهی خاص دارند چرا که حق این بزرگ و معصوم را به خوبی بهجا آوردهاند و اینگونه به مقامات بالا دست پیدا میکنند.
وی در ادامه صحبتهای خود یادآور شد: براساس گفته مشهور، ملاصدرا هرزمانی که گرفتار میشد به حرم حضرت معصومه (س) میآمد و با وجود اینکه خیلی از افراد میگویند ذهن فلسفی با تعبد و مشروعیت سازگار نیست اما او همیشه برای برطرف شدن مسائل زندگی خود به زیارت این بانوی گرامی اسلام میآمد و زمانیکه به 500 متری این حرم مطهر میرسید از اسب یا قاطر خود پیاده میشد و ادامه راه را با پای برهنه طی میکرد.
این کارشناس مذهبی همچنین گفت: تمامی مواردی که از ابراز ارادت شخصیتهای مختلف به حضرت معصومه (س) مشاهده میکنیم نشان از جایگاه والای ایشان است و در این میان برخی افراد این جایگاه را درک کردهاند و تلاش میکنند با الگو قرار دادن ایشان زندگی خود را ادامه دهند.
وی خاطرنشان کرد: با مطالعه تاریخ متوجه میشویم که این بانوی بزرگوار تنها چند روز در قم ساکن شدند اما عمر با برکت ایشان و حضورشان در قم به یک مبدأ تاریخ برای شیعیان تبدیل شد.
گفت و گو از بهاره کنجکاوفرد