حرارت مستقیم نان سنتی را سرطانزا میکند
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: حرارت مستقیم باعث ایجاد کربن در نان می شود و آن را سرطان زا می کند.
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از ایرنا، علی اکبر سیاری در نشست خبری وزارت بهداشت اظهار داشت: بر اساس استاندارد مصوب نان کشور که ابلاغ شده است همه نانوایی های کشور ملزم به کاهش حرارت و کاهش میزان کربن شده اند و با این کار میزان سرطان زایی را در کشور کاهش دهند.
وی ادامه داد: باید فرهنگ مصرف نان صنعتی را در کشور توسعه دهیم به خصوص اینکه این نان ها در صورتی که سبوس کافی داشته باشند می توانند چربی های مضر HDL را به چربی مفید HLD تغییر دهند.
سیاری همجنین با اشاره به میزان بیش از حد مصرف نمک در بین ایرانیان گفت: استاندارد و حد مجاز مصرف نمک در روز حداکثر پنج گرم است در حالی که ما ایرانیان فقط با مصرف 300 گرم نان در روز شش گرم نمک دریافت میکنیم و با توجه به مصرف مواد غذایی دیگر،میزان نمک مصرفی ایرانیان چندین برابر حد مجاز است.
وی گفت: برای کاهش میزان نمک مصرفی با مصوبه شورای عالی سلامت و همکاری سازمان استاندارد، حد مجاز نمک در نان از دو درصد به یک درصد کاهش یافته و نظارت ها در این زمینه با حضور ماموران وزارت بهداشت افزایش یافته است.
10 میلیون ایرانی فشار خون بالا دارند
معاون وزیر بهداشت افزود: نمک مهمترین عامل افزایش فشار خون است، سالیانه 250 میلیون نفر در دنیا به علت فشار خون بالا جان خود را از دست میدهند و حدود 80 هزار مرگ در ایران نیز منتسب به فشار خون و سکته های ناشی از آن است و با توجه به اینکه 10 میلیون نفر در ایران فشار خون بالا دارند،خطر جدی است.
سیاری گفت: برای کنترل این مسئله به ازای هر دو تا سه هزار نفر یک نفر مراقب سلامت در شهرها برای آموزش و نظارت بر وضعیت سلامت مردم از جمله تغذیه آنها در نظر گرفته شده است که یکی از اولویت های کاری آنها، کنترل فشار خون است.
معاون وزیر بهداشت افزود: نمک زیاد عامل پوکی استخوان و سرطان نیز هست و از مردم می خواهم که مصرف مواد شور از جمله آجیل شور را به حداقل ممکن برسانند و اگر میتوانند حذف کنند.
وی گفت: وزارت بهداشت تعهد داده است که تا سال 2030 حداقل 25 درصد از موارد مرگ زودهنگام را کاهش دهد. کاهش فشار خون و بیماریهای قلبی و سایر بیماریهای غیر واگیر از تعهدات وزارت بهداشت است و در این مسیر بهبود تغذیه مردم از جمله کاهش مصرف نمک، شکر و روغن و افزایش تحرک بدنی در دستور کار است.
سیاری افزود: اسید چرب ترانس خطرناکترین نوع روغن و عامل مهم سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی است که در روغن های گیاهی اشباع شده وجود دارد، روغن های اشباع شده خطر دیگری هم دارند که تنگ کردن عروق است و این مسئله عامل مهم سکته در بیماران قلبی محسوب می شود.
وی ادامه داد: تنگی عروق در ابتدا علامتی ندارد اما وقتی رگ به میزان 75 درصد تنگ شد و تنگی نفس را به همراه آورد علایم آن آشکار میشود که در آن زمان، بهبود وضعیت بسیار مشکل است. در این وضعیت فرد در آلودگی هوا و هنگام استرس دچار تنگی نفس میشود و بیشتر در معرض خطر سکته قرار می گیرد.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: اسید چرب همچنین باعث افزایش چاقی و اضافه وزن می شود بنابراین همه باید عزم خود را برای کاهش مصرف روغن های جامد و نیمه جامد که حاوی اسید چرب ترانس و اشباع است، جزم کنیم.
مصرف شکر ایرانیان 2تا 3 برابر حد مجاز
سیاری با اشاره به مصرف بالای شکر در کشور نیز گفت: سرانه مصرف قند و شکر در ایران نیز 66گرم در روز است در حالی که استاندارد آن حداکثر 25 گرم در روز است و ایرانیان بین دو تا سه برابر حد مجاز مواد قندی مصرف می کنند.
وی اضافه کرد: مصرف روزانه 15 میلی لیتر نوشابه در روز طی یک سال، موجب افزایش هفت کیلو به وزن بدن میشود به همین علت میزان چاقی در بین ایرانیان و حتی در بین کودکان ایرانی رو به افزایش است در حالی که جایگزین کردن آب به جای نوشابه موجب کاهش وزن می شود.
سیاری گفت: یک آبمیوه صنعتی یا یک لیوان نوشابه بیش از 25 میلی گرم قند دارند و مصرف همین مقدار قند تمام نیاز روزانه بدن را تامین میکند و با توجه به مصرف قند از منابع دیگر باید به جای مصرف این نوع نوشیدنی های مضر به سمت آب به عنوان نوشیدنی سالم برویم.
88 درصد ایرانیان میوه و سبزی کافی نمیخورند
وی با اشاره به کمی مصرف میوه و سبزی در بین ایرانیان افزود: 88 درصد ایرانیان کمتر از حد نیاز میوه و سبزی مصرف می کنند و این مسئله فقط به علت مشکلات اقتصادی نیست بلکه باید با تبلیغات و فرهنگ سازی ذائقه مردم به سمت مصرف کافی میوه و سبزی سوق دهیم.
سیاری گفت: مصرف میوه و سبزی عامل مهم پیشگیری از سرطان و کلسترول و نیز برخورداری از یک زندگی سالم است.
50 درصد ایرانیان اضافه وزن دارند
معاون وزیر بهداشت گفت: 50 درصد افراد بین 15 تا 64 سال در ایران اضافه وزن دارند یا چاق هستند که این مسئله ناشی از تغذیه نامناسب و تحرک ناکافی است.
صدا و سیما به درآمد فکر میکند، به فکر سلامت مردم نیست
سیاری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا با وجود ممنوعیت قانونی صدا و سیما به تبلیغ مواد غذایی مضر ادامه میدهد، گفت: وزارت بهداشت به دنبال سلامت مردم است و صدا و سیما به دنبال کسب درآمد است بنابراین هماهنگی بین این دو دستگاه کار بسیار مشکلی است و با وجود کمیته مشترک بین این دوسازمان هنوز همکاری ثمربخش و موثری در این زمینه نداریم.
نیره پیروز بخت، رئیس سازمان ملی استاندارد نیز در پاسخ به این پرسش از تذکر وزیر صنعت، معدن و تجارت به صدا و سیما به علت تبلیغ کالاهای آسیب رسان به سلامت خبر داد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *