ایران و ارمنستان بر تعمیق روابط مشترک تاکید کردند
به گزارش گروه سیاسی ، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان در بیانیه ای مشترک که در جریان سفر رسمی حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان به ایروان منتشر شد، تاکید کردند که برای ارتقای بیش از پیش روابط اراده قاطع دارند.
متن این بیانیه مشترک که عصر چهارشنبه منتشر شد، به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای حسن روحانی، رئیس جمهور محترم اسلامی ایران در تاریخ اول دی ماه 1395 برابر با 21 دسامبر 2016 بنا به دعوت جناب آقای سرژ سرکیسیان رئیس جمهور محترم جمهوری ارمنستان، در راس هیاتی بلند پایه، از ارمنستان دیدار کردند.
جناب آقای حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران طی این سفر با جناب آقای سرژ سرکیسیان، رئیس جمهور و مقامات عالی رتبه ارمنستان دیدار و گفتگو کرد. رئیس جمهور اسلامی ایران با جناب آقای کارن کاراپتیان نخست وزیر ارمنستان نیز ملاقات نمود.
طی این گفتگوها که در فضایی گرم و صمیمی صورت گرفت، روسای جمهور دو کشور در مورد علاقه طرفین درخصوص روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و همچنین مسایل منطقه ای و بین المللی گفتگو و تبادل نظر کردند. طرفین سفر رئیس جمهور روحانی به ارمنستان را تحرکی مهم در راستای گسترش روابط دو کشور ارزیابی نمودند.
روسای جمهور دو کشور جناب آقای حسن روحانی و جناب آقای سرژ سرکیسیان با ابراز خرسندی از سطح بالای مناسبات که بر پایه دوستی تاریخی دو ملت استوار است، مجددا اراده قاطع خود را برای ارتقای هرچه بیشتر روابط دوجانبه اعلام نمودند.
روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان، با تاکید بر اهمیت فعالیت کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور و همچنین توافقاتی که در دسامبر سال 2015 در جمهوری ارمنستان و متعاقب آن در 4 تا 5 دسامبر 2016( مطابق با 14 تا 15 آذرماه 1395 ) در تهران و درچارچوب کمیسیون مذکور صورت گرفته است، بر ضرورت اجرای کلیه توافقات حاصله در این کمیسیون و پیگیری دیگر توافقات موجود تاکید کردند.
روسای جمهور دو کشور اسناد همکاری امضاء شده فیمابین با هدف تحقق همکاری های دوجانبه در زمینه های افزایش مبادلات بازرگانی و توسعه زیر ساخت ها، همکاری در عرصه های انرژی، حمل و نقل، مخابرات و ارتباطات، صنایع و همچنین دیگر زمینه های اقتصادی و ارتقای آن به سطحی بالاتر را مهم ارزیابی نمودند.
روسای جمهور دو کشور، جناب آقای حسن روحانی و جناب آقای سرژ سرکیسیان همچنین همکاری های پارلمانی میان دو کشور را مهم دانسته و از آن به عنوان یکی از عوامل توسعه روابط بین ارمنستان و ایران یاد و ابراز اطمینان کردند که همکاری بین قانون گزاران دو کشور در آینده نیز روند رو به توسعه را پیموده و تحرک مثبتی در مناسبات حسن همجواری دو کشور ایجاد خواهد کرد.
روسای جمهور دو کشور با ابراز رضایتمندی از روابط رو به گسترش مابین استان های دو کشور، خواستار ایجاد تحرک در توسعه هرچه بیشتر این روند گردیدند.
طرفین همچنین توسعه و گسترش ظرفیت های حمل و نقل مشترک دو کشور ارمنستان و ایران را ضروری دانستند. در همین ارتباط روسای جمهور دو کشور بر لزوم بهره گیری از راههای مواصلاتی بین المللی و ترانزیتی که در چارچوب کریدور شمال جنوب خلیج فارس را از طریق مسیر ایران و ارمنستان به دریای سیاه وصل می کند، تاکید نمودند.
روسای جمهور دو کشور بر اهمیت اجرای طرح های اقتصادی، حمل و نقل، علمی و فناوری، انساندوستانه و سایر طرح های مشترک از طرف جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان تاکید کردند. همچنین بر اهمیت گسترش همکاری های دوجانبه و چند جانبه در عرصه انرژی بویژه برق و بهره برداری از خط سوم انتقال برق و افزایش حجم همکاری های گازی به ارمنستان تاکید نمودند.
طرفین بر ضرورت به نتیجه رسیدن مذاکرات همکاری جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اوراسیا و نقش مثبت آن در گسترش تجارت منطقه ای و حمایت ارمنستان از این روند تاکید نمودند.
روسای جمهور دو کشور با اشاره به توافقنامه لغو روادید میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان تاثیرات آن را در تشویق و گسترش صنعت جهانگردی و همچنین فعالیت ها و روابط رو به گسترش فعالان اقتصادی دو کشور مثبت ارزیابی کردند.
روسای جمهور دو کشور استقرار صلحی پایدار، ثبات و امنیت در منطقه و استحکام هرچه بیشتر آن در آینده را غیر قابل اجتناب دانسته و برای تحقق این مهم بر تلاش برای حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات منطقه ای تاکید داشته و افزایش همکاری های جامع منطقه ای را بسیار مهم دانستند.
روسای جمهور دو کشور با اشاره به مناقشه قره باغ بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز آن برپایه موازین و حقوق بین الملل و همچنین درچارچوب منشور سازمان ملل تاکید کردند.
روسای جمهور دو کشور همچنین خاطر نشان کردند که توافقات حاصله در مذاکرات هسته ای ایران که نتایجی مثبت به همراه داشت، شرایط مساعدی برای امنیت منطقه ای و بین المللی و توسعه پایدار فراهم خواهد کرد.
روسای جمهور دو کشور بر لزوم ادامه مشورت های مشترک پیرامون مسایل منطقه ای و بین المللی در جهت استقرار صلح و ثبات تاکید نمودند. طرفین همچنین ممنوعیت بکارگیری و گسترش سلاح های کشتار جمعی را یکی از مسایل مهم دانسته و بر تعهد خود مبنی بر محترم شمردن پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای تاکید کردند.
روسای جمهور دو کشور بر لزوم برقراری هرچه سریعتر صلح و ثبات و پیشگیری از وقوع مشکلات انسانی و آوارگی بیشتر در سوریه را مورد تاکید قرار دادند. روسای جمهور دو کشور همچنین با گفتگو در مورد تروریسم بین الملل و جنایات سازمان یافته، برای مبارزه دو جانبه و یا چند جانبه علیه چنین تهدیدهایی اعلام آمادگی کردند.
روسای دو کشور بر لزوم مبارزه با خشونت و افراط گرایی از طریق گفتگوی تمدن ها به مثابه عاملی در جهت استقرار صلح در جهان و منطقه تاکید نمودند و دوستی و همزیستی مسالمت آمیز مردم ارمنستان مسیحی و ایران اسلامی که بر پایه احترام عمیق و بردباری نسبت به دین و فرهنگ یکدیگر استوار می باشد را تجلی این پدیده دانستند.
طی این سفر جناب آقای روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران از جناب آقای سرژ سرکیسیان رئیس جمهور ارمنستان برای دیدار رسمی از جمهوری اسلامی ایران دعوت به عمل آورد که رئیس جمهور ارمنستان ضمن تشکر، این دعوت را پذیرفت. تاریخ دیدار فوق از طریق مجاری دیپلماتیک تنظیم خواهد شد.
ضمن دیدار رسمی جناب آقای روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران از جمهوری ارمنستان و پیرو گفتگوها و مذاکرات انجام شده اسناد ذیل به امضای طرفین رسید.
- موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری ارمنستان در مورد استفاده مشترک از دروازه مرزی نوردوز- مغری
- یادداشت تفاهم همکاری میان وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران و وزارت وضعیت های اضطراری جمهوری ارمنستان در زمینه شرایط اضطراری
- یادداشت تفاهم همکاری های جهانگردی میان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری ارمنستان
- یادداشت تفاهم همکاری های بین موزه ای میان موزه ملی ایران و موزه تاریخ ارمنستان
- یادداشت تفاهم همکاری بین وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران و وزارت ورزش و امور جوانان جمهوری ارمنستان در زمینه ورزش
این بیانیه در تاریخ 21 دسامبر 2016 مطابق با اول دی ماه سال 1395 در شهر ایروان ارمنستان به زبان های فارسی و ارمنی انتشار یافت.