ایران در نگاه مردم اقلیم کردستان عراق چگونه کشوری است/حرکت بعدی بارزانی پس از آزادسازی موصل چیست؟
حسن هانی زاده پیرامون عملکرد سیاستمداران اقلیم کردستان طی مدت اخیر و همچنین نظر مردم این اقلیم نسبت به ایران، توضیحاتی را ارائه داد.
-گروه سیاسی: روز گذشته سرلشکر صفوی مشاور عالی نظامی فرمانده کل قوا با بیان اینکه در میان کردهای عراق روابط طالبانی ها با ایران بهتر است، گفته بود: "بارزانی ها به طور خاص روابطشان با آمریکایی ها وصهونیست ها بیشتر است و ما نگران هستیم که اقلیم کردستان عراق نسبت به دولت مرکزی عراق یک نوع واگرایی پیدا کند".
مشاور عالی نظامی فرمانده کل قوا همچنین گفته بود: "بارزانی ها باید بدانند که مدیون ایران هستند و در هر معادله ای اگر ایران نباشد آنها وضعیت خوبی نخواهند داشت و اگر از سیاستهای ایران فاصله بگیرند معلوم نخواهد بود که ایران سر بزنگاه به آنها کمک کند یا نکند".
در خصوص این مساله و سایر مسائل معتنابه اقلیم کردستان عراق، گروه سیاسی ، یک مصاحبه مشروح را با "حسن هانی زاده کارشناس مسائل غرب آسیا" ترتیب داده که آن را در ادامه می خوانیم:
بارزانی می خواهد کرکوک را به اقلیم کردستان منضم کند
: به عنوان سوال در خصوص روند تصمیم گیری کردستان عراق در حوزه سیاست خارجی و خط مشی این اقلیم برایمان بگویید؛ به طور مشخص بفرمایید که روابط اقلیم کردستان عراق با صهیونیستها در چه حدی است؟
هانی زاده: اقلیم کردستان و رهبران این اقلیم مخصوصا مسعود بارزانی رئیس آن، بعد از سال 2003 و سرنگونی رژیم صدام، سیاستهایی کاملا مبهم در خصوص وضعیت این اقلیم اتخاذ کردند؛ الان رویکرد مسعود بارزانی به سمت انضمام کرکوک به اقلیم کردستان و انجام همه پرسی و تجزیه اقلیم کردستان از خاک عراق گرایش پیدا کرده است؛ این مساله با رایزنی های پشت پرده اقلیم کردستان و شخص مسعود بارزانی با آمریکا، اروپا، اسرائیل و عربستان سعودی در حال شکل گیری است
اقلیم کردستان از بحران های موجود در منطقه و عراق برای زمینه سازی لازم در خصوص جدایی اقلیم کردستان استفاده می کند؛ حضور صدها نفر از کارشناسان رژیم صهیونیستی در اقلیم کردستان نشان می دهد نوعی همکاری تنگاتنگ و غیرآشکار میان اقلیم کردستان و رژیم صهیونیستی وجود دارد؛ ضمن آنکه عربستان سعودی هم در تشویق مقامات بلند پایه اقلیم کردستان برای جدایی از عراق نقش موثری ایفا می کنند.
حرکت بعدی بارزانی پس از آزادسازی موصل چیست؟
: به نظر شما حرکت بعدی اقلیم کردستان عراق در صورت آزادسازی موصل چگونه خواهد بود؟
هانی زاده: به نظر می رسد بعد از آزادسازی موصل شرایط به گونه ای رقم خواهد خورد که مساله کرکوک از سوی اقلیم کردستان مطرح خواهد شد و این بهانه ای دست شخص مسعود بارزانی می دهد تا اهداف خود برای جداسازی اقلیم کردستان از عراق را دنبال کند و برای تشکیل کردستان بزرگ گام بردارد.
حیدرالعبادی مقابل بارزانی اقتدار لازم را ندارد
: نحوه مواجهه حیدرالعبادی نخست وزیر عراق با بارزانی را چگونه ارزیابی میکند؟ آیا العبادی اقتدار لازم را در این زمینه از خود نشان داده است؟
هانی زاده: حیدرالعبادی تلاش می کند تا با مماشات و همیاری و همکاری با مردم عراق و اقلیم کردستان به نوعی این اقلیم را حفظ کند و از جداسازی آن از دولت مرکزی جلوگیری کند اما به نظر می رسد که شخص حیدرالعبادی مانند نوری المالکی قاطعیت لازم را برای جلوگیری از تجزیه کردستان از خودش نشان نمی دهد.
حیدرالعبادی به شدت از سوی آمریکا و غرب تحت فشار است که نسبت به اقلیم کردستان نرمش نشان دهد و این امر نشان دهنده آن است که حیدرالعبادی نمی تواند از تجزیه اقلیم کردستان جلوگیری کند.
ایران در نگاه مردم اقلیم کردستان عراق چگونه کشوری است؟
: عده ای مدام قصد دارند از اختلاف و دشمنی میان مردم ایران و مردم کردستان عراق سخن بگویند؛ نظر مردم اقلیم کردستان عراق نسبت به ایران چگونه است و چه سابقه تاریخی دارد؟
هانی زاده: آنچه که در اقلیم کردستان می گذرد با رویکرد جامعه اقلیم کردستان و مردم کرد کاملا متفاوت است؛ مردم کردستان برخلاف سیاست بازان خود که تلاششان بر این است گذشته را فراموش کنند و به سمت آمریکا و اسرائیل متمایل شوند، نگاهی احترام آمیز نسبت به ایران و مردم آن دارند.
مردم کردستان عراق به خوبی به یاد دارند که در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و همچنین عملیات انفال در شمال کردستان که منجر به حمله شیمیایی رژیم عراق به مردم کردستان شد، صدها هزار نفر از مردم این اقلیم به ایران پناهنده شدند و ایران با آغوش باز از آنان استقبال کرد و تمام خدمات لازم را به آنان ارائه داد.
: با توجه به وضعیت موجود، آینده اقلیم کردستان را چگونه ارزیابی می کنید؛ آیا با جدایی احتمالی این اقلیم از دولت مرکزی عراق، آنها می توانند به موفقیت دست یابند؟
هانی زاده: محدودیت هایی فراروی اقلیم کردستان وجود دارد؛ این اقلیم به دریا راه ندارد و میان کشورهای ترکیه، عراق، سوریه و ایران محاصره است؛ آنها نمی توانند خارج از اراده این چهار کشور، اقدام به جدایی طلبی کنند.
اکنون اقلیم کردستان درحال زمینه چینی برای یارگیری در میان کشورهای دیگر مانند سوریه، ایران و ترکیه برای پیوستن به همه پرسی با عنوان اعضای اقلیم کردستان است که این اتفاق یک خطر جدی برای کشورهایی است که با این اقلیم مرز مشترک دارند.
نظرات بینندگان
ما کردهای ایران هیچ علاقه ای به بارزانیها و سیاستهای آنها نداریم. ما کرد ایرانی هستیم همین
اگر دیدگاه همه مسلمانان که نه فقط مسلمانان همه آزادگان خواست خداوند متعال باشد هیچ آزاده و بشرو حتی حیوانی در عالم نمی ماند مگر اینکه از آمریکا و هم پیمانانش بیزار می شوند.
کردهای عراق باید این نکته را بدانند که اسراییل و امریکا هیچگاه در طول تاریخ سربلندی و اقتدار و عافیت هیچ قوم یا کشوری را خواستار نبوده اند بلکه به طور جدی به دنبال منافع بلند مدت خود هستند. کردهای عراق نباید خام این خیال باطل شوند که امریکا به انان کمک میکند بلکه به انان به چشم راه حل خویش در راه رسیدن به منافع خویش که همانا تجزیه کشورهای خاورمیانه هست مینگرد.
چقدر اینها بدبختند که هر چه آمریکائیها بگویند اجرا میکنند
خدایی چقدر بی نمکن اینا
مشاهده نظرات دیگر
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *