شبکه تروریستی پیچیده عربستان از عراق تا شرق و جنوب شرق آسیا/منبع اصلی تأمین نیروی داعش چه کشورهایی هستند
رشد گروهک های تروریستی به ویژه داعش در منطقه جنوب شرقی آسیا به یکی از مهمترین نگرانیهای امنیتی کشورهای این حوزه تبدیل شده است.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه بینالملل ، با اعلام رسمی فرمان حیدر العبادی فرمانده کل قوا و نخستوزیر عراق برای آزادسازی بخش غربی شهر موصل و خبرهای امید بخش از پیشروی های سریع نیروهای عراقی هماکنون دیگر کسی شک ندارد که شیرازه ساختار سازمانی تروریست های داعش در عراق به همریخته و بیشک خبر آزادسازی کامل شهر موصل طی هفتههای آینده و شکست کامل داعش در عراق کسی را حیرتزده نخواهد کرد؛ اما آیا شکست راهبردی داعش در موصل و عراق و حتی سوریه به معنای نابودی و انهدام کامل تروریسم و آموزههای پشتوانه آن است؛ با قدرتگیری تروریست های داعش در عراق و سوریه و فعالترشدن بخش ماشین تبلیغاتی آنها، گروهک هایی در گوشهوکنار مناطق جهان با هواداری از آموزههای داعش به ویژه در آفریقا و نواحی جنوب شرقی آسیا اعلام موجودیت کردند.
افزون بر رشد گروهک تروریستی «بوکوحرام» در سال های اخیر در نیجریه و لیبی یکی از مناطقی که داعش و دولت های حامی آن را زمینی مناسب برای رشد آموزههای خود تشخیص دادهاند، کشورهای جنوب شرقی آسیاست.
در اوایل آذرماه سال جاری رسانههای خبری گزارش دادند که گروهک تروریستی «ماعوته» فیلیپین که پیش از این با تروریست های داعش اعلام بیعت کرده بود با اشغال بخشی از یک جزیره در جنوب این کشور اعلام خلافت کرده است؛ این گروهک تروریستی با هجوم به بخشی از یکی از جزایر جنوبی استان «لانائوی جنوبی» وارد شهر شده و پس از چند ساعت درگیری با پلیس کل شهر را به اشغال خود در آوردند و با افراشتن پرچم داعش بر فراز ساختمان های اصلی شهر شروع «خلافت خودخوانده» را در این منطقه اعلام کرد.
توجه به نفوذ آموزههای تروریستی نزدبک به داعش در مناطق دیگر جهان از این نظر اهمیت دارد که هماکنون با مقاومت و رزمندگی نیروهای نظامی و مردمی عراق و سوریه و همچنین کوشش کشورهای پشتیبان دولت های مستقر این کشورها، گروه داعش در عراق و سوریه یعنی زادگاه اصلی آن در آستانه شکست کامل است؛ اما به اعتقاد ناظران سیاسی بازماندههای تروریست های داعش در پی کوچ به مناطقی دیگر به خصوص کشورهای جنوب شرقی آسیا هستند.
نفوذ خزنده داعش و وهابیت در کشورهای جنوب شرقی آسیا
جنوب و شرق آسیا و یا آسیای جنوب شرقی یکی از مناطق بسیار مهم و راهبردی جهان است که ده کشوراندونزی،مالزی،تایلند،سنگاپور،فیلیپین،برمه،برونئی،کامبوج،لائوس وویتنام را شامل می شود، در سال های اخیر موضوع گسترش نفوذ و فعالیت تروریست های داعش در منطقه جنوب شرقی آسیا به یکی از نگرانی های عمده کشورهای این منطقه تبدیل شدهاست؛ حتی بسیاری سفر اخیر وزیر دفاع دولت مالزی به عربستان سعودی را اینگونه تفسیر میکنند که کشورهای حوزه اتحادیه منطقه جنوب شرق آسیا «آ.سه. آن» با درک واقعیت های تهدید گروه تروریستی داعش در تلاش هستند از مسببان و موسسین آن بخواهند که با کنترل داعش مانع از گسترش حوزه نفوذ آن به جنوب شرق آسیا شوند.
«دنیس ایگنانتیوس» دیپلمات سابق مالزی در واشنگتن، پکن و لندن همچنین سفیر این کشور در شیلی و آرژانتین در مقالهای با استناد به نظریه دومینو خطر گسترش افراطیگری و آموزههای تروریستی وهابیت را مهمترین تهدید کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا میداند که آن را باید جدی گرفت.
نظریه دومینو از نظریههای غالب دهههای 1950 تا 1980 بود که بر اساس آن گفته میشد اگر یک کشور تحت تاثیر کمونیسم قرار گیرد، کشورهای همجوار آن نیز خودکارتحت تاثیر قرار میگیرند.
دنیس ایگنانتیوس در مقاله خود با اشاره به اخبار حملات مسلحانه، بمبگذاریهای انتحاری، سربریدن و خشونت علیه شهروندان هشدار میدهد که کشورهای جنوب شرقی آسیا از جمله کشورهای فیلیپین، اندونزی، مالزی و تایلند تحت تاثیر تفکرات گروههای تروریستی داعش و القاعده قرار گرفتهاند ؛ برخی از جوانان منطقه جنوب شرق آسیا هماکنون در صفوف داعش درعراق و سوریه حضور دارند وحتی تروریست های مالزیایی و اندونزیایی یک یگان نظامی به نام «یگان مالایی زبان» در عراق تشکیل دادهاند که در برخی از حملات انتحاری شرکت میکنند.
دنیس ایگنانتیوس در ادامه مقاله خود آورده که گروههای افراطی در منطقه جنوب شرق آسیا از جنگ سوریه و عراق به عنوان بستری برای آموزش جنگی و عضوگیری استفاده می کنند تا در نهایت بتوانند اقداماتی مشابه در داخل کشور خود انجام دهند.
دنیس ایگنانتیوس درباره علت رشد گروههای تروریستی در کشورهای شرق آسیا مینویسد که یگانه عامل افراطی گری و تروریسم در این منطه رشد آموزههای وهابیت است، چرا که رشد این گروههای تروریستی مانند هر پدیده دیگری در خلاء رخ نداده است اما باید توجه داشت که ریشه تروریسم در خود کشورهای منطقه بلکه به اذعان شمار قابل توجهی از متخصصان امنیتی وهابیت توسط عربستان سعودی به منطقه جنوب شرق آسیا صادر شده است.
وهابیت به عنوان مذهب رسمی عربستان توسط محمدبن عبدالوهاب بنیان گذاشته شد و مورد پذیرش خاندان سعودی قرار گرفت؛ وهابیت همه گروهای مذهبی دیگر را منحرف می داند و در قبال سایر فرهنگ ها نیز تحمل پذیری ندارد.
به نوشته این دیپلمات مالزی هدف نهایی وهابیون تشکیل یک جامعه جهانی واحد وهابی با حاکمیت خلیفه، به احتمال قوی از خاندان سعودی است؛ آنها خواستار تشکیل این جامعه نه تنها در خاورمیانه بلکه همه جهان هستند.
عربستان سعودی در دهه های گذشته بیش از 100 میلیارد دلار برای صدور وهابیت به گوشه و کنار جهان هزینه کرده است؛هزاران مسجد، دانشگاه، مدرسه و مراکز اجتماعی ساخته و سمینار برگزار کرده و همچنین هزاران واعظ، معلم و فعال آموزش دیده اند و با همراه داشتن کتب و ادبیات وهابیگری راهی نقاط مختلف جهان می شوند.
نگارنده در پایان اینگونه نتیجه گیری میکند که حضور داعش در مناطق جنوب شرقی آسیا بیش از پیش پررنگ تر شده است، گویی آنها دیگر از نبرد در سوریه و عراق ناامید شده و به فکر جایگزین تازه ای برای خود هستند، این مناطق بدلیل سرکوب شدید مسلمانان می تواند آتش زیر خاکستر باشد. به عبارت دیگر، داعش با وعده های پوچ و تو خالی می تواند سیل عظیمی از مسلمانان این کشورها را با خود همسو سازد، لذا اهمیت این مناطق بیش از پیش افزایش پیدا کرده است.
نگاهی به گروهک های داعشی در منطقه جنوب شرقی آسیا
هماکنون در برخی از کشورهای منطقه حنوبشرقی آسیا گروهک های ترویستی متفاوتی وجود دارد که علاوه بر اینکه یکی از منابع اصلی تأمین نیروی گروه داعش در عراق و سوریه هستند، سرکردگان اصلی داعش آنها را بستری لازم برای تشکیل خلافت خودخوانده میدانند پس از اینکه درعراق و سوریه شکست خوردند، افزون بر این عناصری که از سوریه و عراق باز می گردند در این گروهها سازماندهی میشوند .
«جماعت اسلامی» در مالزی و اندونزی که بسیاری آن راهمکار القاعده در منطقه می دانند به عنوان اولین گروهی بود که با گروه تروریستی داعش در منطقه جنوب شرق آسیا اعلام بیعت کرد، ابوبکر بشیر از سرکردگان سابق جماعت اسلامی که دستگیر و زندانی شد با قدرتگیری داعش در عراق و سوریه رسما وفاداری خود به آموزههای تررویستی داعش اعلام کرد.
گروه تروریستی« ابوسیاف» در فیلیپین که پس از اعلام بیعت با گروه تروریستی داعش به حملات تروریستی خود در فیلیپین ،مالزی و تایلند با هدف آدم ربایی برای اخاذی شدت بخشیده است، این گروه تروریستی کوشیده است با گردن زدن گروگانهای خود به داعش نشان دهد که در عمل مانند آن عمل می کند و می تواند بازوی عملیاتی خوبی برای این گروه تروریستی در جنوب شرق آسیا باشد .
گروه تروریستی موسوم به "مائوته " در فیلیپین نیز طی بیانیهای وفاداری خود به گروه داعش را پیش از این اعلام کرده است.
افزون بر این گروههای اصلی گروهکهای گروههای "ابودجانه "،"ابوخبیب " ، "ابوصدر "، "جندالتوحید "، "انصارالشریعه " و "معرکه الانصار "هم با گروه تروریستی داعش بیعت کرده اند.
در این میان از جمله بسترهای مناسب برای فعالیت داعش در جنوب شرق آسیا آموزه های وهابیت و مدارس دینی تحت مدیریت عربستان در اندونزی و مالزی بوده است که موضوع طرح خلافت اسلامی از سوی گروه تروریستی داعش، خیلی سریع در میان لایه ای از مردم در جنوب شرق آسیا جا باز کرد .
به عنوان مثال با توجه به ارتباط جماعت اسلامی مالزی و اندونزی با مدارس مذهبی در پاکستان و جماعت اسلامی این کشور،که تحت نفوذ وهابیون عربستان قرار دارند چندان جای تعجب نیست که وهابیت توانسته است شبکه ای از گروههای حامی خود را در مناطق مختلف تا جنوب شرق آسیا ایجاد نماید ؛ در واقع عربستان و وهابیت شبکه گسترده ای از مدارس مذهبی را از پاکستان تا جنوب شرق آسیا ایجاد کرده اند که کارکردهای آن دامن زدن به فرقه گرایی و تروریسم است.
تلگرم و فیسبوک مهمترین ابزارهای تبلیغاتی داعش
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سیاسی یکی از عوامل و بستر حضور داعش در جنوب شرق آسیا وجود انواع شبکه های اجتماعی در کشورهای آن حوزه همچون فیسبوک ،اینستاگرام و تلگرام است که گروه تروریستی داعش با تبلیغاتی گسترده اقدام به عضو گیری و اعزام آنان به سوریه و عراق می کند،هر چند این روند فعلا معکوس شده است اما این شبکه های اجتماعی همچنان مهمترین ابزار داعش برای جذب نیرو هستند که کشورهای منطقه «آ.سه آن» همچون مالزی ، اندونزی ،سنگاپور و تایلند از سطح قابل قبولی از رشد شبکه های اجتماعی برخوردارند.
وزیر دفاع سنگاپور در اندیشکده مرکز امنیت نوین آمریکا اعلام کرد افرادی که گروه تروریستی داعش در سه سال اخیرموفق به جذب آنان شده است بیشتر از تعداد کسانی است که گروه تروریستی القاعده در ده سال گذشته جذب کرده است .
احمد المحمودی متخصص اطلاعات و مبارزه با تروریسم و مشاور بین الملل پلیس فدرال مالزی هم در ارزیابی از علل حضور نیروهای داعش به جنوب شرق آسیا اعلام کرد این گروه با هدف جبران از دست دادن موقعیت خود در عراق و سوریه نیروهای خود را به جنوب شرق آسیا می فرستد .مناطق تحت کنترل گروه تروریستی داعش در حال کوچک شدن است و این از نظر روانی براین گروه تاثیر منفی دارد.
عوامل اصلی نفوذ داعش در کشورهای جنوب شرقی آسیا
ضعف دستگاههای نظارتی در بررسی مشکلات سیاسی و ارتباطی و نیز بنیادهای خیریهای که بهترین پوشش برای شبکه داعش بودهاند و عدم نظارت دقیق بر نظام پولشوئی و شبکه های مالی این گونه سازمانهای افراط گرا سبب شده اند تا شبکه های عملیاتی داعش در منطقه رشد روزافزونی داشته باشند. فقر اقتصادی در بسیاری از مناطق فقیر نشین جنوب شرق آسیا مانند جنوب تایلند سبب شده است تا بسیاری از روستائیان جوان در اندونزی و مالزی که از شغل و درآمد مناسب برخوردار نیستند با حمایت مالی بینادهای خیریه عربستان در منطقه به سوی مدارس دینی وهابی گسیل گردند و از آموزشهای وهابیت برخوردار گردند که منبع اصلی ایدئولوژیکی گروهکهای تروریستی است.
واگر برخی از کشورها واقع در آسیای جنوب شرقی، همچنان به سرکوب مخالفان بویژه مسلمانان ادامه دهند، فضای موجود به نفع گروه های ترویستی پیش خواهد رفت و بستر مناسب برای جذب حداکثری آنها توسط گروهکهای تروریستی و وهابی وجود خواهد داشت.
به عنوان مثال در جریان سفر اخیر پادشاه عربستان به کشور مالدیو، اعضای حزب مخالف «حزب دموکرات مالدیو» هشدار دادند که تصمیم دولت عبدالله یمین عبدالقیوم، رئیسجمهور مالدیو برای فروش یکی از 26جزایر مرجانی این کشور به نام «فافو» به عربستان سعودی باعث گسترش وهابیت در مالدیو میشود.
گزارشها حاکی است شمار بسیاری از اعضای گروه تروریستی تکفیری داعش که علیه دولتهای عراق و سوریه میجنگند، از مالدیو عازم این کشورهای میشوند که به شدت تحت تأثیر آموزههای افزاطی وهابیت هستند.
اکنون دیگر بر کسی پوشیده نیست که یکی از حامیان اصلی تفکر داعشی در منطقه به همراه دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس عربستان است که علاوه بر کمکهای مالی و نظامی آشکار و پنهان با ترویچ آموزههای وهابیت به نیروگیری تروریستهای داعش در مناطق دیگر جهان کمک میکند تا با پرورش تروریستهایی مانند داعش سیاستهای خود در منطقه و جهان را پیش ببرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *