میانجی گری ایران در مسائل هند و پاکستان میتواند نقش بسزایی داشته باشد
یزدان پناه با اشاره به نقش مهم ایران دراین مسائل گفت:مسائل مختلفی مسیر حضور ایران دراین گفتگوها را روشن میکند .اولین نکته اینست که دراین 70 سال مناقشه بین دهلی نو و اسلام اباد موقعیت ژئوپلیتیکی ایران در منطقه و هم چنین روح حاکم برقانون اساسی که بر اصل دوستی و آشتی بین ملت ها تاکید بسزایی دارد.
وی ادامه داد:نکته دوم برمیگردد به تجربه گذشته که نشان داده ایران موثر تر از کشورهای حاضر در منطقه استوا همیشه برای کمک داوطلبانه میانجی گری میکند.این مناقشات هم برگرفته از تعصبات تاریخ است و هم ریشه در اتفاقات 7 سال اخیر بین دو دولت دارد.
وی تاکید کرد:سومین نکته موقعیت استراتژیک و ژئوپلتیکی در منطقه خاورمیانه است.لذا هر چقدر این تنش ها بیشتر باشد مرزهای ایران و بعضا داخل کشور هم شاید دچار تنش شود.
این تحلیل گر افزود:چهارمین نکته ومهمترین آن اینست که با توجه به شرایط قبلی حاکم بر قاره آسیا، قانون حکم میکند کشورهای آسیایی ثبات و امنیت را اولویت کارها قرار دهند و این مسئله حکم میکند ایران این دو کشور را به هم نزدیک کند.
یزدان پناه ضمن اشاره به نگاه طرفین افزود:نگاه دو دولت بر فرهنگ سازش باید باشد و یکی از مسائلی باعث افزایش اختلافات شده مسائل بین المللی از جمله آمریکا و از طرفی وقایع گذشته و رقابت سنتی در سال1947 در خاک هند بوده که میتوان به حضور پر رنگ و نقش انگلستان در دامن زدن به این اتفاقات اشاره کرد.اختلافاتی مثل:امنیتی،انرژی اتمی و همچنین اختلاف بر سر کشمیر از اختلافات مهم دو کشور میباشد.
وی در پایان گفت:دو کشور با تغییر الگوی رقابت و تقابل به سمت الگوی تعامل باید بروند تا تنش هردو کمتر شده و به اتحاد مناسبی در روابط دو کشور که نقش مهمی در مرزهای ایران دارند برسند.